Tris vaikus auginanti A. Kuzmarskė pasakoja tvarumo tema susidomėjusi prieš kelerius metus, kai susilaukė dvynukų. „Tada atsirado natūralus noras būti arčiau gamtos, gyventi lėčiau, paprasčiau. Vienas pirmųjų žingsnių tvaresnio gyvenimo link buvo susijęs su maistu – susirūpinau, kad namuose jo išmetame per daug, todėl ėmiau atsakingiau planuoti šeimos mitybą, sudaryti reikalingų įsigyti produktų sąrašus, vengti nereikalingų pirkinių, galiausiai, atsiradus sąlygoms, pati namų kieme auginti daržoves“, – pasakoja moteris.

Vėliau A. Kuzmarskės santykis su tvarumu vystėsi palaipsniui – pastangos mažinti vartojimą įkvėpė rinktis ilgaamžiškesnius, neretai iš perdirbtų medžiagų pagamintus daiktus, vis labiau ėmė rūpėti ekologiška produkcija, namuose tapo įprasta rūšiuoti šiukšles, o prieš metus namų Klaipėdoje stogą papuošė saulės elektrinė, padedanti ne tik gyventi tvariau, bet ir sutaupyti.

„Ko gero, vienas didžiausių mūsų šeimos pasiekimų kelyje į tvaresnį gyvenimą yra tai, kad pradėjome kompostuoti – dabar, palyginti su anksčiau, į sąvartyną išvežame kone perpus mažiau atliekų. Manau, tai labai daug“, – sako A. Kuzmarskė.

Tapo „Instagram“ žvaigžde

Savo pasaulėžiūra A. Kuzmarskė ėmė dalintis socialiniame tinkle „Instagram“. Šiandien ji ir pati stebisi, kad per kelerius metus internete sugebėjo surinkti nemenką sekėjų būrį: „Ten kalbu apie tai, kas man išties artima, kuo tikiu ir gyvenu kasdienybėje. Todėl įrašuose atsispindi ir tvarumo tema – tiesiog man tai nuoširdžiai aktuali ir svarbi sritis.“

Moteris sulaukia kone vien pakilių sekėjų atsiliepimų. „Dažniausiai žmonės išreiškia palaikymą, pasakoja apie savo pačių patirtis stengiantis gyventi tvariau, kartais pasidalina vertingais patarimais. Ne kartą esu sulaukusi padėkos žodžių, kad paskatinau imtis vienų ar kitų tvarumo žingsnių. Man labai malonu, kai žmonės sako, kad savo pasakojimais apie tvarumą ne gąsdinu ar moralizuoju, bet skatinu, kalbu pozityviai ir realiai“, – sako A. Kuzmarskė.

Anot jos, siekiant gyventi tvariau, kaip ir kitais atvejais, kai kalbama apie pokyčius, sunkiausia yra pradžia. Vėliau tai tampa įpročiu ir pavyksta tarsi savaime.

Amelija Kuzmarskė

„Todėl visąlaik noriu paskatinti kitus pirmiausia pabandyti – o gal ims ir pavyks? Jei norime per savaitę pereiti prie tvaraus gyvenimo, man tai atrodo itin sudėtinga, o gal ir neįmanoma. Todėl save ir kitus skatinu į tvarumą žiūrėti kaip į kelią, kuriuo einama visą gyvenimą. Kai kurie žingsniai, kurie pradžioje atrodo sudėtingi, pabandžius ir pavertus kasdienybe tampa įpročiu. Kad ir kompostavimas. Pradžioje atrodė, kiek bus vargo, tačiau dabar, kai esame prie to įpratę, mums tai nebėra sudėtinga. Informacijos šia tema vis daugėja, todėl svarbu žingeidumas ir gebėjimas prisitaikyti“, – svarsto moteris.

Išsiaiškino savo anglies pėdsaką

Neseniai A. Kuzmarskė įvertino savo kasdienybės padarinius aplinkai – tiksliai nustatė, kiek jos gyvenimo būdas yra tvarus. Atlikusi testą SEB banko sukurtoje mobiliojoje programėlėje „ManoPėdsakas |SEB“, sužinojo savo paliekamą anglies pėdsaką. Apžvelgus turimus įpročius paaiškėjo, kad A. Kuzmarskės gyvenimo būdo anglies pėdsakas per metus siekia 3,7 tonos.

„Sužinojusi savo rezultatą tikrai maloniai nustebau – matyt, žmogiška ta savybė save kiek nuvertinti. Džiaugiuosi savo rezultatu ir norėčiau ateityje jį pagerinti“, – sako A. Kuzmarskė. Anot moters, būtent žinojimas, kokią įtaką kiekvienas mūsų darome planetai, galėtų tapti tvirtu atspirties tašku pokyčiams – paskatinimu stengtis gyventi tvariau. Dar daugiau pastangų dėl tvaresnio gyvenimo ji žada įdėti ir pati.

„Turime planų, kaip galėtume gyventi dar tvariau. Pavyzdžiui, norėčiau turėti elektrinį automobilį – galėtume jį krauti savo pagaminta saulės energijos elektra. Taip pat turiu tikslą pati užauginti dar daugiau maisto produktų – siekiu geriau išmanyti daržo ir tvarios augalininkystės sritį“, – sako A. Kuzmarskė.

„ManoPėdsakas | SEB“– SEB banko kartu su technologinių sprendimų bendrove „Deedster“ sukurta mobilioji programėlė, skatinanti tvaresnį gyvenimo būdą. Programėlėje galima apytiksliai apskaičiuoti savo gyvensenos anglies pėdsaką, susidarantį dėl gyvenimo būdo ir vartojimo įpročių, gauti patarimų, kaip gyventi tvariau, ir dalyvauti priimant iššūkius. Atsisiųsti programėlę nemokamai galima iš „App Store“ ir „Play Store“ parduotuvių.

* Anglies pėdsakas matuojamas naudojant CO2e – anglies dioksido ekvivalentą, kuris apima visas šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Anglies dioksido pėdsakas apskaičiuojamas naudojant pasaulinius, nacionalinius ir regioninius klimato duomenis, gaunamus iš patikimų viešųjų ir privačių šaltinių.