„Žaliųjų garantijų paslauga yra naujovė Baltijos šalių regione ir vis dar retenybė Vakarų Europoje. Mūsų suteiktos žaliosios garantijos pirmajam klientui – kryptinga ir nuosekli SEB banko Lietuvoje žaliųjų paslaugų plėtra, palaikant aktyvų bendradarbiavimą su tvarumą kuriančiu verslu. Pirmoji šiomis garantijomis pasinaudos permainų energetikos sektoriuje siekianti bendrovė, prisidedanti, kad Lietuvoje būtų daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių – saulės parkų. Prognozės rodo, kad sprendžiant klimato kaitos problemas elektros energijos poreikis tik augs, tad kartu galime užtikrinti, kad kuo didesnę pasiūlos dalį sudarytų tvariai pagaminta ir švari elektros energija“, – sako SEB banko valdybos narys, Verslo bankininkystės tarnybos vadovas Vilius Juzikis.

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, 2021 metais CO2 emisijos energetikos sektoriuje siekė 36,3 gigatonos ir buvo rekordinės, o iš viso energetikos sektoriui tiesiogiai tenka apie ketvirtadalį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų.

Banko išduodamos garantijos padeda verslui užtikrinti, kad įsipareigojimai partneriams bus įgyvendinti – šiuo atveju užtikrinami „Elektrum Lietuva“ ketinimų protokolai, pasirašyti dėl saulės elektrinių statybos darbų. Saulės elektrinės bus įrengtos Rokiškio, Klaipėdos ir Šalčininkų rajonuose. Bendra suteikta garantijų vertė – 2,73 mln. eurų.

„Didžiuojamės, kad pirmieji Baltijos šalių rinkoje pasinaudojome žaliosiomis garantijomis plėsdami vietinius atsinaujinančios energijos gamybos pajėgumus. Naujai planuojami 200 MW galios saulės parkai pagamins tūkstančius megavatvalandžių švarios elektros energijos Lietuvos gyventojams ir verslui, ir tai yra mūsų indėlis į žaliąjį kursą. Simboliška ir logiška, kad žaliosios energetikos plėtrai pasitelkiame žaliąsias bankines paslaugas“ – teigia „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

V. Juzikis atkreipia dėmesį, kad žaliosios garantijos nuo kitų garantijų skiriasi tuo, kad yra aiškiai išgryninta jų paskirtis – jos naudojamos tik žaliesiems projektams. Pradėjus teikti šią paslaugą, šiuo metu į tokių projektų sąrašą patenka saulės ir vėjų jėgainių projektai.

„Tvarumas – dinamiška ir kintanti sritis, nuolat suteikianti impulsų naujoms paslaugoms ir galimybėms, todėl, tikėtina, kad žaliųjų garantijų sąlygos ateityje keisis – paslaugos bus tobulinamos atsižvelgiant į rinką ir klientų poreikius, besikeičiančius tvarumo reikalavimus ir reguliavimą“, – nurodo SEB banko Verslo bankininkystės tarnybos vadovas.

V. Juzikio teigimu, plėsdamas žaliųjų paslaugų krepšelį SEB bankas įgyvendina savo tvarumo strategiją ir aktyviai prisideda prie informacijos sklaidos, konsultuoja klientus apie žaliąsias galimybes versle ir į tvarumą orientuotus pokyčius. Garantijos yra paspirtis projektams pradiniuose jų etapuose, o vėliau gali būti atvertos papildomos finansavimo paslaugos, pavyzdžiui, įrangos įsigijimui, ar užtikrinimui dėl elektros tiekimo.

„Tvarumo kelionėje lydime savo klientus nuo pat pradinių projektų stadijų, o vėliau, esant poreikiui, galime sklandžiai tęsti bendradarbiavimą“, – teigia V. Juzikis, atkreipdamas dėmesį, kad pasaulio ir Lietuvos verslas siekti tvarios, aplinkai draugiškos veiklos skatinamas ne tik dėl tiesioginių klimato kaitos padarinių ir besikeičiančios teisinės aplinkos bei griežtinamų reikalavimų įmonėms. Iš įmonių atsakingos plėtros reikalauja ir vis daugiau vartotojų.

Žaliosios garantijos verslui praplės dabartinį banko žaliųjų paslaugų portfelį. SEB bankas taip pat teikia žaliąsias paskolas projektams, atitinkantiems SEB grupės žaliųjų obligacijų programos kriterijus. Dėl žaliųjų paskolų į banką taip pat gali kreiptis mažos ir vidutinės Lietuvos įmonės – paskolų lėšas jos gali naudoti saulės elektrinėms ir elektromobilių įkrovos stotelėms įrengti. O žaliasis lizingas verslui yra skirtas įmonėms, siekiančioms pertvarkyti ir tvariai plėtoti savo transporto parką – galioja specialūs pasiūlymai vien elektra varomiems automobiliams įsigyti.