Pirmąją konferencijos dieną, t. y. rugsėjo 29 d., ketvirtadienį, 16.00 val. nuotoliniu būdu gestų kalbos sesijoje pranešimus skaitys mokslininkai iš Lietuvos ir užsienio. Juhana Salonen (Suomija) pasakos apie identitetą per gestų kalbą, Anželika Teresė (Lietuva) atsakys į klausimą, ar yra rimas gestų kalboje, Monika Kozub (Lenkija) sesijos dalyvius kvies nerti gilyn į gestų kalbos gramatiką, o Aleksandra Kalata-Zawlocka (Lenkija) kalbės apie vertimo iš gestų kalbos į žodines kalbas ypatumus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Konferencijos pranešimai bus verčiami į lietuvių gestų kalbą, lietuvių kalbą. Konferencijos metu tyrėjams bus galima užduoti klausimus, dalyvauti diskusijoje.

Gestų kalbos (GK) – natūralios, visavertės kalbos, esančios neatsiejama kurčiųjų žmonių identiteto dalis, jų kalbinės ir kultūrinės mažumos pagrindas, vienas iš pagrindinių įrankių kurtiesiems komunikuoti, įgyti žinių, priimti informaciją, ja dalytis ir išreikšti save.

Labai džiugi žinia, kad šiais metais rugsėjo 29–30 d. vyksiančioje VU mokslinėje tarptautinėje Taikomosios kalbotyros konferencijoje „Kalbos ir žmonės: problemos ir sprendimai“ pirmą kartą inicijuota atskira sesija, skirta kalbėti būtent apie gestų kalbas ir gestų kalbomis!“, – teigia viena iš konferencijos dalyvių, gestų kalbos tyrėja A. Teresė.

Ši konferencija jungia viso pasaulio kurčiųjų bendruomenes, tiesia supratimo, komunikacijos tiltus tarp girdinčių ir kurčiųjų. Konferencija žengiamas vienas iš žingsnių skleisti žinią apie gestų kalbas, teigiama pranešime spaudai.

Daugiau informacijos apie konferenciją galima rasti ČIA.

Konferencijos programa – ČIA.

Prisijungimas prie konfferencijos gestų kalba sesijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją