Jaunimo sostinės iniciatyva gimė Klaipėdoje, kai buvo nutarta, jog būtų prasminga išlaikyti dėmesį jaunimo aktualijoms ir politikai panašiais formatais, kuriais buvo veikiama 2021 metais, kai Klaipėda buvo tituluota Europos jaunimo sostine, ir 2022 metais, kurie buvo paskelbti Europos ir Lietuvos jaunimo metais.

Jaunimo reikalų agentūra ėmėsi užtikrinti šių iniciatyvų tęstinumą. Šios agentūros direktoriaus Jono Laniausko teigimu, Lietuvos jaunimo sostinės titulas reikšmingas ne tik Marijampolės, bet ir visos Lietuvos jaunimui.

„Tęsiant Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės – bei Europos ir Lietuvos jaunimo metų iniciatyvas, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje skiriamas ypatingas dėmesys jaunimui. Šįmet – pirmosios Lietuvos jaunimo sostinės – Marijampolės – veiklomis.

Lietuvos jaunimo sostinės titulas – tai kvietimas atsigręžti į jaunus žmones, jų poreikius ir, drauge kuriant veiklas, aktyvinti savivaldos gyvenimą. Tai dar vienas būdas kurti dialogą su jaunais žmonėmis. Tikimės, kad Lietuvos jaunimo sostinės titulas taps įkvėpimu visoms savivaldybėms stiprinti bendradarbiavimą su jaunuoliais, kurti jiems patrauklią ir draugišką savivaldybę, kurioje kiekvienas jaunas žmogus galėtų save realizuoti“, – įsitikinęs J. Laniauskas.

Prie iniciatyvos įgyvendinimo daug prisideda Marijampolės savivaldybė bei VšĮ „Visuomenės ir verslo plėtros institutas“, kurios vadovas Vladas Polevičius, ir Aistė Rutkauskienė, šios įstaigos projektų vadovė, pasakoja apie šios idėjos įgyvendinimą, jos reikšmę miestui bei ta proga vyksiančius renginius.

Tikslas – pabrėžti miesto savastį ir galimybes jame

V. Polevičius sako, kad iškovoti jaunimo sostinės titulą nebuvo paprasta: „Kaip organizacija veikiame labai aktyviai, mūsų mieste yra nemažai gerų jaunimo veiklos pavyzdžių, tad sprendimas dalyvauti konkurse gimė labai natūraliai. Džiugu, kad mūsų idėjai bei programai pritarė ir savivaldybės atstovai. Be jų palaikymo ir pagalbos tikrai negalėtume organizuoti tokio mąsto renginių visus metus“.

Tačiau dėl idėjos reikalingumo bei aktualumo neužteko tik sutapti savivaldybės bei iniciatorių požiūriams. Vėliau marijampoliečiams teko įveikti net du atrankos etapus, pateikti paraiškas bei renginių programą – visa tai vertino Jaunimo reikalų agentūros kviesti nepriklausomi išoriniai ekspertai bei komisija iš jaunimo, viešojo ir NVO sektoriaus bei Klaipėdos miesto atstovų.

„Džiaugiamės, jog mūsų paraiška buvo pripažinta geriausia. Be mūsų miesto, į jaunimo sostinės titulą pretendavo dar 4savivaldybės: Alytaus miesto, Jonavos rajono, Šiaulių miesto ir Akmenės rajono. Smagu, jog buvome pasirinkti būtent mes“, – apie pirmuosius iniciatyvos žingsnius pasakoja V. Polevičius.

Jis pabrėžia, kad kuomet pristatomas miestas, tapęs kultūros sostine, stengiamasi išryškinti jo privalumus.

„Panašiai pateikiame ir jaunimo sostine tituluotą miestą: stengiamės pabrėžti tai, kas jau yra mieste sukurta, veikia ir gali būti aktualu. Mums labai svarbu parodyti Marijampolės savastį, jos ypatybes nacionaliniu mastu. Planuojame pakviesti miestus partnerius, užsienio svečius atvykti, dalyvauti, pabūti, diskutuoti šių metų renginiuose apie tai, kas jaunimui svarbu“, – vardija V. Polevičius.

O, pasak pašnekovo, jaunajai kartai svarbu daug kas: nuo patogesnio viešojo transporto iki galimybių sportuoti, švietimo aktualijų iki galimybės išsakyti savo nuomonę, bendrauti, diskutuoti. Visa tai ir yra numatyta „Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ programoje.

