„Pastangos veikti tvariau rodo modernų ir atsakingą verslo požiūrį. Skaičiuojama, kad šiuo metu žemės ūkis atsakingas už maždaug 15 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų Europos Sąjungoje. Įgyvendinant žaliojo kurso politiką, nebeišvengiama tradicinį žemės ūkį pakeisti pažangesne, našesne ir ne tokia taršia veikla. SEB banko suteikta paskola įmonei leis sklandžiai įgyvendinti naujų šiltnamių statybų ir įrengimo darbus, jų pabaiga numatoma šių metų gruodžio viduryje. Naujasis šiltnamių kompleksas beveik 30 proc. išplės „Kietaviškių gausos“ eksploatuojamų šiltnamių plotą. Akivaizdu, kad įmonės įgyvendinamos naujovės susijusios ne tik su lankstumu ir gebėjimu prisitaikyti prie rinkos pokyčių, bet ir su tikslingu verslo plėtros planavimu“, – sako Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Eglė Dovbyšienė

Bendrovės valdybos pirmininkas Karolis Montvila teigia, kad SEB banko finansavimas yra svarbus įgyvendinant didelės šiltnamių ūkio dalies renovaciją, kurios pavyzdžiu planuojama pakeisti ir likusius senuosius šiltnamius – sukurti ateinančių 25 metų veiklos laikotarpiui tinkamą infrastruktūrą.

„Šiuo metu vyksta ypač svarbus etapas „Kietaviškių gausos“ istorijoje – visiškai atnaujiname šiltnamius, kurie buvo eksploatuojami net 33 metus. Naujieji, modernūs „Venlo“ tipo šiltnamiai, kuriuos pradedame statyti, labai inovatyvūs. Svarbiausia tvarumas: naujieji šiltnamiai itin taupiai naudoja energiją, vandenį ir trąšas. Pavyzdžiui, deginant gamtines dujas ir gaminant šilumą per kaminus išeinantys dūmai yra surenkami. Inovatyvios technologijos atskiria anglies dioksidą, kuris paskirstomas šiltnamiuose ir panaudojamas augalų fotosintezės procesams, ir tai leidžia iki 15 proc. padidinti derlių“, – sako „Kietaviškių gausos“ valdybos pirmininkas K. Montvila.

Be to, laistymui panaudotas vanduo, kurio nesugeria augalai, yra surenkamas, išvalomas, papildomas reikiamais mikroelementais ir vėl naudojamas laistymui. Ši uždaro ciklo technologija leidžia sutaupyti iki 20 proc. vandens ir augalams reikalingų maistinių medžiagų, taip pat – sumažinti nepalankių gamtos sąlygų įtaką.

Planuojama, kad naujasis modernių „Venlo“ tipo šiltnamių kompleksas daržovių ūkyje užims 5 ha plotą ir pakeis 4,2 ha senųjų šiltnamių. Olandiškos inovacijos padės užtikrinti gerą mikroklimatą augalams ir gauti daržovių bei žalumynų ištisus metus. Derliaus pertrauka šiltnamiuose numatoma tik kultūrų kaitos laikotarpiu – iki 1 mėnesio per metus.

K. Montvila mano, kad modernios technologijos metinį skirtingų kultūrų derlių gali padidinti nuo 50 iki 100 procentų. Pasak jo, palyginti su senaisiais šiltnamiais naujuosiuose toks pats derlius bus užauginamas sutaupant apie 40 proc. šilumos, 20 proc. elektros energijos ir 20 proc. vandens. Visa tai – didelis žingsnis tvarumo link, įgyvendinant strateginį įmonės tikslą – auginti ir tiekti lietuviškas daržoves ištisus metus.