Moteris įsitikinusi, tai, visų pirma, svarbu tam, kad žinotum, kaip gyventi toliau.

„Visą laiką turi būti kažkoks atspirties taškas, – mintimis dalijasi R. Mažionienė, – mes tiesiog įvertiname įvykius, kuriuos padarėme, kuriuos norėjome padaryti, kokia yra mūsų būsena, ar esame patenkinti savimi, savo rezultatais. Tai yra atspirties taškas, nuo ko galima pradėti kitų metų planavimą“.

Rasa Mažionienė

Kūno terapeutė siūlo pasiimti balto popieriaus lapą ir nupiešti jums svarbias gyvenimo sritis, išdėlioti jas apskritimu ir kiekvienai sričiai suteikti įvertinimą nuo vieno iki dešimties – kur dešimt reiškia, kad viskas buvo puiku. Rasa taip pat sako, kad prisimenant nugyventus metus verta sau pateikti keletą klausimų.

„Ką aš turiu šiam momentui, kaip aš dabar jaučiuosi? Gal man kažkur spaudžia fizines reakcijas? Labai reikia stebėti, gal spaudžia krūtinės ląstą, gal sukilę pečiai ar yra dar kažkoks nepatogumas, – klausimus įvardija R. Mažionienė ir paaiškina, – tuomet pradedame rašyti savo svajonių gyvenimą arba, kas mano gyvenime turėtų būti kitaip, kad aš jausčiausi gerai: galbūt kažkokius santykius pakoreguoti, galbūt su savimi padirbėti, galbūt kažkur pasitobulinti. Žodžiu, visiškai tokia fantazija – kas mano gyvenime turi atsitikti, kad aš jausčiausi gerai. Ir rašome tol, kol užlieja džiaugsmas. Kai užlieja džiaugsmas, tai jau yra kažkoks planas“.


Moteris teigia, kad galima kitiems metams suteikti ir pavadinimą.

„Ką tai reiškia? Mūsų psichika negali visko aprėpti vienu metu. Dėl to reikėtų kažkaip koncentruotis – ar tai, pavyzdžiui, finansiniai metai, ar sveikatos metai, tai draugų rato praplėtimo ar išvalymo metai, kūrybos ar kelionių metai“, – įvardija ji.

Rasa įsitikinusi, kad sąmoningai gyvendami suprasime, ką reiškia atsakomybė už savo gyvenimą. Tuomet nekils noro kaltinti kažką dėl savo nesėkmių, ligų ar praradimų. Kūno terapeutė sako, jog geriausiai sąmoningumą ugdo fiksavimas visko, kas jums nutinka. O ypač reikia stabdyti džiaugsmo akimirkas.

„Mūsų psichikoje įdomu yra tai, kad ji negatyvą fiksuoja visa laiką, nes negatyvo metu mes gauname patirtį, kuri svarbi išgyvenimui, – teigia moteris ir apibendrina, – jį mūsų psichika visą laiką fiksuos, o pozityvą reikia apsirašinėti“.

Planavimas

Kūno terapeutei ne kartą teko matyti, kaip vos pusvalandis apmąstymo apie nugyventus metus keičia žmones. Vieni suvokia, kiek daug jie pasiekė, nors vis lėkė į priekį ir galvojo, kad visko daro per mažai. Kiti staiga suvokia, kiek nuostabių dalykų nutiko vos per metus. O trečius, deja, aplanko suvokimas, kad gyveno lyg ir ne savo gyvenimą, nes pildė svetimas svajones, kitų žmonių norus ir įsivaizdavimus.

„Žiūriu, kokie veiksmai mano gyvenime mane priverčia būti ten, kur esu. Nes tuos veiksmus aš atlikau pati, nes to norėjau arba bijojau išreikšti savo nuomonę dėl kažkokių dalykų ir elgiausi taip, kaip nori kiti. Arba mes patys sužinosime, ko norime arba sužinosime, ko norime per tai, ko nenorime“, – įsitikinusi ji.

Laidą „Ateities karta“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 20.00 val. per Delfi TV kanalą ir portale delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją