Skatinamas konkurencingumas ir darbo sąlygų gerinimas

Norintieji supaprastinta tvarka teikti paraiškas pagal priemonę „Pridėtinė vertė, produktų kokybė ir nepageidaujamos priegaudos panaudojimas“ tai galės padaryti jau nuo vasario 3 d. Šios priemonės tikslas – žuvininkystės įmonių, įskaitant mažos apimties priekrantės žvejybos laivyną, konkurencingumo ir gyvybingumo didinimas bei saugos ir darbo sąlygų gerinimas.

Priemonė priskiriama Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos (Veiksmų programa) pirmajam Europos Sąjungos (ES) prioritetui „Aplinkosaugos požiūriu tvarios, efektyviai išteklius naudojančios, inovacinės, konkurencingos ir žiniomis grindžiamos žvejybos skatinimas“. Jo tikslai apima žvejybos poveikio jūrų aplinkai mažinimą, vandens biologinės įvairovės ir ekosistemų apsaugą bei atkūrimą, žvejybos pajėgumų užtikrinimą. Taip pat parama teikiama technologinei plėtrai, inovacijoms ir žinių perdavimui tobulinti, žuvininkystės įmonių konkurencingumui ir gyvybingumui didinti bei saugos ir darbo sąlygoms gerinti.

Paraiškas pagal šią priemonę gali teikti įmonės bei kooperatinės bendrovės, vykdančios verslinę žvejybą Baltijos jūroje, tolimuosiuose žvejybos rajonuose, vidaus vandenyse ir Baltijos jūros priekrantės žvejybos zonoje. Teikti paraiškas galima Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros ir paramos regionams departamento teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Paramos dydis

Šiam paramos paraiškų priėmimo etapui iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo bei Lietuvos valstybės biudžeto skiriama 300 tūkst. eurų. Numatoma, kad projektai, kuriems bus suteikta parama, turės būti įgyvendinti iki 2023 m. gruodžio 31 d.

Suteikiamos paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas. Didžiausia galima paramos suma vienam projektui gali siekti iki 50 tūkst. eurų. Visi teikiami projektai taip pat turi atitikti šios priemonės įgyvendinimo taisyklėse nustatytus reikalavimus.

Projekto paramos intensyvumas negali viršyti daugiau nei 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Tuo tarpu įmonių, kurios negali būti laikomos labai mažomis, mažomis ar vidutinėmis, projektams suteikiamos paramos intensyvumas gali siekti iki 30 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Mažos apimties priekrantės žvejybą vykdančių pareiškėjų atveju, šis rodiklis gali būti net 80 proc. Tai reiškia, kad prie likusios investicijų dalies paramos gavėjai prisideda ir savo lėšomis.

Padeda ieškoti žuvininkystės sektoriui aktualių problemų sprendimo būdų

Per visą Veiksmų programos įgyvendinimo laikotarpį nuo 2014 m. priemonės „Pridėtinė vertė, produktų kokybė ir nepageidaujamos priegaudos panaudojimas (supaprastinta tvarka)“ parama sėkmingai spėjo pasinaudoti ne viena dešimtis žuvininkyste užsiimančių įmonių. Viena jų – Klaipėdoje veikianti žvejybos įmonė UAB „Mini Molas“. Bendrovės direktorius Mindaugas Kulakauskas pasakoja, kad gautos lėšos leido ženkliai atnaujinti žvejybai reikalingą infrastruktūrą.

Pašnekovas sako, kad gautos paramos lėšomis UAB „Mini Molas“ įsigijo žuvų gaudyklę su ruonius atbaidančiais įrenginiais. Iki tol šie gyvūnai ne tik išvaikydavo žvejų gaudomą žuvį, bet ir apgadindavo produktus bei žvejybos tinklus. Verslui taip pat pavyko pasirūpinti nauju traktoriumi, kuriuo naudodamiesi priekrantės žvejyba užsiimančios įmonės darbuotojai paprasčiau į jūrą perkelia savo valteles.

M. Kulakauskas pasakoja, kad atnaujintos darbo priemonės leidžia dirbti našiau ir padeda prisitaikyti prie besikeičiančių veiklos sąlygų. „Statistika rodo, kad prieš 10–15 m. į jūrą išplaukti galėdavome žymiai dažniau. Jei anksčiau skaičiuodavome apie 200 darbingų dienų per metus, tai dabar, dėl kintančio klimato ir oro sąlygų, sunku surasti net ir 100 darbui tinkamų dienų per metus. Todėl geresni įrenginiai bent iš dalies padeda kompensuoti šiuos praradimus, nes per trumpesnį laiką galime pagauti daugiau žuvies“, - teigia pašnekovas.

Klaipėdoje veikianti žvejybos įmonė aktyviai domisi žuvininkystės sektoriaus naujovėmis, bendradarbiauja su mokslininkais ir nuolat ieško būdų, kaip tobulinti veiklą, todėl, M. Kulakausko teigimu, be Veiksmų programos priemonės UAB „Mini Molas“ nebūtų galėjusi įsigyti technikos, didinančios veiklos efektyvumą ir produktyvumą.