„Norime ne tik skatinti jaunimą, atverti jam galimybes, bet ir priminti, kad norint būti jaunatvišku, nereiškia būtinai būti jaunu. Labai norime išryškinti, ką turime savo mieste, dar labiau atverti miesto erdves, parodyti galimybes“, – apie jaunimo sostinės misiją kalba V. Polevičius.

Jo kolegė A. Rutkauskienė sako, kad jaunimo sostinių idėja nėra labai nauja, tokios iniciatyvos sėkmingai ir jau nemažai metų vyksta ir kitose Europos šalyse. „Toks titulas miestui reiškia, kad tais metais jame akcentuojamos jaunimo aktualijos, jam svarbios veiklos bei supažindinama su galimybėmis jaunimui būtent ten“, – idėją primena pašnekovė.

Maži ir dideli atradimai

„Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ organizatoriai sutartinai tvirtina: jų pagrindinis ir didžiausias tikslas yra paskatinti vietos jaunimą pažinti gimtąjį miestą ir jo teikiamas galimybes.

„Net gyvenantiems atokiau, kaimiškose vietovėse, ar stokojantiems finansų sudarytos galimybės dalyvauti visuomeninėje veikloje, mokytis, savanoriauti, ugdyti praktinius įgūdžius, reikalingus profesinei karjerai.

Gali būti, jog dėl milžiniškų informacijos srautų dalis naudingų naujienų žmonių taip ir nepasiekia. Todėl šios iniciatyvos pagrindinis tikslas – parodyti galimybes mieste, o kartu ir pasidžiaugti visai Lietuvai, kad pas mus veikia jaunimui skirtos paslaugos, vyksta darbas su jaunimu, veikia savanorystės programos. Norime paskatinti ir kitus Lietuvos miestus, kurie nėra didmiesčiai, kurti panašias programas“, – sako V. Polevičius.

A. Rutkauskienė prisimena, jog ir patys jaunimo sostinės renginių organizatoriai, ieškodami jaunuolių savanorių, buvo maloniai nustebinti jų veiklumu bei entuziazmu: „Atradome daugybę jaunų žmonių, kurie nepriklauso jokioms organizacijoms, tačiau aktyviai įsitraukia veikdami kaip „Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ ambasadoriai. Jie prisideda prie jaunimo sostinės renginių organizavimo, jų vedimo bei viešinimo.“ Toks ambasadorių tinklas yra puiki priemonė kai kurias veiklas atiduoti į jaunų žmonių rankas ir jaunimo sostinės idėją skleisti būtent per juos.

Pašnekovė pastebi, jog besiruošdami renginiams, nemažai jaunų žmonių atranda savo gimtojo miesto iki tol nepažintas vietas, sužino, kur galima nueiti, organizuoti renginius. „Žmonės lyg ir pažįsta savo miestą. Pavyzdžiui, daugelis žino, kur yra biblioteka, bet kad joje vyksta daugybė įdomių renginių, kad yra puikiai įrengtos salės, kur jie patys gali organizuoti savo renginius – atranda tik dabar. Tas gilesnis ir prasmingesnis miesto pažinimas išties džiugina“, – sako A. Rutkauskienė.

Žinoma, Marijampolei šįmet suteiktas Lietuvos jaunimo sostinės titulas yra puiki proga ir pagilinti ar užmegzti ryšius su kitais miestais. Organizatoriai sako jau numatę kai kuriuos bendrus renginius bei iniciatyvas. Pavyzdžiui, su Taurage, kuri yra šių metų Lietuvos kultūros sostinė.

„Jaunimo sostinės titulas atveria daugiau bendravimo galimybių, turime planų Marijampolę pristatyti ir išeivijos jaunimui“, – sumanymais dalijasi A. Rutkauskienė.

Įdomi detalė – „Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ simboliu buvo pasirikta riedlentė, kuri tapo ir vieno konkretaus darbo pažadu. Marijampolės meras Povilas Isoda, iš organizatorių priėmęs jaunimo sostinės simbolį, nutarė išbandyti riedlentininkams skirtas miesto erdves. Įsitikinęs, jog riedlenčių parko būklė ne pati geriausia, pažadėjo jį atnaujinti. Taip paprasta simbolika tapo mero pažadu jaunimui.

Organizatorių suplanuotus renginius papildo ir privačios iniciatyvos

„Džiaugiamės, kad šįmet Lietuvos skautai nutarė savo nacionalinį suvažiavimą organizuoti Marijampolėje, taip pat kai kurios organizacijos savo mokymus bei kitas veiklas nusprendė rengti irgi Marijampolėje būtent dėl to, kad ji šįmet yra jaunimo sostinė. Tai rodo, kad ir regionas gali tapti traukos centru“, – apie pokyčius miesto gyvenime pasakoja A. Rutkauskienė.

Vienas didžiausių „Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ renginių – „Miesto dienos“. Jos vyks paskutinį gegužės savaitgalį, o apskritai renginiai prasidės nuo pirmadienio, gegužės 22 dienos.

„Miestiečių ir svečių laukia parodos „Auksinis jaunimas“ atidarymas, orientacinės varžybos „Miesto detalės“, taip pat planuojama konferencija jaunimo politikos tema, į kurią kviesime su jaunimu dirbančius specialistus, jaunus žmones. Šiame renginyje turėsime svečių iš jau buvusių Europos jaunimo sostinių, pranešimus skaitys ir patirtimi dalysis ir svečiai iš Liublino, kuris šiemet yra Europos jaunimo sostinė“, – žada A. Rutkauskienė.

„Miesto dienų“ metu bus įkurtas ir jaunimo miestelis, kuriame jaunimo organizacijos pristatys savo veiklas.

„Tikimės gero oro ir dalyvių gausos. Noriu pabrėžti, kad dėmesį kreipiame ne tik į jaunus žmones, bet į visą Marijampolės bendruomenę, nes jaunimo aktualijos neatsiejamos nuo visų miestiečių aktualijų“, – teigia A. Rutkauskienė.

Detalų šįmet vyksiančių veiklų sąrašą galite rasti čia.

Kaip vieną didžiausių renginių pašnekovė išskiria „Jaunimo naktį“, kuri numatyta rugpjūčio 12-ąją. Tuo metu vyks koncertai, bus pristatytos veikiančios jaunimo organizacijos. O gruodžio 5 dieną, Tarptautinę savanorystės dieną, planuojamas „Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ metų uždarymas.

Gyvenimo kokybė vilioja į regionus

V. Polevičius sako, jog vienas iš ilgalaikių tokios marijampoliečių iniciatyvos tikslų – paskatinti jaunus žmones pagalvoti apie grįžimą į regionus:

„Marijampolės savivaldybė turi programą, kuria skatinami žmonės sugrįžti, kurti šeimas būtent čia. Mūsų mieste netrūksta kultūros renginių, pramogų, naktinio gyvenimo. Kasdien galima aplankyti net kelias skirtingas parodas ar koncertus. Galų net turime net tokį elementarų dalyką, kaip populiarų greitojo maisto restoraną.“

Dar vienas miesto privalumas – jo geografinė padėtis.

„Mes esame langas į Europą, vartai į Lenkiją. Turime patogų susisiekimą traukiniu, iki Kauno galima greitai nuvykti autostrada. O ir čia gyvenant netrūksta galimybių savirealizacijai tiek profesinėje srityje, tiek renkantis laisvalaikį“, – vardija pašnekovas.

V. Polevičius priduria, kad vis dažniau sutinka žmonių, net ir savo pažįstamų, kurie po studijų užsienyje ar didžiuosiuose miestuose grįžta į Marijampolę kurtis, dirbti, gyventi.

A. Rutkauskienė irgi pastebinti įdomią tendenciją: „Absoliuti dauguma abiturientų sako norintys studijuoti didžiuosiuose miestuose ar užsienyje, tačiau ten pagyvenę, pamatę didmiesčių gyvenimo realybę, supranta, kad ir regionuose galima sėkmingai dirbti ir gyventi. Ir grįžta.“

Pašnekovės įsitikinimu, tokius pasirinkimus lemia gyvenimo kokybės skirtumai, nes, pavyzdžiui, Marijampolėje nedideli atstumai, patogu greitai sutvarkyti reikalus, ne tik mokytis ir dirbti. Taip pat nieko neaukodamas gali skirti laiko mėgstamoms veikloms, pomėgiams, kas gali būti sudėtingiau gyvenant dideliame mieste.

„Atvykite į Marijampolę. Mūsų miestas jaunatviškas ne tik tuo, kad čia puikiai atnaujintos viešos erdvės. Ir galvoje turiu ne trinkeles, takus ar parkus, kurie yra gražūs.

Turime nuostabią meno galeriją po atviru dangumi, čia eksponuojama daugiau nei trisdešimt labai didelių piešinių, kurių autoriai – garsūs menininkai iš Londono, Niujorko, atvykstantys čia vasaromis kurti.

Kone kiekvieną dieną mūsų mieste kažkas vyksta. Išnaudokite galimybę pasinerti į jaunatvišką jaunimo sostinės gyvenimą“, – kviečia „Marijampolės – Lietuvos jaunimo sostinės“ organizatoriai.