Skirtinguose regionuose – skirtingi iššūkiai

Sužinoti, kokie sprendimai pasiteisino ir kokios javų bei rapsų veislės geriausiai atlaikė oro sąlygas, ūkininkai skirtinguose regionuose renkasi į „Agrokoncerno“ įmonių grupės organizuojamas Lauko dienas. Šio renginių ciklo pagrindinis tikslas yra pasidalinti atliktų tyrimų ir bandymų rezultatais, taip pat apžvelgti sezono naujienas bei pasidalinti sukaupta patirtimi.

Pasak įmonės „Agrokoncernas“ sėklų skyriaus projektų vadovo Roberto Visockio, tokios organizuojamos regioninės lauko dienos pritraukia gausų būrį žemdirbių, nes jie turi unikalią galimybę pamatyti, kaip auga skirtingos javų ir rapsų veislės tame pačiame lauke, būtent to regiono sąlygomis. Jis atkreipia dėmesį, kad „Agrokocerno“ įmonių grupė yra vienintelė agrosektoriaus atstovė Baltijos šalyse, turinti nuosavą mokslinį padalinį, kuris ne tik atlieka išsamius tyrimus, bet ir teikia rekomendacijas.

Lauko dienos

„Nors Lietuva nėra didelė, tačiau suprantame, kad kiekvienas regionas yra savitas. Dėl skirtingų dirvožemių, reljefo bei klimato sąlygų matome ir skirtingus rezultatus. Dėl šios priežasties skirtingų veislių kolekciniai laukai leidžia patiems žemdirbiams įvertinti, kuri veislė jų auginimo sąlygomis ir taikomos technologijos duoda geriausią derlių“, – sako R. Visockis.

Šalnos pakenkė ne visoms veislėms

Apžvelgdamas tyrimų rezultatus sėklų skyriaus projektų vadovas sako, kad kai yra idealios gamtos sąlygos, dauguma populiarių javų ir rapsų veislių auga nepriekaištingai ir užaugina didelį derlių, tačiau dėl klimato pokyčių sulaukti gerų sąlygų darosi vis sudėtingiau.

„Atlikus žiemkenčių stebėjimą paaiškėjo, kad daugiausiai žuvusių ir išretėjusių žieminio rapso laukų buvo nustatyta Kelmės, Telšių, Mažeikių, Plungės, Pakruojo, Ukmergės rajonuose. Tuose regionuose turėjome žieminių rapsų kolekcinius laukus, kuriuose geriausiai peržiemojo naujai į rinką įvedamos veislės DK EXBURY, JUREK ir LG ANTIGUA, – pasakoja R. Visockis.

Robertas Visockis

Pasak jo, po pirmųjų atliktų vertinimų pavasarį buvo pastebėta, kad veislė LG ANTIGUA, nepriklausomai nuo žemės įdirbimo ir sėjos būdo, užtikrintai augo kalvotose, netolygiose, sunkios besikeičiančios granuliometrinės sudėties dirvožemiuose su skirtingu drėgmės režimu.
Pavasarinės šalnos žydėjimo pradžioje padarė neigiamą poveikį ankštarų užmezgimui. Matoma tendencija, kad mažiausiai neužmegztų ankštarų yra vėliausiai žydinčioje ADELMO KWS veislėje, neblogai šalnas atlaikė ir DK EXBURY. Šiek tiek daugiau buvo pažeistos ankstyvo žydėjimo veislės.

„DK EXBURY veislę platinti pasirinkome neatsitikinai. Tai yra viena naujausių DEKALB sekcijos veislių, viena iš nedaugelio, kuri laukuose ne tik gerai žiemoja, bet ir yra atspari amarų platinamam ropių geltos virusui. Taip pat atliktais tyrimais įrodyta, kad ši veislė formuodama būsimą derlių efektyviai panaudoja azotą“, – sako sėklų specialistas.

Lauko dienos

Aukšti derlingumo rezultatai veislių tyrimų stotyse ir ūkininkų laukuose tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse nulėmė, kad šiemet DK EXBURY veislė tapo TOP 2 DEKALB parduodama veisle Europoje. Todėl šią perspektyvią žieminių rapsų veislę įmonės „Agrokoncernas“ ekspertai šiemet rekomenduoja auginti savo klientams.

Naujos veislės nuteikia optimistiškai

Regioninių lauko dienų metu ūkininkams taip buvo pristatytos trys jau gerai žinomos ir plačiai auginamos žieminių kviečių veislės EUFORIA, ARTIST ir WILEIJKA bei naujos veislės ELEKTRA ir LG KERAMIK.
Laukuose veislės pagal išsikrūmijimą pasiskirstė į dvi grupes. Intensyviai besikrūmijančios veislės yra EUFORIA, WILEIJKA ir LG KERAMIK. Jos gali būti sėjamos vėlyvesniais sėjos terminais, tačiau sėjant anksčiau rekomenduojama mažinti sėjos normą.

Lauko dienos

R. Visockis pastebi, kad besikrūmijančios veislės ARTIST ir ELEKTRA šiemet yra linkusios auginti 1-2 tvirtus stiebus, todėl šias veisles vertėtų sėti šiek tiek anksčiau, Jeigu sėja vėluoja, tuomet jos normą rekomenduojama atitinkamai didinti atsižvelgiant į norimą pasėlio tankumą.

„Ūkininkus laukuose labiausiai sužavėjo veislė ELEKTRA, kuri išsiskiria stambiais ir masyviais lapais bei ilgomis ir daug segmentų turinčiomis varpomis. Vertinant šaknų išsivystymą ši veislė taip pat turėjo didžiausią ir masyviausią šaknų sistemą, todėl užtikrintai ir tolygiai augo margo dirvožemio laukuose. Siekiant sumažinti šios veislės aukšti ir išgulimo riziką, šiai ELEKTRA veislei rekomenduojama taikyti adaptyvią augimo reguliatorių technologiją“, – rekomenduoja sėklų skyriaus projektų vadovas ir pabrėžia, kad nors ši veislė yra vidutinio vėlyvumo, tačiau iki grūdams subręstant tolygiai bręsta ir visos vegetatyvinės augalo dalys.

Lauko dienos

Lauko dienose regionuose daug žemdirbių dėmesio sulaukė ir LG KERAMIK veislė. Europos šalyse ši veislė mėgstama dėl aukštų ir stabilių derlingumo rezultatų bei gero veislės žiemkentiškumo. Svarbu paminėti, kad 2022 metais Lietuvos ūkinio vertingumo tyrimuose, tarp visų tiriamų registruotinų veislių, gautas vidutinis LG KERAMIM veislės derlingumas buvo didžiausias ( 119 proc.). Todėl po sėkmingų 3 metų registracinių tyrimų Lietuvoje LG KERAMIK buvo ne tik įtraukta į nacionalinį veislių sąrašą, bet ir užsitikrino vietą standartinių veislių sąraše.

LG KERAMIK veislė yra vidutinės brandos, o dėl gero atsparumo ligoms ir tolerancijos stiebalūžei yra tinkama naudoti sėjomainoje kai kviečiai auginami po kviečių.

Pristatys tyrimų rezultatus ir naujienas

Tai – tik keletas įžvalgų, kuriomis įmonės „Agrokoncernas“ komanda dalijasi su ūkininkais. Pasak R. Visockio, šiemet iš viso buvo surengtas rekordinis skaičius Lauko dienų, kuriose dalyvavo ūkininkai daugiau nei iš 20 šalies regionų. Birželio 20-22 dienomis „Agrokoncerno“ įmonių grupės pagrindiniame biure, įsikūrusiame Babtuose, Kauno raj. vyks pagrindinis sezono renginys – didžiosios Lauko dienos.

Lauko dienos

Šiemet jos bus dvigubai didesnės. Inovacijų ir tyrimo centro “AgroITC” bandymų laukeliuose ūkininkai galės pamatyti ir palyginti javų apsaugos technologijų sprendimus, skirtingas tręšimo strategijas. Taip pat jiems bus pristatytos naujausios žieminių ir vasarinių augalų veislės.

Kituose laukuose vyks žemės ūkio technikos, roboto ‚AgXeed“ bei tiksliųjų technologijų demonstracija. Taip pat bus pristatyta „Agro247“ programa bei dirvožemio tyrimų pritaikymas laukuose.

Lauko dienos

Pasak R. Visockio, tokie renginiai yra ne tik gera proga pasisemti žinių, bet ir stiprinti ūkininkų bendruomenę.

„Mus visus vienija bendras tikslas – užauginti gausų ir kokybišką derlių, kuris užtikrintų sveiką maistą ant visų mūsų stalo. Kartu dalindamiesi žiniomis, patirtimi, galime lengviau rasti sprendimų, kurie pasiteisina. Po Lauko dienų ūkiuose prasidės pats darbymetis. Nors sezonas ir nelepina, vis tik sprendimų yra, kuriuos ir aptarsime su ūkininkų bendruomene“, – sako R. Visockis.