Efektyviau išnaudojami resursai

Kalbėdamas apie gautos paramos naudą, M. Kulakauskui antrina ir kitos žvejyba užsiimančios įmonės UAB „Urėja“ vadovas Gintaras Šatkus. Panašiai kaip ir kolegos iš Klaipėdos, Šilutės rajono Rusnės miestelyje veikianti įmonė gautas lėšas panaudojo, įsigydama konkurencingumą skatinančių įrenginių.

G. Šatkus pasakoja, kad UAB „Urėja“ gautą paramą panaudojo naujo mikroautobuso-šaldytuvo bei šaldiklių-konteinerių pirkimui. Žvejybos įmonės vadovas aiškina, kad šios darbo priemonės leidžia lengviau išvežioti ir realizuoti pagautą žuvį. Be to, tais atvejais, kai visų produktų nepavyksta parduoti iškart, sugautą žuvį darbuotojai gali užšaldyti ir klientams pasiūlyti vėliau, todėl nereikia išmesti vartojimui tinkamos žuvies, o klientams galima pateikti daugiau ir įvairesnės produkcijos.

Ne kartą Veiksmų programos parama pasinaudojusios bendrovės direktorius papildo, kad ateityje taip pat mato galimybių, kaip dar būtų galima plėsti jo ir kitų žuvininkystės verslų veiklą. Pasak jo, žvejyba yra sudėtinga veikla, todėl, norint išsaugoti žvejų darbo vietas, reikėtų didinti įmonių veiklos įvairovę, pavyzdžiui, daugiau investuoti į produkcijos perdirbimą.

Geresnės ir saugesnės darbo sąlygos

Dar viena keletą kartų priemone „Pridėtinė vertė, produktų kokybė ir nepageidaujamos priegaudos panaudojimas (supaprastinta tvarka)“ pasinaudojusi įmonė yra UAB „Uostadvaris“. Ji įsikūrusi to paties pavadinimo kaime Šilutės rajone. Bendrovės direktorius Dalius Kuzma pasakoja, kad gautas lėšas skyrė darbo ir saugumo sąlygoms gerinti.

Pasinaudodama parama, UAB „Uostadvaris“ įsigijo naują laivą ir traktorių, skirtą valčių ir žuvų gaudyklėms ištraukti iš vandens. D. Kuzma teigia, kad žvejams kiekvieną darbo dieną tenka sunkus darbas, kilnojant valtis bei žuvų tinklus, todėl įsigyti nauji įrenginiai žymiai sumažina ir palengvina iki tol rankomis atliekamą darbą. Tai, pasak pašnekovo, ypač svarbu, nes dėl nelengvų darbo sąlygų žvejybos sektoriuje dirba nedaug žmonių.

„Nėra dienos, kada mūsų turimos darbo priemonės nebūtų panaudojamos. Neturime įrangos, kuri stovėtų ir nebūtų pasitelkiama darbui. Todėl iš paramos lėšų nupirkti įrenginiai, su kuriais jau dirbome praėjusių metų pavasarį ir vasarą, kiekvieną dieną daro mūsų veiklą paprastesne ir efektyvesne“, – paramos suteikta nauda neabejoja D. Kuzma.

UAB „Uostadvaris“ direktorius taip pat prisimena, kad senoji įranga buvo stipriai nusidėvėjusi, ją reikėjo dažnai remontuoti, todėl rūpestį keldavo ne tik nepatikima technika, bet ir tai, kad nuolat grėsė tokie pavojai, kaip tepalų ar kitų teršalų išsipylimas į vandenį. D. Kuzma situaciją iki gautos paramos ir po jos lygina su naktimi ir diena bei ragina UAB „Uostadvaris“ padėjusia Veiksmų programos priemone pasinaudoti ir kitus žuvininkystės verslus.

Paramos suteikimo sąlygos

Žemės ūkio ministerijos specialistai primena, kad paraiškas pagal priemonę „Pridėtinė vertė, produktų kokybė ir nepageidaujamos priegaudos panaudojimas (supaprastinta tvarka)“ galima teikti nuo vasario 3 d. iki kovo 31 d. Lėšos bus skiriamos sugautų žuvų pridėtinei vertei didinti, visų pirma, jas perdirbant ir paruošiant produktą bei vykdant rinkodarą ar tiesioginę prekybą. Taip pat paramą gali gauti veiklos, leidžiančios gerinti ir išsaugoti žuvies kokybę bei panaudoti nepageidaujamą priegaudą.

Į paramą norinčios pretenduoti įmonės turi atitikti tam tikrus taisyklėse apibrėžtus reikalavimus. Reikalaujama, kad pareiškėjai turėtų perleidžiamąją teisę į žvejybos galimybes jūrų vandenyse. Taip pat žuvininkyste užsiimančios bendrovės privalo turėti kvotą žvejoti vidaus vandenyse ir teisę naudoti verslinės žvejybos įrankius priekrantės žvejybai.

Tuo tarpu parama pasinaudoti norinčios kooperatinės bendrovės turi atitikti anksčiau išvardytus kriterijus bei būti įsteigtos pagal Lietuvos Respublikos kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) įstatyme nustatytą tvarką. Atitiktis šiam reikalavimui turi būti išlaikyta nuo paramos paraiškos pateikimo dienos iki projekto pabaigos.

Daugiau informacijos apie priemonę „Pridėtinė vertė, produktų kokybė ir nepageidaujamos priegaudos panaudojimas (supaprastinta tvarka)“ galite rasti ČIA.