Tarp mokinių – vis didesnis susidomėjimas, domisi ir merginos

Nacionalinis elektronikų egzaminas – viena iš kampanijos „Ateitis – elektronikams“ sudedamoji dalių. Iniciatyva siekiama atkreipti dėmesį į karjeros elektronikos inžinerijoje galimybes, supažindinti su darbo rinkos subtilybėmis ir paskatinti mokinius rinktis elektronikos inžinerijos srities studijas Kaune.

Iš visų dalyvavusių, daugiausiai registravosi mokiniai iš Panevėžio, Vilniaus ir Kauno ugdymo įstaigų. Gausiausiai egzamine dalyvavusios J. Miltinio gimnazijos fizikos mokytoja Lina Seliokienė teigia, kad jos mokomi vienuoliktokai yra pasirinkę fizikos A lygį ir daug kas svarsto apie inžinerines specialybes.

„Dažnai su mokiniais kalbamės apie šią profesiją, ypač kai turime tiesiogiai su elektronika susijusias pamokų temas. Taip pat per karjeros dienas mokiniai turi galimybę pasikalbėti su elektronikos srities atstovais, alumnais“, – pasakoja mokytoja.

Anot jos, džiugina ir tai, kad inžinerinės profesijos tampa patrauklesnės ir merginoms.

„Džiugu, kad egzamine dalyvavo ir merginų, jos taip pat mąsto apie ateitį inžinerijoje. Turiu mokinę, kuri planuoja savo ateitį sieti su aviacija, kita mergina atliko praktiką inžinerijos srityje“, – teigia fizikos mokytoja.

Klausimai – verčiantys pasukti galvą ir suteikiantys žinių

Vienas iš egzamino laimėtojų – jau antrą kartą dalyvaujantis dešimtokas Aidaras Kerpauskas. Mažeikių Gabijos mokyklos gimnazistas tikina, kad egzaminas teigiamai nustebino, kadangi visi klausimai buvo labai aiškiai išdėstyti, klausimai buvo įdomus, reikėjo ir „pasukti“ galvą.

„Buvo klausimų, kur reikėjo ne tik pritaikyti vadovėlines žinias, bet ir pasukti galvą, logiškai išmąstyti, pritaikyti teorines ir praktines žinias. Smagu, kai yra proga save pasitikrinti“, – pasakoja gimnazistas.

Anot vieno iš egzamino iniciatorių, VšĮ „Kaunas IN“ verslo skyriaus vadovo Andrius Veršinsko, toks ir buvo egzamino tikslas – įdomūs ir įtraukiantys klausimai.

„Kuriant egzaminą svarbu buvo ne tik patikrinti dalyvio žinias, bet ir suteikti jam naujų žinių ir skatinti susidomėjimą elektronika“, – pasakoja A. Veršinskas.

Įdomu pastebėti, kad beveik visi žinojo Šiaurės pašvaisčių kilmę – kad tai yra Žemės magnetiniame lauke švytinčios įelektrintos saulės vėjo dalelės. Tačiau klausimas apie kasdien mūsų visų naudojamo telefono savybes pasirodė kietas riešutėlis. Tik 15 proc. dalyvių teisingai atsakė, kad telefono GPS navigatorius niekam nesiunčia radijo signalų, o tik juos priima.

Elektronikos inžinerija – tarp patraukliausių ateities profesijų

Egzamino laimėtojas dešimtokas Aidaras Kerpauskas jau nuo mažens žino, kad ateitį sies su elektronikos inžinerija.

„Elektronika užsiimu nuo vaikystės – junginėdavau laidus, konstruodavau mikrovaldiklius. Ši profesija man labai prie širdies, tad galvoju ten ir stoti“, – mąsto vaikinas.

A. Veršinskas įsitikinęs kad toks egzaminas – proga įtraukti ir supažindinti mokinius su perspektyviąja elektronikos mokslo puse.

„Ne visi žino, kokios yra elektronikos galimybės. Pavyzdžiui, su elektronika dirbantys mūsų partneriai turi projektus su didžiausiais pasaulyje automobilių gamintojais ir šiandien kuria savavaldžių automobilių technologijas. Naujausi ateities dar neišleisti automobiliai ir jų technologijos jau dabar yra kuriamos, testuojamos ir tikrinamos čia, pas mus, Kaune“, – apie galimybes pasakoja specialistas.

Mokytoja L. Seliokienė priduria, kad mokinius supažindinti su elektronikos inžinerijos profesijos galimybėmis padeda ir gyvi susitikimai su realiais tos specialybės atstovais, išvykos į įvairias įmonės.

„Kai mokiniai pamato gyvai, ką reiškia dirbti būtent toje profesijoje, tai padeda atrasti ryšį tarp to, ko yra mokomasi iš knygų ir praktikos. Todėl labai svarbu pamatyti tikras darbo vietas, tikrąją elektronikos inžineriją“, – įsitikinusi mokytoja.

Kampanija „Ateitis – elektronikams“ siekia padėti jauniems žmonėms atrasti itin perspektyvias elektronikos inžinerijos specialybes. Kampanijos iniciatorės: penkios didžiausios elektronikos komponentų gamybos įmonės Kaune (UAB „Continental Automotive Lithuania“, UAB „HELLA Lithuania“, UAB „Kitron“, UAB „Littelfuse LT“ ir UAB „Teltonika Networks“), dvi aukštosios mokyklos – Kauno technologijos universitetas ir Kauno technikos kolegija, Kauno ekonominės plėtros agentūra „Kaunas IN“, personalo atrankos įmonė „Alliance for Recruitment“. Plačiau: https://ateitiselektronikams.lt/