Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ teigė, kad savaitgalį Vilniaus autobusuose ir troleibusuose pradedama diegti nauja elektroninio bilieto sistema pasižymi šiuolaikiškais sprendimais ir modernia viešojo transporto keleiviams bei vairuotojams skirta įranga.

Savo ruožtu V. Benkunskas sakė, kad senasis e. bilietas Vilniuje veikė daugiau nei 15 metų, o dabar jam laikas iškeliauti užtarnauto poilsio – laikui bėgant, ši technologija paseno ir nusidėvėjo, dažnai strigdavo.

Meras išskyrė šiuos svarbiausius pokyčių aspektus: „m.Ticket“ ir „Trafi“ programėlėse bilietų įsigijimas veiks be trikdžių, tad esant galimybėms, kviečiu jomis ir naudotis.“

Autobusuose jau atsiranda nauji komposteriai

Nesikeis nei bilietai, nei jų rūšys: sistemai pradėjus veikti liks galioti visos miestiečių turimos veikiančios ir galiojančios Vilniečio/JUDU kortelės, jose esantys e. pinigai bei aktyvuoti ir neaktyvuoti bilietai. Pokyčių nebus ir mobiliųjų programėlių – „m.Ticket“ ir „Trafi„ vartotojams.

Taip pat vis dar bus galima įsigyti vienkartinį-popierinį bilietą iš vairuotojo. Šis bilietas nugarėlėje turės QR kodą, kurį reikės nuskenuoti naujame komposteryje.

Kalbant apie geriausiai matomą šio pokyčio veidą – naujuosius komposterius, galiu pasidžiaugti, kad naujieji komposteriai bus ne tik greitesni, jautresniais ir ryškesniais ekranais nei senieji, bet ir pritaikyti žmonėms su regos negalia – komposterio ekrane spustelėjus specialų mygtuką bus galima priartinti ekrano vaizdą, keisti jo kontrastą bei pasirinkti funkciją „Text-to-Speech“ (liet. ekrano skaitymas)“.

V. Benkunksas šią savaitę dar papasakojo, kad artimiausiu metu vilniečiams atsiras galimybė atsiskaityti už kelionę ir bekontaktiniu būdu su banko kortelėmis.

„Dabar yra baigiama montuoti nauja technika, nauji komposteriai po įvykdyto pirkimo ir artimiausiomis savaitėmis prasidės testavimo darbai. Tai viena iš naujos sistemos funkcijų bus galimybė atsiskaityti bekontaktiniu būdu su mokėjimo kortelėmis“, – trečiadienį žurnalistams teigė V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas

„Susisiekimo paslaugos“ dar įvardijo, kad naujo elektroninio bilieto integravimas į viešojo transporto sistemą vyksta palaipsniui: iki sistemos paleidimo, gegužės 27 d., nauja įranga bus sumontuota 642-jose transporto priemonėse, likusi dalis – 76-uose seniausiuose troleibusuose bus įrengta iki birželio 30 d.

Kol šiuose troleibusuose bus vykdomi naujų komposterių montavimo darbai, keleivių kontrolė juose nebus vykdoma.

„Duomenų perkėlimas iš senosios sistemos į naują – techniškai sudėtingas darbas, kurio metu duomenys transformuojami taip, kad juos „suprastų“ naujoji sistema. Sistemas skiria daugiau nei 10 metų, todėl tai didelis technologinis iššūkis, kurį tikime sėkmingai įveiksime. Tačiau tikimybė, jog gali įvykti trumpalaikiai techniniai sutrikimai vis dar yra, tad iš anksto labai atsiprašome ir tikimės visų keleivių kantrybės bei supratingumo“, – sakė „Susisiekimo paslaugų“ direktorius Gintaras Macijauskas.

Sistemą sudaro ir transporto priemonėse sumontuota vairuotojams skirta įranga – nauji maršruto valdymo kompiuteriai veiks kaip ryšio mazgas tarp vairuotojo ir eismo valdymo centro, perduodantis dar tikslesnę vykdomos kelionės informaciją: viešojo transporto judėjimą realiu laiku, informaciją apie įvykusį eismo įvykį, vairuotojų vairavimo kultūrą, nukrypimus nuo tvarkaraščio bei kitus su maršrutu susijusius duomenis. Šie pokyčiai padės greičiau reaguoti į nestandartines situacijas kelyje bei čia ir dabar informuoti keleivius apie galimus maršrutų pasikeitimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją