Augančios kainos įpareigoja priimti greitus sprendimus

Albinas Navickas ne tik ūkininkauja, tačiau taip pat yra Lietuvos ūkininkų sąjungos Pakruojo r. skyriaus pirmininkas bei ilgametis LKU kredito unijų grupės narys. A. Navickas savo paties ūkyje augina aibę produkcijos, įskaitant žieminius rapsus, vasarinius miežius, avižas, žirnius, pupas. Pagalbai ūkyje įdarbinti 4 darbuotojai, o pramintomis ūkininkavimo pėdomis seka ir A. Navicko sūnus.

Remdamasis savo ir kitų ūkininkų patirtimi, pašnekovas prognozuoja – augant kainoms, ypač trąšų ir kuro, žemdirbiai bus priversti investuoti daugiau ir neabejoja, kad šiųmetis derlius irgi bus brangesnis. „Mūsų krašte ūkininkai dar prieš du mėnesius visai kitaip planavo sezoną, laukė naftos produktų ir trąšų pigimo, tačiau tikrovė yra nenuspėjama. Šiandien turime būti kaip niekad lankstūs, prisitaikyti prie padidėjusių kainų ir išlaikyti derliaus kokybę. O ir darbymetis prasideda, todėl sprendimus reikia priimti operatyviai.“

Savo paties ūkyje A. Navickas pasėlius tręšia kintama norma, tačiau nepamiršta, kad derliaus gausą ir kokybę lemia ne tik trąšos, bet ir oro sąlygos – ar šiemet nepasitaikys ilgai truksiančių liūčių arba sausrų. Todėl ūkininkų problema vis dažniau tampa apyvartinių lėšų trūkumas.

Dėl šių aplinkybių, A. Navicko teigimu, plėsti ūkį savo lėšomis tampa ypatingai sudėtinga. „Yra ūkininkų, kurie žino, kad pasiskolins, ūkis bus didesnis – didesnė ir grąža. Tačiau yra ir tokių, kurie į skolinimąsi vis dar žiūri su baime. Vis dėlto, jeigu ūkininkas vos suduria galą su galu, tai sutaupyti ūkio plėtrai arba atnaujinimui tampa neįmanoma“, – dalijasi Lietuvos ūkininkų sąjungos Pakruojo r. skyriaus vadovas.

Pašnekovas sako, kad ieškoti patikimų finansų partnerių – niekada nevėlu: „Pakruojo ūkininkų kredito unijos mes, pakruojiečiai, seniai nebevadiname kredito įstaiga, o tiesiog – Pakruojo bankeliu. Ir jis kone gyvybiškai reikalingas, ypač tiems gyventojams, kurie nesinaudoja internetu, – teigia A. Navickas. – Ūkininkams rekomenduoju nuolat klausti ir domėtis paskolos sąlygomis, lengvatinėmis priemonėmis, palūkanų kompensavimo galimybėmis. Finansinių instrumentų padėti ūkininkams yra, tik mokėkime jais pasinaudoti.“

Tekselių veislės avims – meilė iš pirmo žvilgsnio

Avių augintojas iš Telšių r., Gintautas Činskis, kaip pats juokauja – ir ūkininkas, ir mokslininkas viename. Avininkystė G. Činskiui ne naujiena, nes tėtis Audrius Činskis turi stambų avininkystės ūkį. Vis dėlto pažintis su tekselių veislės avimis stažuotės Vokietijoje metu pakeitė jaunojo ūkininko gyvenimą.

„Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio“, – šypsosi Lietuvos avių augintojų asociacijos tarybos narys, vienintelis mėlynųjų tekselių veislės avių augintojas ir veisėjas Baltijos šalyse. Mat tekselių veislė – ypatinga. Šios avys pasižymi dideliu prieraišumu žmogui, o G. Činskio ūkyje jos turi ir savo vardus, į kuriuos kviečiamos atsiliepia. Šiuo metu ūkininkas augina 60 elitinių tekselių veislės avių, kurias parduoda Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkose. Veisėjo siekis – gerinti šios veislės avių kokybę, įvairovę ir ją pasiūlyti avių augintojams Lietuvos, Baltijos, Europos Sąjungos šalyse.

Gintautas Činskis

Be kita ko, ūkininkas šiuo metu rašo antrąjį magistro mokslinį darbą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvūnų mokslų fakultete, kuriame sieks pagrįsti tekselių veislės avių terapinę vertę žmogui. „Dėl savo gebėjimo užmegzti ypatingą ryšį su žmogumi, tekselių veislės avys galėtų būti ketvirtas terapijai tinkantis gyvūnas po delfinų, šunų ir žirgų“, – sako G. Činskis.

Ūkininkas atskleidžia, kad artimiausiu metu kartu su Žemaitijos turizmo informacijos centru bus pradėtos organizuoti ekskursijos ir edukacijos, kurių metu lankytojų grupės turės galimybę patys susipažinti su draugiškumu pasižyminčiomis tekselių veislės avimis iš arčiau.

Tiek įkurdamas, tiek plėtodamas ūkinę veiklą, G. Činskis tampriai bendradarbiauja su LKU grupės kredito unija „Germanto lobis“. „Kredito unija ne kartą padėjo siekiant savo svajonių. Gavau finansavimą įsigyjant veiklos pradžiai reikalingą įrangą, o pernai – kreditą naujausios tekstelių veislės tipo pirkimui ir atsivežimui į Lietuvą. Unijoje visada gaunu kokybiškas ir patogias finansines paslaugas vienoje vietoje“, – dalijasi ūkininkas.

Kreditas ūkiui – kad nieko netrūktų

Sukaupusios ilgametę patirtį, LKU grupei priklausančios 44 kredito unijos artimai bendradarbiauja su žemės ūkio sektoriumi ir teikia kreditus tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems ūkininkams, žemės ūkio kooperatyvams ir bendrovėms visoje Lietuvoje.

 Ingrida Kedytė

„Šiuo geopolitiškai ir ekonomiškai neramiu laikotarpiu, ūkininkai Lietuvoje susidūrė su išaugusiomis kuro ir trąšu kainomis, dėl to neretai – ir su apyvartinių lėšų trūkumu. LKU kredito unijos teikia kreditus apyvartinio kapitalo palaikymui su individualiai pritaikytu grąžinimo grafiku arba kredito liniją, kurios terminas – iki 5 metų“, – komentuoja Ingrida Kedytė, Lietuvos centrinės kredito unijos Kredito rizikos skyriaus vadovė.

Unijos teikia kreditus planuojantiems investicijas žemės ar komercinio turto įsigijimui, pastatų statybai, technikos ar įrangos pirkimui. Kreditai investicijoms teikiami 10-čiai metų, o žemės pirkimui – ir iki 20-ies metų laikotarpiui.

Taip pat LCKU ir kredito unijų konsorciumas ruošiasi dalyvauti UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo įgyvendinamoje finansinėje priemonėje COVID-19 ligos protrūkio laikotarpiu nukentėjusiems ūkio subjektams. Su apyvartinio kapitalo trūkumu susidūrę ūkio subjektai galės gauti paskolas iki 1 mln. eurų. Paskolos suteikiamos neįkeičiant turto, joms taikomas galimas paskolos grąžinimo atidėjimas iki 12 mėn.

Gintauto Činskio nuotr.

Siekdamos didinti finansavimo smulkiojo ir vidutinio verslo sektoriui prieinamumą, LKU grupės kredito unijos teikia paskolas ir su Europos investicijų fondo garantija. Pagal EIF garantiją, kredito unijos teikia finansavimą mažoms įmonėms įvairios paskirties paskoloms be užstato. Taip pat apyvartiniam kapitalui ar verslo vykdymui reikalingoms investicijoms.

„Atsiradus finansavimo poreikiui, ūkininkai gali užpildyti paraišką kreditui gauti LKU grupės interneto svetainėje arba kreiptis į artimiausią mūsų kredito uniją. Atsakingi darbuotojai, įvertinę projektą ir finansavimo galimybes, pateiks abipusiai patraukliausią kredito pasiūlymą“, – detalizuoja I. Kedytė.

Daugiau informacijos apie LKU grupės kredito unijų teikiamas paslaugas ir kredito unijų žemėlapis – www.lku.lt.