Norint užtikrinti higienišką namų aplinką ir išvengti alergijas keliančių dulkių, vien tradicinių būdų, pavyzdžiui, reguliaraus patalpų vėdinimo, nepakaks. Juk ir su oru, kuris į patalpas atkeliauja iš lauko, į namus gali patekti ir kenksmingų bei pavasarines alergijas skatinančių dalelių. Čia į pagalbą buitinės technikos lyderis „Electrolux“ siūlo pasitelkti inovatyvius sprendimus ir maksimaliai sumažinti dulkių riziką.

Siurbliai – ne tik paviršių dulkėms rinkti

„Švarinti, gryninti orą ir sumažinti alerginių reakcijų pavojų namuose veiksmingai padeda inovatyvūs antialerginiai dulkių siurbliai ir specialios antialerginės skalbimo programos. Tai ekspertų ir mokslininkų kurti prietaisai, įveikę daugybę testavimo fazių ir pilnai pateisinę lūkesčius. Jie kurti plačiajai rinkai, bet itin naudingi kenčiantiems nuo įvairių susirgimų žmonėms – deja, ši visuomenės dalis pastaraisiais metais plečiasi, kasmet žmonės tampa mažiau atsparūs dulkių dalelėms“, – pastebi „Electrolux“ grupės mokymų vadovas ir buitinės technikos ekspertas Ignas Bernotas.

Ekspertas pasakoja, jog Electrolux“ laidiniuose dulkių siurbliuose naudojami aukščiausios klasės hepa plaunami „Allergy Plus“ arba „Hygiene“ filtrai, kurie sulaiko net 99,95 proc. pačių smulkiausių dalelyčių, tokių kaip žiedadulkės, pelėsio sporos, dulkių erkučių ekskrementai ir alergenai. Antialerginiu poveikiu pasižymi ir laidiniuose „Electrolux“ dulkių siurbliuose esantys „S-bag Anti-Allergy“ dulkių maišeliai. Pastarieji ne tik sulaiko dulkių daleles, bet ir išfiltruoja 15 kartų mažesnius nei žmogaus plauko skersmuo alergenus, o tai ypač svarbu sergantiesiems astma, turint alergijų.

„Žinoma, tam, kad šie sprendimai pateisintų lūkesčius, reikia nepamiršti, jog filtrą būtina tinkamai prižiūrėti: bent kartą per mėnesį, išplauti po tekančiu vandeniu, o prieš įdedant atgal – įsitikinti, kad filtrai pilnai išdžiovintas. Užsipildžiusį dulkių maišelį būtina laiku pakeisti“, – primena I. Bernotas.

Saugesnę namų aplinką kuria ir belaidžiai dulkių siurbliai iš „Well Q“ ar „Pure Q“ serijos, turintys net 5 lygių filtravimo sistemą bei specialius antgalius baldams ir čiužiniams. Esminis priedo funkcionalumas – UV apšvietimas, kruopščiai pašalinantis net giliai apmušaluose esančius nešvarumus, dulkių erkutes, bakterijas ir kitus alergenus. Ne veltui „Well Q 8“ siurbliui įteiktas ir Britų alergijų fondo pripažinimas.

Inovatyvūs sprendimai skalbiniams: su alergijomis kovoja ir skalbyklės, ir lygintuvai

Kalbėdamas apie skalbimo procesą, I. Bernotas atkreipia dėmesį, jog su alergijomis kovojantys žmonės paprastai yra linkę skalbti itin aukštoje temperatūroje, idant maksimaliai pašalintų mikrobus ar alergenus. Tiesa, toks pasirinkimas tinka toli gražu ne visiems audiniams, be to, smarkiai atsiliepia sąskaitoms. Jo teigimu, verčiau rinktis skalbykles ir džiovykles, turinčias specialias antialergines programas.

„Electrolux“ skalbyklėse esanti aukštos kokybės antialerginė programa suderina skalbimą ir garus, taip efektyviai šalindama drabužiuose esančius dirgiklius.

„Antialerginės skalbimo programos pasižymi tuo, kad tam tikroje fazėje kelias minutes palaikoma aukštesnė nei 60 °C temperatūra, prieš kurią kenksmingi mikroorganizmai „neatsilaiko“. Žmonėms, kurių oda itin gležna ir jautri, patariu skalbimo rutinoje nepamiršti garų su papildomo skalavimo faze. Ji pašalina ne tik diskomforto jausmą galinčius iššaukti ploviklio likučius, bet ir žiedadulkes bei kitus alergenus“, – programų privalumus pabrėžia ekspertas.

Panašiai veikia ir „Electrolux“ skalbinių džiovyklės su programomis „Hygiene“ arba „Duvet“. Palaikydamos aukštesnę nei 60 °C temperatūrą išdžiovina ir dar dezinfekuoja skalbinius, pašalindamos praktiškai visas bakterijas ir virusus – tai yra 99,9 proc. Šį skaičių 2021 m. tyrime įvardijo kompanija „Swissatest Testmaterialien AG“, išbandžiusi skalbiniuose užsiliekančių grybelio Candida albicans, MS2 bakteriofagų ir bakterijų Escherichia coli atsparumą minėtosioms programoms.

Dar vienas sprendimas, kurį I. Bernotas įvardija kaip inovatyvų ir paprastą būdą, siekiant sumažinti alergijų rizikas, – tai rankinis drabužių garintuvas.

„Visi puikiai žinome, jog lyginant garais galime greitai ir paprastai suteikti gyvybingumo rūbams tarp skalbimų. Tačiau tam tikri garintuvai jau gali ir daugiau. Pavyzdžiui, rankinis garintuvas „Electrolux“ „Refine 700“ dar 2020 metais buvo testuotas pagal įmonės SGS garintuvams keliamus standartus ir įrodė galįs per 1 min. daugiau kaip 120 °C temperatūroje pašalinti grybelinio tipo bakterijas ir alergenus. Taigi, funkcionalias garintuvo galimybes papildė ir naujos, dar aukštesnę kokybę garantuojančios savybės“, – inovatyvų būdą minimalizuoti alergenus pristato I. Bernotas. „“