Buitinę chemiją naudoti ne pagal instrukciją – pavojinga

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Rinkos priežiūros, planavimo ir rizikos vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė, mokslų daktarė Ingrida Stulgienė teigia, kad „jeigu produkte yra daugiau nei 10 proc. kažkokios kenksmingos, pavojingos medžiagos, produktas jau klasifikuojamas kaip pavojinga medžiaga“.


I. Stulgienė pabrėžia, kad naudojant gaminį pagal instrukciją, pagal etiketėje nurodytą naudojimo būdą, priemonė nebus kenksminga nei žmogui, nei aplinkai. „Tačiau naudojant jį ne pagal instrukciją, galima prisišaukti nemažai bėdos“, – akcentuoja ji.

Prekybos centro „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė sako, kad sutartys su tiekėjais juos įpareigoja teikti kokybišką ir sertifikuotą produkciją. Ji užtikrino, kad visa produkcija, esanti prekybos centruose, yra saugi ir patikrinta. „Mūsų tiekėjai visada yra tikrinami, ar turi teises tiekti, ar ne“, – teigia ji.

Valikliai

VVTAT per šiuos metus atliko virš tūkstančio buitinės chemijos gaminių patikrinimų.

„Maždaug 50–51 proc. yra su tam tikrais pažeidimais, neatitinka teisės aktų reikalavimų, tai gali būti įvairūs pažeidimai. Tokių pažeidimų kaip ženklinimas, kurie yra svarbūs vartotojui, yra apie 40 proc.“, – įvardija VVTAT Rinkos priežiūros, planavimo ir rizikos vertinimo sk. vyr. specialistė I. Stulgienė.

Cheminės medžiagos negali būti ekologiškos

Daugiausia neaiškumų kyla su žodžiu ekologiškas ant buitinės chemijos pakuočių. Pasirodo, jis iš esmės nėra galimas ant tokių gaminių.

„Chemines medžiagas nurodančiame reglamente teigiama, kad cheminės medžiagos negali būti ekologiškos. Jas reklamuojant negalima naudoti tokių žodžių kaip ekologiškas, nekenksmingas, netoksiškas, kurie gali sudaryti įspūdį, kad produktas yra mažiau kenksmingas ar visai nekenksmingas, – paaiškina mokslų daktarė ir pabrėžia, – tokie teiginiai tiesiog draudžiami vartoti“.

Ant buitinės chemijos pakuočių galima išvysti apie devynias informuojančias piktogramas. Vienos įspėja, kad gaminys yra degus, kitos – kad gali sukelti odos alergiją, trečios – apie toksinį poveikį aplinkai.

Valymo priemonių pakuočių ženklinimas

„Ant įprastų produktų pakuočių galime pamatyti ženkliukus – šauktuką arba pavaizduotą žmogelį. Dažniausiai, sakyčiau, prekybos centre pamatysite šauktuką, kuris įspėja žmogų, kad tas produktas, jeigu pateks į akis arba ant odos, gali sukelti alergiją“, – paaiškina „Rimi“ kokybės vadovė A. Čudinienė ir perspėja, kad alergiškas žmogus rinkdamasis turi būti ypač atsargus.

„Visa chemija yra chemija ir kelia tam tikrą riziką“, – įsitikinusi I. Stulgienė.

Ką daryti su buitinės chemijos pakuotėmis?

Atliekų tvarkytojai taip pat turi įspėjimų dėl tuščių buitinės chemijos buteliukų išmetimo į šiukšliadėžes.

„Visų pirma reikia atkreipti dėmesį į tai, kad buitinė chemija – tiek skalbikliai, tiek valikliai, tiek indų plovikliai dažnai būna agresyvūs, tad tokių atliekų negalima mesti į plastiko ar mišrių komunalinių atliekų konteinerius“, – teigia VASA tvarumo konsultantė Inga Alimovienė ir paaiškina kodėl, – išmestos pavojingos atliekos gali užteršti kitas atliekas ir tokiu būdu pakliuvusios į sąvartyną per dirvožemį užteršti visus vandenis, tai kenkia ir mikroorganizmams, ir vandens gyventojams, ir žmonėms“.

Buitinė chemija

I. Alimovienė teigia, kad pakuotes nuo buitinės chemijos produktų, kai jų sukaupiamas didesnis skaičius, galima atiduoti specialiose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, kuriose tokios atliekos yra priimamos.

Jeigu tuščia buitinės chemijos pakuotė neturi piktogramų raudoname trikampyje, ją galima mesti į plastiko konteinerį, tačiau prieš išmetant reikėtų ją išplauti.

Laidą „Ateities karta“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 20.00 val. per Delfi TV kanalą ir portale delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją