2012 m. Jungtinėje Karalystėje atliktas itin išsamus privačių vartotojų energijos suvartojimo tyrimas atskleidė pagrindines energijos suvartojimo grupes. Pirmojoje vietoje atsirado skalbimo mašinos, džiovyklės, indaplovės, – sudarydamos penktadalį viso suvartojimo. Antroje vietoje liko šaldytuvai, šaldikliai, o labai nežymiai atsiliko apšvietimo prietaisai.

Apie elektros taupymą daugiau kalba ir energetikos bendrovės: pasak jų atstovų, keičiant tam tikrus elektros vartojimo įpročius arba atkreipiant dėmesį į tam tikras elgesio su prietaisais taisykles, galima sumažinti energijos švaistymą ir sutaupyti pinigų. Kaip komentuoja Asta Vaitulevičė, „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovė, lietuviai daugiausia elektros energijos suvartoja apšvietimui ir elektros prietaisams.

„Jei apšvietimo grupė yra aiški, tuo tarpu į elektros prietaisų grupę patenka oro vėsinimo ir kondicionavimo sistemos, šaldytuvai, skalbimo mašinos ir kita buities įranga. Nors patys kol kas atskirų skaičiavimų nesame atlikę, tačiau galime remtis kolegų iš Belgijos atlikta analize, kurioje pateikiami duomenys rodo, kad, pavyzdžiui, neišjungtas kompiuteris su priedais per metus sunaudoja elektros už 33 eurus, televizorius apie 15 eurų, kavos aparatas – 6 eurus, orkaitė su skaitmeniniu laikrodžiu – apie 4 eurus”, – kalba A. Vaitulevičė.

Anot jos, siekiant išvengti energijos švaistymo, rekomenduojama nenaudojamus prietaisus išjungti.

„Iššūkiai išjungti prietaisą iš lizdo atsiranda dėl elgesio įpročių ir nepatogioje vietoje įrengto lizdo. Suprantama, kad jei tenka lenktis, lįsti po stalu ar panašiai, kad išjungtume kištukus iš lizdo – tai tikrai gali pasirodyti nepatrauklu vartotojui. Tokiu atveju siūlome naudoti prailgintuvus su įjungimo ir išjungimo funkcija arba įsidiegti modernius elektros lizdus (angl. smart plug), kurie yra valdomi mobiliosios aplikacijos pagalba. Su moderniais elektros lizdais greičiau ir patogiau įjungsite ir išjungsite prietaisus išmaniojo telefono pagalba ir nešvaistysite energijos”, – komentuoja energetinio efektyvumo programos vadovė.

Asta Vaitulevičė

Ji priduria, kad taip pat svarbus taupus apšvietimas. A. Vaitulevičė pataria dienos metu atitraukti užuolaidas, užuot įjungus apšvietimą.

„Koridoriuose, laiptinėse naudokime mažesnio galingumo elektros lemputes. Sutemus naudokime taškinį apšvietimą, kad šviesa sklistų tik ten, kur mums reikia, taip sutaupysime. Be to, pasirūpinkime, kad ant elektros prietaisų nesikauptų dulkės, kurios taip pat padidina elektros energijos suvartojimą. Šaldytuvai ir šaldikliai yra vieni iš daugiausiai elektros energijos sunaudojančių prietaisų namuose”, – pasak ekspertės, jie naudos mažiau energijos, jei:

• Bus pastatyti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, viryklės ar šildymo prietaisų. Į šaldytuvą nedėkite karšto ar šilto maisto, nes garai apsunkina šaldytuvo darbą.

• Šaldytuve pasirinkite optimalią temperatūrą – +3,5 pačiame šaldytuve ir -18 šaldiklyje. Atšildykite šaldiklį, jei susidarė 5 mm ledo sluoksnis. Kuo daugiau šaldiklyje ledo, tuo daugiau sunaudojama elektros energijos, nes šaldytuvas tiesiog naudoja energiją šaldyti ledą.

• Šluostydami lentynas ar peržiūrėdami stalčius, įvertinant maisto galiojimą, nepamirškite atitraukti šaldytuvą (jei įmanoma) nuo sienos ir patikrinkite šaldytuvo aušinimo sistemą – ypač jei turite augintinių. Šiltėjant orui naminiai gyvūnai pradeda šertis, todėl šaldytuvo aušinimo sistemoje gali kauptis šiukšlės ir gyvūnų plaukai, tad prietaisas gali dirbti sunkiau ir naudoti daugiau elektros energijos. Valykite ir prietaisų aušinimo sistemas, taip pagrindiniai elektros prietaisai sunaudos mažiau energijos.

• Patikrinkite šaldytuvo durelių tarpines. Jūsų šaldytuvas sunaudoja nemažą dalį jūsų namų energijos, todėl įsitikinkite, kad šaldytuvo ir šaldiklio durelių tarpinės yra švarios ir sandarios.

Daugiausia energijos suvartojančių prietaisų dažniausiai sunku atsisakyti

Vis daugiau įmonių stengiasi ieškoti naujų protingų sprendimų optimizuojant elektros energiją, o tai leidžia ne tik sutaupyti vartotojui, bet ir nepakenkti aplinkai. Viena tokių įmonių yra „Schneider Electric” – kompanija, teikianti energijos ir automatikos skaitmeninius sprendimus efektyvumui ir tvarumui užtikrinti. Kompanijos atstovai tikina, kad norinti sutaupyti elektros energiją, rekomenduojama pirmiausia matuoti elektros suvartojimą, o tai galima padaryti belaidžiais energijos jutikliais:

„Tuomet galima pamatyti, kurios priemonės suvartoja daugiausia elektros energijos, ką galima optimizuoti ir ką pakeisti. Pavyzdžiui, neefektyvų prietaisą pakeisti į A efektyvumo klasės”.

Taip pat „Schneider Electric” tinklaraštyje pastebima, kad namų elektros prietaisų stebėjimą galima atlikti specialia sistema, kuri palengvina šį procesą.

Wiser Energy namų energijos stebėjimo sistema yra ypatinga tuo, kad ji gali matuoti kiekvieno jūsų namuose esančio įrenginio sunaudotą elektros energiją. Ši sistema gali prisijungti prie jūsų 25 metų senumo indaplovės. Aptinkamas unikalus indaplovės elektroninis parašas ir sistema jį seka kiekvieną kartą, kai indaplovė įjungiama arba išjungiama. Tai tarsi išmanioji apyrankė, bet skirta jūsų namams”, – rašoma tinklaraštyje.

Kompanijos atstovai priduria, kad namuose daugiausia energijos suvartojančių prietaisų dažniausiai sunku atsisakyti, bet galima bandyti tai kompensuoti generuojant saulės energiją, tuomet ir elektros kaštai gali sumažėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)