Prieglaudos augintinių istorijas pristato augintinio draudimą siūlanti draudimo bendrovė „If“ ir „SOS gyvūnai“.

Pradėjo nuo laikinos globos

„Mūsų šeima – išties nemaža, mat su vyru auginame net 3 šunis. Martini arba Martis – didelis laikos ir vilkšunio mišrūnas, turintis labai daug energijos ir begalinį smalsumą. Jis mūsų gaujos vadas. Antroji – mažoji Kinza, paprasta lietuviškoji lenciūginė mišrūnė. Kinza laimėtų bet kurio žmogaus širdį dėl savo didelių juokingų ausų ir noro būti kuo arčiau žmogaus. Trečioji šunytė Kosmo panaši į Vakarų Europos aviganį, nors dokumentų neturi. Labai sargi, tad mus visus kaip avytes prižiūri, kad tik niekam ko nenutiktų”, – apie savo tobulą trijulę pasakoja Laura.

Visi Lauros šunys yra „pametinukai”, vienas po kito atsiradę kasmet. Laura prisipažįsta gyvūnus auginanti ir gelbėjanti nuo pat mažens, tad gyventi be jų jai būtų keisčiau, nei gyventi tokiame gausiame augintinių būryje.

„Sulaukusi 21-erių netekau savo pirmo vaikystės šuns. Namai tapo tušti, nebe tokie, į kuriuos norėtųsi ar būtų dėl ko grįžti. Neturėjau nuolatinių savo namų, tad šunelius iš prieglaudų paimdavau laikinai globai, kol jie surasdavo tikruosius namus”, – atsiminimais dalinasi Laura.

Persikėlus į nuosavus namus, mergina jau žinojo – kartu su ja čia įsikurs ir keturkojis, tad pirmuoju augintiniu tapo Martis – tuomet jaunas, vos 3 mėnesių šunelis. Laura neslepia – pradžia nebuvo lengva, mat augintinis turi savitą charakterį, vis tik dabar jo į nieką nekeistų.

Antrą augintinį nukirptais ūsais rado tiesiog dėžėje

Auginant šunį, atvirauja pašnekovė, išmokstama, kantrybės, o naujų žinių dureles tenka praversti kasdien.

„Prasidėjus karantinui, su vyru likome dirbti iš namų, tad grįžau ir prie minties apie laikiną globą. Kartu su „SOS gyvūnai“ prieglauda net aštuoniems šuneliams radome naujus namus. Tiesa, du iš jų liko gyventi pas mus. Kinzą ir jos sesutę žmonės rado dėžėje prie parduotuvės, su nukirptais ūsais. Mūsų globoje jos sesė greitai atsigavo ir rado kitą šeimą, o Kinza buvo labai baili, kelias dienas nelipo iš savo guolio. Suradus potencialius šeimininkus, visą naktį verkiau ją apsikabinusi, niekam nenorėjau atiduoti – taip supratau, kad jos vieta yra čia, kartu su manimi“, – sako Laura.

Su teismo pagalba laimėjo šuneliui laisvę

Mergina prisipažįsta: augindama du šunis bute, tikrai neplanavo trečiojo, tačiau likimas viską sudėliojo į savas vietas. Tuo metu Lietuvą krėtė daugyklų skandalai, o „SOS gyvūnai“ išgelbėjo ir priglaudė nemažai pardavimams daugintų šunų.

„Beveik kasdien vykome su draugais į prieglaudą pavedžioti ir pamyluoti šuniukų. Pirmąkart važiuojant į prieglaudą vyras pasakė, kad nesupyktų, jei paimčiau dar vieną šunį laikinai globai. Jau po valandos skambinau ir sakiau: na, žinok, grįšiu ne viena”, – šypsosi pašnekovė.

Laikinai globai vos kelių dienų amžiaus Lauros namuose priglausta Kosmo turėjo pabūti tik 2 mėnesius, kol vyko teismas dėl šunų globos su daugintoju, iš kurio ji buvo atimta. Vis tik teismo procesas užtruko kone metus, o priimtas pirmasis sprendimas nedžiugino – globon paimti gyvūnai turėjo sugrįžti pas daugintojus.

„Kosmo tuomet jau buvo vieneri, todėl ji buvo per sena pardavimui. Greičiausiai daugintojai ją būtų pasilikę kergimui. Laimei, teismo sprendimas buvo apskųstas, o per savo gimtadienį sulaukiau skambučio iš prieglaudos su geromis žiniomis. Dar dabar apie tai kalbant iš laimės net ašaros kaupiasi“, – jausmų neslepia mergina.

Sutraumuoti šunys neatsigauna taip greitai, kaip daugumai norėtųsi. Reikia laiko ir pastangų tam, kad jie pasijaustų saugūs, reikalingi ir mylimi. Kosmo – ne išimtis, ilgą laiką buvo baili ir iki šiol yra jautresnė nei dauguma kitų keturkojų.

„Nesu mačius kelių mėnesių šuniuko, kuris nenorėtų nuolat žaisti, o Kosmo tiesiog rijo aplinką baimės pilnomis akimis ir nesitraukė iš savo guolio. Po kelių dienų pradėjo visko mokytis iš Marčiaus, kuris tapo jos globėju. Iki šiol tarp jų yra tas ypatingas ryšys ir meilė“, – šypsosi Laura.

Turi svarbią žinutę ketinantiems įsigyti augintinį

Galvojantiems įsigyti keturkojį draugą, mergina primena – tai įsipareigojimas ne vieneriems metams, tad pasverti savo galimybes reikėtų atsakingai. O tikru draugu namuose gali tapti ne tik neveislinis, bet ir vyresnio amžiaus šuo, tad baimintis vien amžiaus nereikėtų.

Laura atvira – nors sprendimas auginti net tris šunis nebuvo lengvas, būtent šis likimo posūkis iš esmės pakeitė jos pačios gyvenimą ir įnešė naujų vėjų: „Jie priverčia išlipti iš lovos, kai lipti nesinori, būna šalia, kai to labiausiai reikia. Jie suteikia tikslą pasivaikščiojimams be tikslo, todėl skatina daugiau judėti ir būti lauke. Jie padeda susidėlioti dienos rutiną ir jos laikytis, dažniau praleisti laiką gamtoje, ko šiais laikais taip trūksta. Neseniai nusipirkome namuką, į kurį netrukus kraustysimės, tad galiu pasakyti – šunys padeda atrasti naujų tikslų ir jų greičiau siekti“.

Ramiau, kai augintis apdraustas

Iš prieglaudos ar veislyno augintinio ligų ir traumų nesuplanuosi, tad kur kas ramiau žinant, kad draudimas padengs gydymo išlaidas.

Draudimo bendrovėje „If“ apdrausti galite mišrios ir grynos veislės šunis ir kates, o keturkojai draudžiami nuo 2 mėnesių iki aštuntojo gimtadienio. „If“ augintinio draudimas padengia gydymo išlaidas, kai šuo ar katė suserga ar patiria traumą. Taip pat draudžiama gyvybės, dingimo ar vagystės ir civilinės atsakomybės draudimu. Pastarasis itin aktualus augintinių savininkams, nes atlygina aplinkiniams žmonėms ar jų turtui padarytus nuostolius. Galite pasirinkti tinkamiausią draudimo apsaugą savo augintiniui net iš trijų draudimo variantų.

Sužinokite daugiau apie augintinio draudimą if.lt