Mokyklų klasės užpildytos, mokiniai gilina žinias, o pedagogai dirba išsijuosę. Atrodytų, įprasta rugsėjo pradžia. Deja, ne visiems ji tokia. Naujus metus Šiaulių „Sandoros“ progimnazija pasitiko su pedagogų trūkumu. Nors kūno kultūros mokytoją rugsėjo pirmosiomis dienomis pavyko atrasti, neužpildytų darbo vietų dar yra. Pedagogų ieškoma ir didesniu atlyginimu, ir taip.

„Labai trūksta lietuvių kalbos mokytojų. Galiu į kamerą pasakyti – jei esat lietuvių kalbos mokytojas, nesvarbu, kad baigęs prieš n metų, bet turite norą ir fantazijos, tai kreipkitės, mes galime net šiek tiek didesnį atlyginimą mokėti, kad prisiviliotume“, – kalbėdamas su LNK sakė progimnazijos direktorius Kęstutis Šaltis.

Direktorius svarsto įdarbinti pensinio amžiaus mokytoją, tačiau jam iššūkiu gali tapti nuotolinis mokymas, mat pedagogo reikia nuotolinėms pamokoms. Dabar jas veda kiti tos pačios įstaigos mokytojai.

Anot vadovo, tai – laikinas sprendimas.

„Kol kas „uždengiame“ su mokytojais, kurie pas mus dieniniame moko, kur į mokyklą ateina, bet jų krūvis jau maksimalus ir jie su mielu noru susimažintų jį“, – paaiškino K. Šaltis.

Užimtumo tarnybos duomenimis, Šiauliuose trūksta devynių pedagogų.

„Lietuvių kalba yra bazinis dalykas, tai čia yra labai jautru. Kiti mokomieji dalykai... Manau, kad vadovai dar gali šią savaitę išsisukti iš šios situacijos“, – LNK komentavo savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė.

Didelių iššūkių vasarą turėjo daugelis mokyklų. Pedagogų gretas užpildyti pavyko likus vos kelioms dienoms iki mokslo metų pradžios. Kai kuriuos mokytojus pavyko įkalbėti pasilikti dirbti suėjus pensiniam amžiui, keli persikvalifikavo. Dalį mokytojų pavyko išsikviesti iš kitų ugdymo įstaigų.

„Vasara tikrai buvo aktyvi, mums trūko septynių pedagogų. Visus juos turime. Įkalbinėti nereikėjo, kvietėme į pokalbį ir, matyt, nutiko taip, kad atitiko biolaukai“, – LNK pasakojo Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė Vida Šarauskienė.

„Radome tik jau į atostogų pabaigą. Buvome paskelbę konkursą ir atėjo tik po vieną kandidatą, įsivaizduojate? Ir tie patys kandidatai atėjo pas mus iš kitų mokyklų, reiškia, mes kažką nuskriaudėme – tos mokyklos dabar ieško pedagogų“, – sakė Šiaulių „Jovaro“ progimnazijos direktorius Arvydas Kukanauza.

Mokyklų vadovai mano, kad ateityje problemų bus dar daugiau. Jei pedagogų toliau trūks, po kelerių metų išsisukti bus dar sunkiau – visose mokyklose yra vyresnių mokytojų, kuriems iki pensijos liko keleri metai.

„Jei bus tokia situacija, tai turėtų trukti dar daugiau pedagogų. Aš dabar negaliu pasakyti, kokių, kas išeitų iš darbo, bet ant to pensinio slenksčio kasmet turime po du žmones“, – sakė A. Kukanauza.

Paradoksas, bet ieškomų pedagogų mieste yra – bent Užimtumo tarnyboje užsiregistravusių mokytojų netrūksta.

„Daugiausia šiuo metu turime registruotų pradinio ugdymo mokytojų, lietuvių kalbos, anglų kalbos, matematikos mokytojų. Išties visiškai Šiaulių mieste bei rajone neturime registruotų chemijos, informacinių technologijų bei fizikos mokytojų“, – LNK sakė Užimtumo tarnybos atstovė Ineta Naktinienė.

Rugsėjo 6 dienos Užimtumo tarnybos duomenimis, Lietuvoje vis dar registruotos 185 laisvos darbo vietos pedagogams. Daugiausiai ugdymo įstaigos ieško lietuvių kalbos bei anglų kalbos, matematikos mokytojų, lopšelio-darželio auklėtojų ir ikimokyklinio ugdymo pedagogų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: