Pandemija visame pasaulyje paskatino žmones skirti daugiau dėmesio augintiniams, Lietuva – ne išimtis. Karantinų metu nemažai gyventojų, anksčiau neturėjusių augintinio, apsisprendė įsigyti ar iš prieglaudos į šeimą priimti keturkojį bičiulį. Tačiau gyvūnus globojančių organizacijų atstovai mato ir kitą, liūdnesnę, medalio pusę – karantinui pasibaigus, dalis per pandemiją priimtų keturkojų globotinių atsidūrė prieglaudose. Kai kurioms gyvūnų globos įstaigoms šiemet kaip niekad anksčiau stinga kokybiško maisto globotiniams.

„Praėjusiais metais per šią akciją buvo surinktos 4 tonos maisto augintiniams. Tikimės, kad šiemet, jau pripratę matyti aukojamo maisto dėžes prekybos centruose, žmonės bus dar aktyvesni. O „Mars Lietuva“ turi dar vieną gerą žinią – bendrovė prie surinktos paramos pridės antra tiek augintinių maisto, kiek suaukos akcijos dalyviai. Pasibaigus akcijai tikimės išsiųsti solidžius siuntinius keliuose Lietuvos miestuose esančioms prieglaudoms“, – pažymi „Mars Lietuva“ Korporacinių reikalų vadovas Mindaugas Rupšys.

Turintieji augintinį pagalvoja ir apie beglobius

Akcijos metu prekybos tinklas „Rimi“ atliko pirkėjų apklausą, kurios metu paaiškėjo, kad kasmetinėje akcijoje „Gera daryti gera“ nuolat arba kartais dalyvauja 57 proc. respondentų. Net 76 proc. apklausos dalyvių sakė patys turintys augintinį – 32 proc. namuose augina šunį, 38 proc. katę, o likusieji globoja kitus gyvūnus.

Paklausti apie tai, kaip pasirenka maistą augintiniams, net 50 proc. teigė besirenkantys subalansuotą maistą, atitinkantį augintinio sveikatos poreikius, 37 proc. apklaustųjų stengiasi atsižvelgti į kainą ir išpardavimų pasiūlymus.

„Prekybos tinklas „Rimi“ aktyviai prisideda prie įvairių socialinių problemų sprendimo, tačiau jai ne mažiau rūpi ir aplinkosauga, tuo pačiu ir gyvūnų sauga. Todėl, dalyvaudami šioje akcijoje, norime paskatinti savo pirkėjus pagalvoti apie tuos gyvūnus, kurie dėl neatsakingo žmonių elgesio lieka be priežiūros ir tuo pačiu padėti gyvūnus globojančioms prieglaudoms pasirūpinant augintiniams skirtu maistu. Kartu sutelkę jėgas ir į aukojimo dėžes kiekvienas įmetę vos po vieną pakuotę, galime sukurti reikšmingą paramą, kurios dėka ne tik beglobiams gyvūnams bus geriau – padėsime ir jais besirūpinančioms organizacijoms“, – teigia Gabrielė Šerėnienė, „Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė.

Prieglaudose padaugėjo beglobių

Tarptautinės bendrovės „Mars“ atlikti tyrimai rodo, kad per pandemiją žmonės skyrė daugiau dėmesio augintiniams. Bendra globali tendencija – džiuginanti, tačiau Lietuvoje matoma ir nerimą kelianti situacija. Įstaigos, besirūpinančios beglobiais keturkojais, pastebi, kad į prieglaudas atvežami gyvūnai, kuriuos žmonės buvo įsigiję karantino metu.

„Buvę gyvūnų šeimininkai išėjo į darbus, mokyklas ir nusprendė, kad nebeturi pakankamai laiko augintiniui. Arba, tarkime, šeimininkas nepasirūpino katės sterilizacija ir štai, gyvūnai, jų palikuonys atsiduria pas mus. Šiemet buvo pirmieji metai per daugelį mūsų veiklos metų, kai rudenį visiškai pristigome gyvūnų maisto – pylėme maistą iš paskutinių maišų, svėrėme, skaičiavome, kiek gramų dar turime. Savanoriai pradėjo pirkti maistą patys. Kreipėmės, kur galėjome, prašėme nors kažkiek maisto“, – pasakoja Kėdainiuose įsikūrusios prieglaudos „Pifas“ gyvūnų gerovės koordinatorė Greta Linkė.

Per dabartinę „Mars Lietuva“ ir prekybos tinklo „Rimi“ akciją surinkta parama bus labai svarbi „Pifo“ prieglaudai – anot G. Linkės, po kalėdinio laikotarpio, tikėtina, personalas bent kelis mėnesius galės lengviau atsikvėpti, nejausdama maisto stygiaus augintiniams.

Gyvūnų globos organizacijos „Lesė Vilnius“ vadovė Vesta Auškalnienė taip pat teigia, jog prieglaudose daugėja kačių, nemažėja ir beglobių šunų.

„Nauja niūri tendencija – prieglaudose augintiniai atsiduria mirus jų šeimininkams. Reikia pripažinti, kad pirmojo karantino metu jautėme pagyvėjimą ir žmonės buvo labiau linkę priimti augintinį, bet po to viskas grįžo į senas vėžes“, – apgailestauja V. Auškalnienė.

Ji pritaria, kad prieglaudoms bet kokia parama – itin reikšminga, kadangi iš to gyvena beglobiai gyvūnai. „Jei paramos negauname – sukamės iš padėties, prašome“, – pasakoja „Lesė Vilnius“ vadovė.

Net 37 „Rimi“ parduotuvėse įrengtos dėžės, kuriose galima palikti gyvūnams skirto maisto. Jas galima rasti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Šiauliuose, Panevėžyje, Palangoje ir Mažeikiuose.

Akcija „Gera daryti gera“ „Rimi“ vyksta iki gruodžio 6 dienos, o po akcijos surinktas gyvūnų augintinių maistas, kartu su „Mars Lietuva“ analogišku kiekiu įmonėje gaminamo maisto, pasieks prieglaudas. Akcijos dalyvių ir organizatorių suaukotas gyvūnų maistas bus išdalintas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Utenoje, Kėdainiuose, Šilutėje, Visagine ir Elektrėnuose įsikūrusioms prieglaudoms.

* Apklausa atlikta lapkričio 12–20 dienomis „Rimi” parduotuvių terminaluose visoje Lietuvoje.