Pasaulinę Žemės dieną Jungtinės Tautos oficialiai paskelbė 1971 metais. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba 1992 metais Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje.

Žemės dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į mūsų planetos skaudulius: intesyvų gamtos resursų naudojimą, taršą ir šiukšlinimą, žaliųjų erdvių mažinimą. Gamtosaugininkai kviečia susirūpinti ir prisiminti, kad žmogus egzistuoja gamtos grandinėje, t. y. žmogus yra ne gamtos valdytojas, o jos dalis.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Agnės Jasinavičiūtės, Žemės diena turėtų paskatinti kiekvieną iš mūsų susimąstyti, ką darome, kad išsaugotume mūsų vienintelę planetą – Žemę. Mūsų tikslas – ne tik švarus oras, vanduo ir vaizdingas kraštovaizdis. Mūsų tikslas – pagarba visiems žmonėms ir kitoms gyvoms būtybėms žemėje.

Asociatyvi nuotrauka

VSTT Žemės dienos proga jau surengė ir dar surengs daugybę žaliųjų pamokų moksleiviams, kurių metu aiškinama, ką ir kodėl reikia saugoti, kodėl svarbu puoselėti žaliąjį Žemės rūbą.

Tarnybos atstovai kovo 20 d. prisijungs prie Prezidentūros iniciatyvos „Žaliosios ateities herojus“, o VSTT direktorė Agnė Jasinavičiūtė dalyvaus diskusijoje „Kuriant žaliąją ateitį“.

Valstybės pažinimo centro naujos parodos turinį padėję kurti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistai kviečia klimato kaitos kontekste pagalvoti apie Lietuvos ekosistemą, kaip visumą, kurioje visos gyvybės formos bando darniai sugyventi. Pagrindiniai naujos parodos herojai – keturi reti, saugomi ir į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyti gyvūnai: Balinis vėžlys, Didžioji miegapelė, Kraujalakinis melsvys ir Baltasis kiškis, kurių akimis lankytojas žvelgia į jų išlikimo iššūkius, o siūlomi sprendiniai – trumpi pasakojimai, kviečiantys kūrybiškai mąstyti ir ieškoti kelių, prisidedančių prie žalios Lietuvos kūrimo bei išsaugojimo.

Žemės dienos proga nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose vyksta daugybė gamtosauginių renginių ir žaliųju pamokų, keliami inkilai paukšteliams, organizuojamos švarinimo talkos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją