Kaltina iškastinį kurą

Dvi protestuotojos 11 val. ryto vietos laiku ant paveikslo užpylė dvi skardines „Heinz“ pomidorų sriubos, reikalaudamos, kad Jungtinės Karalystės vyriausybė sustabdytų visus naujus naftos ir dujų projektus, praneša „CBC news“.

Aktyvistų grupė „Just Stop Oil“ socialiniame tinkle „Twitter“ dėl dabartinės ekonominės suirutės ir klimato krizės, su kuria susiduria pasaulis, kaltina iškastinį kurą ir klausia: „Ar menas vertas daugiau nei gyvybė? Daugiau nei maistas? Daugiau nei teisingumas?“

Protestas prieš iškastinį kurą Nacionalinėje galerijoje Londone

Londono metropoliteno policija pranešė, kad pareigūnai suėmė dvi protestuotojas už nusikalstamą veiklą.

„BBC News“ teigė, kad galerija patvirtino, jog paveikslas buvo uždengtas stiklu, todėl nebuvo apgadintas.

„The Guardian“ rašo, kad protestuotojos, apipylusios paveikslą sriuba, nusivilko striukes ir liko su marškinėliais, ant kurių užrašyta „Just Stop Oil“, tada prisiartino prie sienos po meno kūriniu, kuris yra viena iš svarbiausių galerijos vertybių, ir uždėjusios po vieną ranką ant sienos pasakė pasiruoštą kalbą.

„Kas vertingiau – menas ar gyvybė?“ – šaukė viena iš aktyvisčių, 21 metų Phoebe Plummer iš Londono. Ją lydėjo 20-metė Anna Holland iš Niukaslo. – Ar tai vertingiau už maistą? Vertingiau už teisingumą? Ar jums labiau rūpi paveikslo apsauga, ar mūsų planetos ir žmonių apsauga? Pragyvenimo išlaidų krizė yra naftos krizės dalis, degalai neįperkami milijonams šąlančių, alkanų šeimų. Jos negali sau leisti net pašildyti skardinės sriubos.“

Vaizdo įraše girdėti, kaip kažkas pasako „o, Dieve mano“, kai sriuba patenka ant paveikslo. Kitas asmuo šaukia „apsauga“, kai sriuba laša nuo rėmo ant grindų.


Nacionalinėje galerijoje buvę praeiviai nusiteikę nevienareikšmiškai. Vienas vyras sakė suprantantis aktyvistų tikslą, tačiau nerimavo, kad protestuotojai taikosi į meno kūrinį.

„Galbūt jie bando priversti žmones susimąstyti apie problemas, bet galiausiai jie tik supykdo ir įsiutina. Tipiškas nesusimąstęs žmogus, kuris negalvoja apie svarbiausias planetos problemas, nėra tas, kuris vaikšto po Nacionalinę galeriją“, – pridūrė jis.

„Just Stop Oil“ atstovui Alexo De Koningui, kuris su „The Guardian“ kalbėjosi prie galerijos po to, kai salė buvo išvalyta, susirūpinimą kelia žmonių atitolimas nuo jų tikslo.

„Bet tai ne „X Faktorius“, – sakė jis. – Mes čia nesiekiame susirasti draugų, mes siekiame pokyčių, ir, deja, būtent taip pokyčiai ir vyksta.“

Mažai tikėtina, kad „Saulėgrąžos“ buvo sugadintos visam laikui. Paveikslas yra apsaugotas stiklu. Į tai „Just Stop Oil“ aktyvistai teigė atsižvelgę.

Atsakas į vyriausybės neveiklumą

Just Stop Oil“ pranešime spaudai, publikuotame grupės interneto svetainėje, rašoma, kad šiandienos akcija surengta po dvi savaites trukusio pilietinio „Just Stop Oil“ aktyvistų pasipriešinimo. Tokie neramumai, anot jų, yra atsakas į vyriausybės neveiklumą tiek pragyvenimo išlaidų, tiek klimato krizės klausimais.

Šį mėnesį rengiamos akcijos sutampa su planuojamu nauju naftos ir dujų licencijavimo etapu, per kurį, tikėtina, bus išduota daugiau nei 100 naujų licencijų naftos ir dujų projektams, ir su spalio 1 d. padidintomis energijos kainomis, dėl kurių iki 2023 m. balandžio 1 d. beveik 8 mln. namų ūkių pateks į energetinį skurdą.

Londone spalio 13 d. „Just Stop Oil“ organizuotas protestas prieš iškastinį kurą

Už Jungtinės Karalystės ribų klimato kaitos poveikį jaučia milijonai žmonių, pavyzdžiui, Somalis susiduria su didžiausia per 40 metų sausra. Šalyje jau penktą sezoną iš eilės neiškrenta pakankamas kritulių kiekis, dėl to žlunga derlius ir kyla badas. Manoma, kad iki 2023 m. 6,7 mln. žmonių susidurs su dideliu maisto trūkumu.

Tai ne vienos dienos įvykis, tai pasipriešinimo nusikalstamai vyriausybei ir jos genocidiniam mirties projektui aktas. Mūsų rėmėjai sugrįš – šiandien, rytoj, poryt ir kiekvieną dieną, – kol bus įvykdytas mūsų reikalavimas: jokių naujų naftos ir dujų gavybos projektų Jungtinėje Karalystėje, rašoma „Just Stop Oil“ pranešime.

Protestuoja ne tik dėl klimato kaitos, bet ir skurdo

Pastarąsias dvi savaites grupė rengia protesto akcijas keliuose aplink Londono centrą. Jose protestuotojai atsisėda ant kelio su plakatais, taip keldami vairuotojų ir keleivių pasipiktinimą, tačiau penktadienio akcija, atrodo, buvo visų rengtų protesto akcijų kulminacija.

Nuo spalio pradžios „Just Stop Oil“ aktyvistai blokuoja kelius Jungtinės Karalystės vyriausybės rajone. Grupė siekia pažaboti iškastinio kuro naudojimą, tačiau spalį vykstančiais protestais jie nori daugiau, rašoma „The Guardian“ naujienlaiškyje „Down to Earth“.

Didžiąją Britaniją krečia pragyvenimo išlaidų krizė. Dėl daugiau nei dvigubai išaugusių sąskaitų už dujas, rekordiškai 12 proc. pakilusių šviežio maisto kainų ir pastaruoju metu padidėjusių palūkanų normų britai susiduria su sunkumais susimokėti už pragyvenimą.

Būtent į tai sureagavo klimato aktyvistai. Anksčiau jie buvo kaltinami tuo, kad neatsižvelgia į paprastų žmonių rūpesčius. Tačiau dabar jų darbotvarkėje svarbiausi yra reikalavimai dėl milijonų žmonių, kurie priversti rinktis tarp šildymo ir maisto.

„Pragyvenimo išlaidų krizę ir klimato krizę sieja tai, kad amorali pramonė uždirba milijardus svarų sterlingų iš kenčiančių žmonių“, – sako 31 metų buvusi bibliotekininkė, „Just Stop Oil“ aktyvistė Emma Brown. – Tai, ko dabar prašome, yra dalykai, kurie būtų naudingi žmonėms ir padėtų įveikti pragyvenimo išlaidų krizę. Taigi, norime nacionalizuotos įperkamos energetikos sistemos, kuri būtų paremta investicijomis į atsinaujinančiąją energiją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)