Sparčiai besivystanti chemijos pramonė išmokė augintojus „gydyti augalų ligas“, tačiau atėjo toks metas, kai augintojai pastebėjo, kad augalų produktyvumas nekinta, nors trąšų ir augalų apsaugos priemonių naudoja ženkliai daugiau nei prieš keletą metų. Dalis inovatyvių ūkininkų prisiminė prieš 10-20 metų mokslininkų išsakytas mintis, kad reikia atsigręžti į tikrąsias vertybes. Ne vienas prisiminė nuolat Bioenergy LT konsultantų kartojamas tiesas apie sveiką dirvožemį – sveiką augalą – sveiką žmogų.

Apie dirvožemio problemas rašėme daug kartų ir dar rašysime, šį kartą pažvelgsime, ar galima sustiprinti augalus. Vėsus pavasaris kvieste kviečia patogenus į augalų šaknų zoną. Kodėl? Todėl, kad augalai dėl nepakankamos oro ir dirvožemio temperatūros negali optimaliai maitintis. Žema dirvos temperatūra (iki 13°C) nepalanki arba nepakankamai palanki gerųjų dirvožemio mikroorganizmų funkcionavimui, nusilpusius geruosius mikroorganizmus išstumia blogieji. Mūsų tikslas – užtikrinti nepertraukiamą gerųjų mikroorganizmų funkcionavimą, o tai padaryti galima diegiant integruotas biologizuotas augalininkystės technologijas.

Kalbant apie integruotas augalininkystės technologijas profesionaliuose ūkiuose reikia pabrėžti, kad biologinių preparatų naudojimas labai gerai išreiškiamas ekonominiu efektu, nes didėja augalų produktyvumas ir mažėja auginimo išlaidos. Pvz., įtraukus į auginimo technologijas bakterinį produktą Bactoforce. Praėjus kelioms valandoms po produkto išpurškimo, bakterijos pradeda sintetinti specifinius metabolitus slopinančius augalams nedraugiškų mikroorganizmų vystymąsi ir išskiria augalų augimą skatinančius junginius. Tokio produkto pasirinkimas labai logiškas, nes nepalankiomis sąlygomis aktyvuojami fiziologiniai procesai augaluose ir sumažėja erdvė nedraugiškai augalų atžvilgiu nusiteikusiems mikroorganizmams.

Mūsų tikslas – nemaitinti blogųjų mikroorganizmų, kad jie vėliau nepradėtų kenkti augalams. Geriau sudaryti sąjungą su geraisiais mikroorganizmais, suformuojančiais savotišką apsauginį skydą šaknų zonoje. Bactoforce naudojimas augalininkystėje suteikia vilties esmingai padidinti augalų produktyvumą ir sudaro galimybes sumažinti cheminių pesticidų naudojimą. Bactoforce yra tvarus produktas žemės ūkio plėtrai, nes didina augalų produktyvumą ir mažina cheminių medžiagų keliamą pavojų aplinkai bei žmonių sveikatai.

Šiemet matoma problema, kad augalai neįstengia apsirūpinti maisto medžiagomis dėl žemų temperatūrų, o produkte esantys mikroorganizmai kaip tik dėl savo specifinių savybių padeda augalams gauti maistines medžiagas esant ribojantiems veiksniams. Labai svarbi funkcija – skatina augalų apsauginius mechanizmus nuo patogenų, padeda augalams sintetinti fermentus, slopinančius ligų sukėlėjų funkcines savybes.

Bactoforce – laiko patikrintas produktas, suteikiantis galimybę pagerinti ekonominius augalininkystės verslo rodiklius.