Gavusieji prieglobstį svetimoje šalyje dažniausiai įsidarbina ten, kur reikalinga gerokai žemesnė nei jų turima kvalifikacija. Kita vertus, naujų talentų ieškantiems darbdaviams trūksta žinių, kaip pasiekti pabėgėlius ir kaip su jais dirbti. Todėl šiais metais buvo sukurta stažuočių programa, skatinanti įmones kurti darbo vietas pabėgėliams bei organizuojanti mokymus apie daugiakultūriškumą organizacijose. Šiuo metu vykstančią Lietuvos Įvairovės Chartijos asociacijos inicijuotą programą sudaro 10 stažuočių pozicijų, kurios vos per kelias dienas sulaukė daugiau nei 100 paraiškų.

Ukrainietė Anna: už tai gaunate karmos taškų

Viena iš šios programos dalyvių – Anna Anisimova, ji šį pavasarį neatlygintiną stažuotę atliko „Swedbank“ IT akademijoje. Moteris pasakoja, kad tai puiki galimybė integruotis į Lietuvos darbo rinką.

„Kai atvykau į Lietuvą, nebuvau pasirengusi, nemokėjau kalbėti lietuviškai. Supratau, kad Lietuvoje negaliu dirbti pagal savo specialybę, nes tam reikia gerų kalbos žinių ir įgūdžių. Pradėjau galvoti, ką dar galiu veikti. Atlikau keletą asmenybės testų ir pasirinkau IT sritį. Tada pradėjau ieškoti galimybių mokytis ir dirbti šioje srityje“, – Lietuvos Įvairovės Chartijos asociacijos konferencijoje „Įvairovės atradimai“ pasakojo Anna.

Anna Anisimova

Stažuotės alumnė prisimena iš pradžių susidūrusi su iššūkiais, nes nežinojusi, nuo ko pradėti profesinį kelią Lietuvoje. Tačiau atradusi programą ir joje sudalyvavusi, per du mėnesius įgijo daug naudingų žinių IT srityje ir dabar jaučiasi rami dėl savo ateities.

„Taip pat sutikau daug naujų žmonių, susipažinau ir su nemažai lietuvių, kadangi prieš tai nieko nežinojau – bendravau tik su ukrainiečiais. Šios programos metu įgijau žinių ir supratau, ką turiu daryti, kad gaučiau darbą šioje srityje, – sako Anna. – Šis projektas suteikia puikią progą pabėgėliams, migrantams iš kitų šalių, taip pat už tai gaunate papildomų karmos taškų.“

Pabėgėliams padeda net ir pasibaigus stažuotei

Savo ruožtu „Swedbank“ personalo strateginių projektų vadovė Gintarė Belousienė džiaugiasi, kad įmonėje stažuotę atliko dvi ukrainietės. Viena jų – IT akademijoje, kita – įmonės personalo skyriuje.

„Tokios stažuotės Lietuvoje vyksta pirmą kartą. Parduotuvėje krovėju gali įsidarbinti, bet turint aukštąjį išsilavinimą bei profesinę patirtį savo šalyje, nelabai norisi eiti krauti dėžes. Ši programa ir skirta tam, kad aukštos kvalifikacijos žmonės integruotųsi į Lietuvos įmones. Tai daroma neatlygintinai, suteikiant patirtį ir didesnius šansus įsidarbinti vėliau“, – pažymi G. Belousienė.

Gintarė Belousienė

Kaip teigia pašnekovė, stažuotojos pridėtinės vertės suteikė ir pačiai organizacijai.

„Mums tikrai pakliuvo puikūs žmonės. Per šią programą turi daugiau duoti, nei paimti, bet ir mums tokia patirtis buvo labai didelė. Komanda jas labai draugiškai sutiko, noriai dalijosi savo patirtimi. Nors esame tarptautinė kompanija, Lietuvoje visi mūsų susitikimai vyksta lietuvių kalba, tačiau stažuotės metu visi kalbėjome angliškai ir tai buvo geras pratimas – paskui kolegos siūlė taip ir pasilikti anglų kalbą per susitikimus“, – patirtimi dalinasi ji.

Nors abi stažuotės oficialiai jau baigėsi, tačiau pašnekovė sako, kad alumnėms įsitvirtinti Lietuvos darbo rinkoje padedama ir toliau: „Toks jausmas, kad savo vaiką paauginai ir dabar nori jam padėti ir toliau, – šypsosi G. Belousienė. – Viena iš jų dabar Kyjive, tačiau jai grįžus susitiksime ir kalbėsime, kaip jai toliau ieškoti darbo vietos.“

Tiesioginė nauda verslui

Prie Lietuvos Įvairovės Chartijos asociacijos inicijuotos pabėgėlių integracijos programos prisijungė ir daugiau organizacijų, viena iš jų – „Vinted“. Čia du mėnesius praktiką kaupiantiems pabėgėliams stažuotės yra apmokamos. Įmonės strateginių iniciatyvų vadovė Monika Kalinauskaitė pasakoja, kad prie jų prisijungė trys aukštos kvalifikacijos specialistai, atvykę iš Ukrainos bei Afganistano.

„Visi kandidatai, kurie pas mus aplikavo, yra turėję tikrai daug darbo patirties, turi aukštąjį išsilavinimą. Buvau maloniai nustebinta jų patirties gausa. Jie dirbę su įvairiausiais projektais ir atsineša kitokios patirties, iš visai kitokių organizacijų“, – sako pašnekovė pažymėdama, kad į programą atrinkti stažuotojai į Lietuvą atvyko prieš metus, tačiau darbinės patirties mūsų šalyje prieš šią stažuotę nebuvo turėję.

Monika Kalinauskaitė

M. Kalinauskaitės teigimu, pabėgėlių stažuotės teikia tiesioginę naudą verslui – padeda atrasti inovatyvesnius sprendimus, didina darbuotojų motyvaciją ir gali padėti geriau suprasti klientą.

„Jei mūsų klientai yra iš kitų rinkų, kurias būtent ir gali atstovauti stažuotojai, tokiu atveju tai yra tiesioginis kontaktas su mūsų klientais ir auditorija. Jie tikrai gali padėti juos geriau suprasti. Jei norėtume eiti į kitą rinką, pavyzdžiui, Pietų Amerikos ar Azijos, su europietiška mąstysena tai nebūtų lengva, nes juk tiek daug kultūrinių skirtumų. Todėl tai yra didžiulė vertė verslui, – sako „Vinted“ atstovė. – Kitas dalykas – bendradarbiavimas komandose ir inovatyvių sprendimų ieškojimas. Kuo įvairesnę ir skirtingesnę patirtį žmonės atsineša, tuo didesnis šansas, kad sprendimai bus inovatyvesni. Ir patys darbuotojai gali tapti dar labiau įsitraukę, jei patys dalyvauja tokiose programose. Kadangi mūsų kolegos gali suteikti galimybę kitiems mokytis ar prasiveržti, tai labai pakelia ir mūsų darbuotojų motyvaciją.“

Kaip teigia M. Kalinauskaitė, daugiakultūriškumas organizacijoje gali kelti iššūkių, tačiau juos atsveria galybė privalumų.

„Mūsų organizacijoje dirba kelios dešimtys žmonių iš kitų kultūrų. Kartais kyla kuriozinių situacijų – pavyzdžiui, kai į mūsų komandą prisijungė kolega vokietis, susidūrėme su situacija, kai mums tyla reiškia pritarimą, o jam – atvirkščiai, nepritarimą. Dėl kultūrinių skirtumų pasitaiko tokių dalykų, tačiau norime, kad į mūsų organizaciją ateitų žmonės su kuo įvairesne patirtimi. Tai padeda pamatyti situacijas iš įvairių kampų ir atrasti geriausius sprendimus, aprėpiančius daugelį perspektyvų“, – tvirtina pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją