Socialiniai tinklai – nėra skirti tik jauniems žmonėms. Tiesa, jaunesnio amžiaus vartotojai lengviau perpranta funkcijas, tačiau tai nereiškia, kad populiariosiomis programėlėmis negali naudotis ir vyresnieji. Laidos „Ateitis dabarčiai“ komanda tiki, kad socialiniais tinklais naudotis gali būti nedrąsu, tada, kai trūksta žinių.

Pagal 2022 m. duomenis šiuo metu Lietuvoje internetu naudojasi 2,5 mln. vartotojų, tuo tarpu socialiniais tinklais naudojasi kiek daugiau nei 2 mln. Vartotojų. „Tik Tok“ programėle šiuo metu Lietuvoje naudojasi 104 tūkst. vartotojų, kurių didžioji dalis – 18-24 m. amžiaus.

Tokio populiarumo sėkmės paslaptis – trumpi vaizdo įrašai, kurie apima pačias įvairiausias sritis – nuo juokingų gyvūnėlių iki rimtų politinių temų. Taip pat vienas iš faktorių – specialus, jūsų poreikius atitinkantis algoritmas, kuris parenka vaizdo įrašus pagal tai, ką žiūrėjote ankščiau, ką pamėgote, kuriuos vaizdo įrašus žiūrėjote antrą kartą, o galbūt ir pasidalinote. Laidoje „Ateitis dabarčiai“ galėjote išgirsti, kaip parsiųsti programėlę, stebėti turinį bei jį kurti patiems.

Plačiau apie socialinių tinklų galimybes kalbėjome su senjorėmis Rasa ir Jurgita. Jos plačiau pasidalino apie savo patirtis su socialiniais tinklais. „Labai daug ką galima išsiaiškinti patiems, bet tas reikalauja papildomų pastangų“ – sako Jurgita.

Su klausimu, ar socialiniais tinklais turėtų naudotis vyresnio amžiaus žmonės sutinka Rasa – „Vien dėl to, kad tai yra socialinių ryšių palaikymas. Nesunku suprasti, kai žmogus baigia savo darbinę karjerą, jo bendravimo aplinka susiaurėja ir daugiau laiko praleidžia namie. Pamatyti, išgirsti, sužinoti, ką veikia tavo aplinkos žmonės – geriausias dalykas tam yra socialiniai tinklai“. Kalbinta Jurgita dar priduria, kad vyresnio amžiaus žmonėms turėtų būti sudaryta galimybė naudotis socialiniais tinklais. „Facebook, komentaruose, kituose socialiniuose tinkluose vyksta labai daug dalykų, kurie atima energiją, sukelia psichologinę įtampą, sukuria melagienų burbulus. Klausimas, kaip tie socialiniai tinklai bus naudojami“ – sako Jurgita.

Plačiau apie socialinį tinklą „Tik Tok“ ir pokalbį su Rasa ir Jurgita rasite naujausioje „Ateitis dabarčiai laidoje“. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas, pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje. Projektas dalinai finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo.

Projektas dalinai finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo.