„Energetinių išteklių kainų šuolis ir didėjantis aplinkosauginis sąmoningumas keičia iki šiol auksine laikytą taisyklę, kad renkantis būstą svarbiausi yra trys kriterijai – vieta, vieta ir kaina. Nors lokacija ir toliau yra vienas pagrindinių aspektų ieškant namų, susirūpinimas dėl brangstančios energijos ir aplinkos taršos sukeliamų problemų skatina gyventojus keisti požiūrį ir prioritetą, be lokacijos, pirmenybę teikti būsto tvarumui – energiniam efektyvumui ir aplinkai“, – sako Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Tyrimo duomenimis, beveik penktadalis – 19 proc. gyventojų – per artimiausius trejus metus planuoja keisti būstą. Dar 21 proc. apklaustųjų atsakė norintys tą padaryti, tačiau konkrečių planų dar neturintys. Planuojantys keisti gyvenamąją aplinką dažniausiai nurodė ketinantys įsigyti būstą, statytą po 2000 metų, arba statyti namą. Tokių planų turi 5 proc. visų apklaustųjų.

Taip pat tarp veiksnių renkantis gyvenamąją vietą – energinio efektyvumo, vietos mieste ir supančios aplinkos, – apklaustiesiems svarbu, kad šalia namų būtų vieta automobiliui pastatyti (32 proc.) ir lengvai pasiekiamos parduotuvės ar prekybos centrai (30 proc.).

Ketvirtadalis apklausos dalyvių teigė, kad sutiktų už energiją taupiau vartojantį būstą papildomai mokėti iki 5 proc. būsto kainos, 29 proc. apklaustųjų – iki dešimtadalio daugiau.

„Apklausos duomenys rodo, kad gyventojai pasirengę papildomai sumokėti už aukštą energinio efektyvumo klasę turintį būstą. Tai rodo, kad žmonės vis geriau supranta jo svarbą ir ilgalaikę naudą – vertina ne tik mažesnes išlaidas šildymui, bet ir aplinkosauginę prasmę, ilgalaikę nekilnojamojo turto vertę, geresnę gyvenimo kokybę ir galimybę palankesnėmis sąlygomis gauti paskolą tokiam būstui“, – komentuoja E. Dovbyšienė.

Pasak jos, tvarūs būstai naudingi ne tik juose gyvenantiems žmonėms, bet yra ir visos visuomenės interesas, kadangi žalieji būstai padeda mažinti aplinkos taršą ir kurti sveikesnį mikroklimatą.

SEB bankas, norėdamas prisidėti prie tvarių būsto pokyčių Lietuvoje, informuoja visuomenę apie būdus gyventi tvariau ir taupiau bei padeda įsigyti aplinkai draugiškesnį būstą. 65 proc. apklausos dalyvių teigimu, galimybė palankesnėmis sąlygomis gauti paskolą didelį energinį efektyvumą turinčiam būstui įsigyti yra svarbus arba labai svarbus tokio būsto privalumas.

Atsižvelgdamas į klientų poreikius ir ieškodamas būdų sukurti daugiau galimybių gyventojams investuoti į tvarumą, SEB bankas teikia žaliąsias būsto paskolas. Didelio energinio efektyvumo būstą, pasižymintį mažesnėmis energijos sąnaudomis, įsigyjantiems gyventojams SEB bankas siūlo itin palankias finansavimo sąlygas.