Pradžioje – mažiau reiklūs žalumynai

Sodas namuose – ant palangių, balkone ar terasoje – smagus užsiėmimas, galintis sudominti visus šeimos narius, o mažuosius – supažindinti su gamtos procesais ir augalų priežiūra. Kur dar galimybė pagardinti sriubas, mėsos ar žuvies patiekalus šviežiai nuskintomis, kvapniomis prieskoninėmis žolelėmis, į salotas įdėti naminių ridikėlių ar net pomidorų.

Sodas namuose turi ir dar vieną privalumą – nereikia taip prisirišti prie gamtos ciklo. Palangės ir balkonai gali sužaliuoti bet kuriuo metų laiku, taigi ir šviežių žalumynų gali turėti tiek ankstyvą pavasarį, tiek jau baigiantis daržininkystės sezonui. Visgi matyti, kad pirmaisiais pavasario mėnesiais gyventojai aktyviausiai imasi sodinti.

„Nors kovo pradžia dar neviliojo imtis sodo darbų, tačiau matome, kad daržininkystės sezonui gyventojai jau tada pradėjo ruoštis. Ženkliai išaugo tokių žalumynų ir daržovių, kaip salotos, bazilikai, krapai, petražolės, špinatai, ridikėliai pardavimas. Tarp populiariausių sėklų – ir agurkų, morkų, cukinijų, žirnių ir pupelių sėklos. Pagrindinėmis daržovių sėklomis gyventojai apsirūpino dar kovą, tačiau balandį toliau aktyviai pirko tokius namuose auginti tinkamus žalumynus, kaip salotos, krapai, čiobreliai, petražolės. Tad tikimės, kad gyventojų palangės visą pavasarį žaliuos šviežiais ir kvapniais prieskoniniais augalais“, – pranešime žiniasklaidai dalinasi „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Būtent tokie populiariausi žalumynai – bazilikai, petražolės, salotos, krapai, svogūnai – yra tinkamiausi, ketinant namuose sodininkauti pirmą kartą ir siekiant geriausio rezultato. Jie nereiklūs, todėl juos paprasta auginti, o derlių galima skinti ir patiekalus gardinti gana greitai.

Puoselėti ir rūpintis

Auginti žalumynus ir daržoves namuose – smagus, bet tuo pačiu atsakingas užsiėmimas. Reikia nepamiršti, kad kuo šiltesni orai ir daugiau saulės ima vyrauti, tuo dažniau reikia laistyti ant palangės ar balkone žaliuojančius augalus, karštą vasarą – net keletą kartų per dieną.

Tai reikia turėti omenyje mėgstantiems dažnas išvykas ir ilgesniam laikui paliekant namus. Negavę pakankamai vandens, augalai prastai augs, neduos norimų vaisių, o gal net sunyks. Rekomenduojama patalpą, kurioje auga žalumynai, reguliariai vėdinti, o jei ant palangės ar balkone mezgasi mažieji pomidorai, agurkai ar pupelės, ne pro šalį dirvą papildyti maistingomis medžiagomis ją patręšiant.

3 būdai imtis sodininkystės

Nuo ko pradėti „sodininkystę“ namuose? Jei apsisprendimo netrūksta, o vietos namuose taip pat yra, siūlomi trys būdai, kaip startuoti:

1. Pats lengviausias būdas užsiauginti žalumynų – įsigijus salotų ar prieskoninių žolelių, augančių indeliuose, šių indelių neišmesti. Nuskabius augalus, indelius tereikia įdėti į dubenį su vandeniu, pastatyti ant palangės ir laukti antrojo derliaus.

2. Jei sėklų daiginimas atrodo per sudėtinga, galima įsigyti jau paruoštų ir pradėjusių dygti prieskoninių augalų ar daržovių sodinukų. Juo tereiks pastatyti šviesioje vietoje, galbūt – persodinti į didesnį indą, laistyti, tręšti ir laukti pirmojo derliaus.

3. Daugiausia pastangų reikalaujantis, tačiau įdomiausias būdas – sodą namuose pradėti nuo nulio. Tam reikės įsigyti lovelių, žemės mišinio, kokybiškų sėklų, trąšų, skirti augalams nemažai dėmesio, rūpesčio ir reikiamos priežiūros. Tačiau šis būdas leis pajusti visą daržininkystės malonumą, o vaisiai džiugins dar labiau. Be to, pradedant sėją nuo nulio ir įtraukiant vaikus, jiems tai bus puiki edukacinė ir smagi veikla. Pačių užaugintas daržoves ir prieskonius vaikui kur kas mieliau ir ragauja bei įtraukia į savo mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją