Premija, kurios vertė yra 5 tūkst. eurų, skiriama už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus, pastangas apsaugoti bei atkurti gamtinę aplinką Lietuvoje ir kaimynystėje.

Pasak Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktoriaus Arūno Antanaičio, nominacijos bus priimamos tiek iš įvairių organizacijų, institucijų ar mokslinių įstaigų, tiek iš pavienių žmonių.

Nominantai laukiami keturiose kategorijose: moksliniai tyrimai ir išradimai, pilietinės veiklos, politikos proceso vadovavimas ir verslumo vadovavimas, tačiau A. Antanaitis pabrėžia, kad aplikuoti gali ir kultūrinių bei edukacinių veiklų organizatoriai.

Norintys teikti nominacijas gali užpildyti specialiai paruoštą formą arba susisiekti su Prezidento Adamkaus biblioteka el. paštu, pristatydami nominantą, jo atstovaujamą organizaciją ar įstaigą bei nuveiktus darbus, jų reikšmę Lietuvos ar Lietuvos regiono aplinkosaugai.

Konkurso vertinimo komisiją sudarys eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, dr. Visvaldas Varžinskas, VDU Botanikos sodo direktorius Nerijus Jurkonis, politologas ir publicistas Donatas Puslys, istorikas Arūnas Antanaitis, filosofas ir politikos mokslų daktaras Mantas Davidavičius bei vienas iš premijos steigėjų Gabrielius Gedvila.
Valdas Adamkus

Muziejaus direktoriaus teigimu, šiuo metu aplinkosaugos problemoms Lietuvoje nėra skiriama pakankamai dėmesio, tad įsteigta premija siekiama atkreipti visuomenės žvilgsnį ir pastangas naujų tvarumo idėjų link.

„Aplinkosauginis gyvenimo būdas turi tapti kasdienine mūsų higiena ir savaime suprantamais dalykais, kurie nesikeistų ir nebūtų vien tik mados dalimi. Nors yra gražių pavyzdžių bei iniciatyvų, bet bendras supratimas nėra toks, kuriuo smarkiai galėtume didžiuotis. Tad vienas iš premijos uždavinių, viena vertus, parodyti, kad tų iniciatyvų yra, kita vertus, paskatinti žmones mąstyti ir kelti šiuos klausimus bei problemas.“, – sakė A. Antanaitis.