Asmeninių pastangų svarba sprendžiant aplinkosaugos klausimus tiki ir 45 proc. estų bei 62 proc. latvių. Aktualiausi klausimai visose Baltijos šalyse yra panašūs – gyventojams labiausiai rūpi miškų kirtimas, vandens ir oro tarša, prastas atliekų tvarkymas ir klimato kaita, rašoma SEB pranešime spaudai.

Lietuvoje trys ketvirtadaliai (75 proc.) gyventojų mano, kad aplinkosaugos problemos jau turi įtakos jų gyvenimui arba turės artimiausiu metu. Kintančią aplinką sakosi jaučiantys ir 69 proc. latvių bei 66 proc. estų.

Kaip teigiama pranešime, norėdamas padėti gyventojams siekti tvarumo, bankas Baltijos šalių gyventojams pristatė specialią nemokamą programėlę „ManoPėdsakas | SEB“ (angl. MyFootprint | SEB). Ja naudodamiesi gyventojai gali įvertinti savo anglies dioksido pėdsaką ir gauti patarimų, kaip kasdien keisti savo įpročius, kad jis sumažėtų.

„Baltijos šalių gyventojai vis labiau rūpinasi aplinkos ir klimato kaitos klausimais. Vis dėlto tvaraus kasdienio gyvenimo gairių ir priemonės vietinėmis kalbomis, kuri padėtų keisti mūsų įpročius, trūko. Mūsų naujoji programėlė yra praktiška priemonė visiems gyventojams, ne tik banko klientams, kuri padės išmatuoti savo anglies dioksido pėdsaką, gauti patarimų, kaip jį mažinti, keisti kasdienius įpročius ir siekti tvaresnio gyvenimo“, – sako SEB banko vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Programėlė apskaičiuoja asmeninį anglies dioksido pėdsaką pagal žmogaus gyvenimo būdą ir vartojimo įpročius penkiose kategorijose: mitybos, būsto, kasdienio judumo, tolimųjų kelionių ir apsipirkimo įpročių. Mobiliąją programėlę „ManoPėdsakas | SEB“ (angl. MyFootprint | SEB) nemokamai atsisiųsti ir naudoti gali kiekvienas gyventojas iš „App Store“ ar „Play Store“ parduotuvių.

Anglies dioksido pėdsakas matuojamas naudojant CO2e – anglies dioksido ekvivalentą, kuris apima visas šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Anglies dioksido pėdsakas apskaičiuojamas naudojant pasaulinius, nacionalinius ir regioninius klimato duomenis, gaunamus iš patikimų viešųjų ir privačių šaltinių.

Mobiliosios programėlės naudotojai gaus ir naudingų patarimų apie tai, kaip sumažinti savo anglies pėdsaką. Ją įsidiegus taip pat galima kartu su draugais ir šeima spręsti įvairias užduotis ir taip žaidimo forma siekti tvaresnės gyvensenos.

SEB sukūrė šią priemonę kartu su „Deedster“ – Švedijos finsansinių technologijų bendrove, kuriančia priemones ir techninius sprendimus, padedančius kasdieniais veiksmais pereiti prie tvaraus gyvenimo būdo, remiantis naujausia klimato kaitos informacija.

„Galų gale, viskas remiasi gyventojų įsitraukimu – kaip paskatinti juos pereiti prie tvaresnio gyvenimo būdo. Bankai turi unikalią galimybę skatinti pokyčius, dalindamiesi naujausiomis žiniomis apie klimato kaitą, pateikdami anglies dioksido pėdsako skaičiavimus ir taip skatindami gyventojus įgyti tvaresnių įpročių. SEB, remdamasis mūsų sukurta technologija, skatina tvarumą Baltijos šalyse“, – sako Daniel Dellham, „Deedster“ technologijų vadovas ir vienas iš bendraįkūrėjų.

SEB banko užsakymu „Norstat“ apklausa atlikta nuo 2021 m. spalio pabaigos iki lapkričio pabaigos. Baltijos šalyse buvo apklausta iš viso 3000 respondentų, kurių amžius 18-74 metai. Iš jų 1000 apklausta Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)