Pagal EK pateiktus duomenis, kiekybinis Europos maisto atliekų lygis rodo, kad 70 % ES maisto atliekų susidaro būtent namų ūkiuose, maisto paslaugų ir mažmeninės prekybos sektoriuose. Atsižvelgiant į tai, aišku, kad atliekų kiekiui didelę įtaką daro mūsų kasdienis maisto vartojimas, apsipirkimų įpročiai ir planavimas. Taupymo ir šeimos biudžeto planavimo entuziastė Simona pastebi, kad pagrindinė žmonių daroma klaida yra tai, kad jie neskiria atskiro biudžeto maistui.

„Prieš planuodami savo apsipirkimą, žmonės neatlieka savo spintelių ir šaldytuvo audito. Norint sutaupyti, būtinai reikia tai daryti. Bet jeigu auditui nebuvo laiko – nusifotografuokite šaldytuvą ir spinteles, tai jums gali padėti“, – kalba Simona.

Jos teigimu, nors mamos dažnai nori pagaminti savo šeimos nariams kažką ypatingo, tačiau jos pamiršta atsižvelgti į kai kuriuos planavimo aspektus.

„Kiek man teko kalbėti su mamomis, jos dažniausiai savo šeimai nori pagaminti vis kažką neragauto ir gražaus. Labai gerai, kai mes bandome, tik aš siūlyčiau bandyti kartą per savaitę. Juk nežinom, ar gausis iš pirmo karto, ar ne. Nepamirškite būtinai pažiūrėti, kokiam žmonių skaičiui skirtas receptas. Dar vienas labai svarbus dalykas, kad dažnai šeimos nariai nenori valgyti to paties patiekalo dvi dienas ar daugiau, bet šioje vietoje gali pasireikšti mamos kūryba. Galbūt galima išvirti skanią sriubą? O gal turime mėsą, kuri puikiai tiks salotoms?“, – pasakoja taupymo ir šeimos biudžeto planavimo entuziastė.

Taupymo ir šeimos biudžeto planavimo entuziastė Simona

Ji priduria, kad jeigu mėgiamas prekės ženklas pabrangino savo produkciją, galima ieškoti alternatyvų ir įsigyti pigesnį variantą.

„Aš taip padariau ir mano kepamos kanelės vis dar labai skanios. Dar būtinai pasižvalgykite nukainotų prekių skyrelyje. Jūs būsite maloniai nustebinti, kokių puikių produktų ten galite rasti su labai gera kaina ir geru galiojimo laiku. Nepraleidžiu progos įsigyti nukainotos varkšės, sūrelių, mėsos ir kitų produktų, kuriuos galiu užšaldyti ir vėliau planuojant savaitės meniu sunaudoti. Pirkdami akcijomis pažymėtas prekes sutaupysime tik tuomet, jeigu jos bus mūsų pirkinių sąraše“, – kalba Simona.

Ji pastebi, kad kieme auginamos daržovės taip pat gali mums pasitarnauti: „Tik būtinai reikia įvertinti, kiek ir ko mums reikia ir kokias galimybes mes turime. Pačių užaugintos salotos daug skanesnės. Aš savo sodelyje turiu tris pakeltas lysves, jos patenkina mūsų šeimos poreikius ir esu tuo labai patenkinta. Šiuo metu trūksta tik pomidorų – labai laukiu savo. Atsisakyti reikia to, ko nenaudojame, o tai pasimatys, kuomet mes planuosime šeimos maisto meniu“.

Geriausia planuoti maistą tik penkioms ar šešioms dienoms

Apie tvarų apsipirkimą kalba ir parduotuvių atstovai, anot jų, geriausia planuoti apsipirkimus ilesniam laikui, tokiu būdu galima išvengti atsitiktinų išlaidų. Anot „Rimi“ socialinės atsakomybės eksperto Liudviko Aleliūno, sutaupyti apsiperkant padeda ne tik tikslus planavimas, produktų sąrašo susidarymas ar norų įsivertinimas, bet ir lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

„Ilgainiui įprantame pirkti mažiau, nei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad reikės, nes visada pasitaiko netikėti išėjimai pas draugus ar prisėdimai kavinėse, kai maistas šaldytuve genda. Dėl to geriausia planuoti maistą tik penkioms ar šešioms dienoms, o spintelėse visada turėti kruopų, konservuotų daržovių, iš kurių bet kada galima išsivirti troškinį ar sriubą“, – kalba parduotuvės atstovas.

Jis priduria, kad pamačius ant pakuotės šios dienos galiojimo laiką, produkto neverta išmesti.

„Griežtai nurodyto termino reikėtų laikytis tik perkant mėsą bei žuvį. Svarbu, ar parašyta: „Tinkama vartoti iki...“, ar „Geriausias iki...“, nes pirmuoju atveju produkto po nurodytos datos vartoti negalima, jis yra nebesaugus ir gali grėsti apsinuodijimas. Tuo tarpu antrasis žymėjimas yra kokybinio pobūdžio, perspėjantis, kad po šios datos produktas gali pakeisti spalvą, konsistenciją ar kvapą, tačiau jis yra saugus vartoti ir toliau“, – komentuoja L. Aleliūnas.

„Rimi“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas

Anot jo, prieš einant apsipirkti, taip pat visada pravartu patikrinti, kokios vyksta akcijos ir kokius produktus į savo valgiaraštį įtraukti labiausiai apsimoka.

„Dar svarbu peržvelgti, kokių produktų likučių turite šaldytuve bei spintelėse. Tiesa, taip greit įsivertinti, kokių produktų trūksta, padeda tvarka virtuvėje – tuos produktus, kuriuos reikia greičiausiai suvartoti, visada statykite į lentynų priekį, o ilgiausiai galiojančius laikykite gale. Maisto likučius dėkite į skaidrias stiklines dėžutės, kad matytumėte, kas ir kur sudėta, o šaldytuve nesimaišytų kvapai ir maistas neapdžiūtų. Dar vienas patarimas – beveik viską, ko nespėjate suvartoti, galite užsišaldyti ir suvalgyti vėliau“, – kalbėjo parduotuvės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją