„Birželio 1-ąją minime Lengvosios pramonės darbuotojų dieną. Ši, daugiau nei 20 tūkst. žmonių įdarbinanti pramonės atšaka, Lietuvos ekonomikai yra ypatingai svarbi ne tik tuo, kad turi ilgas tradicijas ir reikšmingai prisideda prie šalies biudžeto. Matoma ryški tendencija, kad lietuviai kryptingai ir drąsiai diegia inovatyvius sprendimus. Unikali pusiausvyra tarp ilgamečių tradicijų ir atvirumo technologiniam proveržiui Lietuvos aprangos ir tekstilės sektoriaus įmonėms suteikia nemažą konkurencinį pranašumą, ko pasėkoje turime įspūdingų rezultatų“, – dalinasi Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos direktorė Asta Tumaitytė.

Vieninteliai lino perdirbėjai pasaulyje

Įmonė „Linas“ – vieni pirmųjų, o galimai net ir vieninteliai pasaulyje šiuo metu perdirba liną. Šią inovaciją bendrovė pristatė dar pernai.

Asta Tumaitytė. LATIA generalinė direktorė

„Pristatydami unikalią technologiją, kuri leidžia perdirbti lino gaminius galime pradžiuginti savo klientus tokia naujove, kurios mums kol kas neteko girdėti nei Europoje, nei apskirtai pasaulyje. Rinkoje su tokiu sprendimu susilaukėme didelio dėmesio. Tiesa, jau teko susidurti su Kinijos gamintojais, kurie apsimesdami pirkėjais puolė prašyti produkcijos pavyzdžių, tad galime tikėtis, kad neilgai trukus mūsų išrasti sprendimai bus taikomi ir kitų gamintojų veikloje.“, – dalinasi „Linas“ direktorė Vilita Skersienė.

Panevėžyje veikianti bendrovė savo gamyboje diegia ir kitus inovatyvumą bei žaliąją ekonomiką skatinančius sprendimus. „Ekologija neturėtų apsiriboti tik pluošto perdirbimu. Nuo šiol galime pasiūlyti naują audinių apdailos tipą „HA-eco“. Šiam apdailos tipui naudojame tvarų ir ekologišką audinių minkštiklį, kuris yra pagamintas iš nebenaudojamų, perdirbtų silikonų. Po „HA-eco“ apdailos lininis audinys tampa minkštas, mažiau glamžus, išlieka kvėpuojantis bei saugus perdirbti ir vėl panaudoti iš naujo!“, – teigė įmonės vadovė.

Sprendimai, sujungiantys technologines inovacijas

„Garlita“, bendradarbiaujant su Vokietijos kompanija „Portance“, sukūrė aktyviam gyvenimo būdui pritaikytą bliuzoną, kuriame sutalpino eilę inovatyvių sprendimų ir naujausių technologijų. Tai drabužių rinkos taisykles keičiantis produktas, kurio medžiagos ypač atsparios kvapams ir nešvarumams, o išmanus užtrauktukas su daugiafunkcinėmis galimybėmis kaups duomenis mobiliojoje programėlėje bei leis bendrauti su šeima ir artimaisiais!

„Vienas iš pagrindinių kriterijų kuriant šį produktą buvo rasti technologinius sprendimus, kurie padėtų sukurti naujos kartos universalų drabužį – tinkamą tiek sportui, tiek kelionėms, laisvalaikiui ar bet kam kitam. Gaminys unikalus tuo, kad sujungėme daug inovatyvių sprendimų į vieną – siūlai, mezgimo tipas, apdirbimas ar kiti elementai. Pavyzdžiui, amerikiečių sukurtas organiškas cheminis mišinys „Fuse“ drabužiui suteiks ilgaamžiškumo, padės išlaikyti gaivų kvapą. Šį produktą aktyvios dienos pabaigoje užteks išvėdinti, o kitą dieną jis bus kaip šviežiai išskalbtas.“ – apie inovatyvų gaminį pasakojo bendrovės „Garlita“ pardavimų vadovė Rita Haselvander.

Išmanusis bendrovės „YKK“ sukurtas užtrauktukas viso gaminio gyvavimo ciklo metu saugos sudėties ir kilmės informaciją, o atėjus perdirbimo laikui užtikrins, kad duomenys pasiektų tekstilės gaminių perdirbėjus. Tokio tipo informacija būtina siekiant užtikrinti žiedinį aprangos ir tekstilės gaminių gyvenimo ciklą. Šis sprendimas ypač aktualus turint omenyje tai, kad Europos Sąjungoje artėjama prie Skaitmeninio produkto paso reglamento įtvirtinimo.

Medžiagos, stabdančios erkes, virusus ir infekcijas

Inovatyvių sprendimų Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių gretose išties gausu. Bendrovės kryptingai dirba ieškodamos kaip tarptautinei bei vietinei rinkoms pasiūlyti lūkesčius viršijančius gaminius ir medžiagas.

„Sparta“ dar pernai pristatė kojines su ypač aktualia savybę – jos atbaido erkes! „Siūlas, iš kurio gaminamos šios kojinės, apdorotas su natūraliais erkes atbaidančiais repelentais. Tai natūrali ir organiška mokslininkų atrasta medžiaga, kuri leidžia be jokių alergijų ar odos dirginimų atbaidyti kenkėjus. Kojinės savo savybes išlaiko net iki 50 skalbimų. Pastebime, kad susidomėjimas šiuo produktu Lietuvoje ir užsienyje sparčiai auga – erkių problematika tik didėja, o sprendimas patogus ir veiksmingas“, – sako „Sparta“ komercijos vadovė Rūta Skupienė.

Kita Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijai priklausanti įmonė „Omniteksas“ operatyviai reaguodama į pandemijos metu kintančius rinkos poreikius pristatė antibakterinių savybių turinčius drabužius. „Dėka šiuolaikinių tekstilės technologijų pandemijos laikotarpiu sukūrėme drabužius medikams, kurių medžiagos pasižymi antibakterinėmissavybėmis – per 2 val. sunaikina visas bakterijas ir virusus. Taip pat šis produktas pasižymi funkcinėmis ypatybėmis – palaiko optimalų mikroklimatą prie odos ir yra patogus dėvėti.

„Omniteksas“ savo veikloje nuolat seka rinkos tendencijas: tvarios medžiagos, pagamintos iš perdirbtų, bioskaidžų sintetinių bei sertifikuotų ir natūralių pluoštų, kurios apdirbamos skirtingomis mezgimo struktūromis bei kitais technologiniais sprendimais. Galime pasidžiaugti, kad tarptautinėse parodose nuolat sulaukiame ekspertų dėmesio. “ – dalinosi „Omniteksas“ įmonės vadovas Sigitas Zaikauskas.

Modernūs „Utenos trikotažo“ sprendimai vilnos gamyboje

„Utenos Trikotažo“ inovatyvių medžiagų kolekcija kasmet pasipildo dešimtimis naujos kartos artikulų, sukurtų panaudojus naujausias tekstilės technologijas ir pluoštus. Perdirbtas vandenynuose surinktas plastikas, sojos pupelės, kavos tirščiai, pieno baltymas, bananmedžių lapai – juos perdirbant gaunami verpalai, iš kurių „Utenos trikotažas“ gamina savo išskirtines medžiagas.

Šiuo metu „Utenos Trikotažo“medžiagų vystymo skyriaus komanda kuria ne tik 100% vilnos medžiagas, bet ir jos mišinius, skirtus aukštos kokybės funkcinei tekstilei gaminti. Vilna maišoma su natūraliais kanapių, šilko, medvilnės, lino, bambuko ir celiulioziniais pluoštais, tenceliu.

Retai sutinkama technologija, kad vilnos pluoštą būtų galima marginti skaitmeniniu būdu, tačiau „Utenos trikotažo“ komandai pavyko sukurti tokią medžiagą, kurioje dera natūralus vilnos grožis, puikios funkcinės savybės ir galimybė dekoruoti medžiagą įvairiausiais raštais būtent skaitmeninio marginimo būdu.

„Utenos Trikotažas“ savo asortimente turi produktų, kuriuose apskaičiuojama gamyboje patirta CO2 emisiją. Kovą Miunchene vykusioje didžiausioje sektoriaus funkcinių medžiagų parodoje „Performance Days“ „Utenos trikotažo“ produkcija buvo įvertinta prizinėmis vietomis dėl gamybos procese sumažintos CO2 emisijos.