Svarbu analizuoti vartojimą

Anot A. Vaitulevičės, būdų didinti energijos vartojimo efektyvumą ir verslo tvarumą šiandien tikrai yra, tačiau siekiant geriausio rezultato, visų pirma, svarbu atlikti vidinį energijos suvartojimo auditą – tai yra, išsiaiškinti kuriuose procesuose ir kiek energijos sunaudojama. Pavyzdžiui, pramonės įmonėse rekomenduojama atlikti išsamų gamtinių dujų suvartojimo įvairiuose procesuose efektyvumo vertinimą. Išskirtinį dėmesį reikėtų skirti šildymo procesui, katilų ir garų sistemoms – toms vietoms, kur gamtinių dujų suvartojama daugiausiai.

„Sekant ir analizuojant energijos suvartojimą galima tiksliau identifikuoti procesus ir sprendimus, kurie yra aktualūs mažinant įmonės gamtinių dujų bei elektros energijos suvartojimą. Tai taip pat leidžia apskaičiuoti įmonės į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, tiksliau įsivertinti savo poveikį aplinkai ir užsibrėžti konkrečius jo mažinimo tikslus. Be to, pažangūs energijos suvartojimo stebėsenos sprendimai šiandien leidžia laiku nustatyti sistemų gedimus ir greičiau juos pašalinti, o tuo pačiu sumažinti su tuo susijusias išlaidas", – sako A. Vaitulevičė.

Energetinio efektyvumo programos vadovės teigimu, išanalizavus energijos suvartojimo rodiklius ir energijos vartojimo audito metu gautą ataskaitą, gamtinių dujų taupymo priemones rekomenduojama pradėti diegti nuo paprasčiausiai įgyvendinamų bei tų, kurių ekonominė grąža didžiausia.

Kitas žingsnis, žinoma, yra energijos suvartojimą optimizuoti leidžiančių sistemų diegimas. Tokios sistemos gali apimti efektyvų LED apšvietimą, išmanius pastato valdymo sprendimus, automatizuotą šildymo, šaldymo, vėdinimo įrangą. Tokie sprendimai leidžia sutaupyti ir sumažinti įmonės anglies dioksido emisiją, todėl į juos investuoja vis daugiau verslų.

Pastangos atsiperka

Energijos švaistymo mažinimui didelį dėmesį skiria ir prekybos tinklas „Iki", kuris vien kitąmet į tvarumą didinančius sprendimus planuoja investuoti 11 mln. eurų. Pastarais metais šioje srityje įgyvendinti projektai prekybos tinklui jau leido reikšmingai sumažinti savo energijos sąnaudas.

„Bendrai per pastaruosius trejus metus vienam kvadratiniam metrui tenkantį suvartojamos el. energijos kiekį sumažinome ketvirtadaliu. Darbus šioje srityje tęsiame ir toliau. Be to, veikti tvariau siekiame ne tik didindami energijos vartojimo efektyvumą, bet ir naudodami daugiau žaliosios energijos. Tam plečiame savo nuosavus žaliosios energijos gamybos pajėgumus. Šiuo metu saulės jėgainės veikia ant dviejų „Iki" parduotuvių stogų, o kitąmet tokių sprendimų plėtrai skirsime ypač daug dėmesio ir investicijų. Didesnį tiek perkamos, tiek pačių gaminamos el. energijos poreikį lėmė sprendimas visiškai atsisakyti gamtinių dujų šildymo ir gamybos procesuose", – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė.

Prekybos tinklas daug dėmesio skiria ir parduotuvių modernizavimui, visų pirma atnaujindamas šaldymo įrangą ir parduotuvių apšvietimą. Skaičiuojama, kad pasitelkus pažangesnius sprendimus šaldymo procesams tenkančios elektros energijos sąnaudos didelėje dalyje parduotuvių sumažėjo nuo 60 proc. iki 40 procentų bendrame suvartojamame kiekyje. Anot V. Budrienės, taupant energiją nemažai pasiekti leidžia ir pernai parduotuvėse pradėta diegti išmani pastatų valdymo sistema. Ji padeda realiu metu stebėti energijos ir vandens suvartojimą.

„Iki" atstovės teigimu, efektyviai naudoti energiją ir mažinti savo poveikį aplinkai svarbu kiekvienam verslui ir asmeniui, nes nuo to priklauso galimybės įveikti klimato iššūkius, gyventi švaresnėje ir sveikesnėje aplinkoje, išsaugoti planetą ateities kartoms.

Taupyti leidžia ir paprasti veiksmai

Savo ruožtu A. Vaitulevičė pažymi, kad reikšmingai sumažinti energijos sąnaudas neretai galima ir be didelių investicijų. Vien peržiūrėjus tam tikrus įmonės procesus ir apsibrėžus efektyvesnio energijos naudojimo taisykles galima pasiekti išties neblogų rezultatų.

„Pažangios sistemos, be abejo, gali labai pasitarnauti įmonės tvarumo siekiams, tačiau prie šių pastangų prisideda ir paprasti veiksmai, kurie nereikalauja jokių investicijų. Pavyzdžiui, galbūt dalį įrenginių ar buitinės įrangos įmonėje galima naudoti energijos taupymo režimu? Taip pat verta patikrinti tokių prietaisų kaip monitoriai ar vaizdo projektoriai konfigūracijas: optimalūs ryškumo ir automatinio ekrano išsijungimo nustatymai padeda kovoti su energijos švaistymu. Jei įmonės patalpose dar nėra pažangių apšvietimo sistemų, svarbu energiją taupyti nepaliekant įjungtos šviesos tuščiose patalpose", – pažymi A. Vaitulevičė.

Ji priduria, kad apie tai reikėtų priminti visiems darbuotojams ir pasistengti juos aktyviau įtraukti į energijos taupymo iniciatyvas. Turint finansines galimybes, rekomenduojama įsidiegti automatizuotus apšvietimo sprendimus, pavyzdžiui, integruojant sensorinius jutiklius, kurie įsijungia tik atėjus darbuotojui.

Tokių į racionalesnį energijos naudojimą nukreiptų veiksmų ir investicijų į pažangesnius sprendimus visuma, anot A. Vaitulevičės, leidžia gerokai sumažinti įmonės energijos sąnaudas ir padidinti jos tvarumą. Dėl to tam svarbu skirti pakankamai dėmesio.