Minėto tyrimo duomenimis, apytikriai kas penktas dirbantysis kaip esamą motyvatorių nurodo profilaktines sveikatos priemones: skiepus, sveikatos tyrimus. Taip pat kas penktam dirbančiajam svarbu gauti sveikatos, gyvybės draudimą.

Sveikatos draudimas augo sparčiausiai

Papildomas sveikatos draudimas, Lietuvos Banko duomenimis, yra vienas sparčiausiai augančių ne gyvybės draudimo produktų Lietuvoje – 2022 m. jo įmokos išaugo 42 procentais.

Tai – nedidelė investicija darbdaviams ir viena labiausiai pasiteisinusių motyvacinių priemonių darbuotojams, sako draudimo bendrovės BTA Asmens draudimo rizikų skyriaus produktų vadovas Gediminas Bulenokas, o 95 proc. papildomą sveikatos draudimą darbuotojams įsigijusių įmonių, jį tęsia toliau.

Jeigu anksčiau tai buvo modernių, veržlių įmonių būdas motyvuoti darbuotojus, tai dabar, pasak BTA atstovo, šia priemone naudojasi kur kas daugiau verslų. Kita stebima tendencija kuo daugiau įmonių perka draudimą, tuo dažniau kitų to paties sektoriaus įmonių seka pavyzdžiu ir ieško sprendimų, kaip pasirūpinti darbuotojų gerove ir suteikti jiems apčiuopiamą materialinę naudą.

Fiziškai ir emociškai sveiki darbuotojai – įmonės turtas ir pagrindas. Laiku apsilankius pas specialistą, gali sutrumpėti ir sirgimo laikas, tad greičiau grįžtama į darbus, darbdavys išvengia būtinybės kažkuo pakeisti susirgusį darbuotoją, apkrauti užduotimis kitus“, – papildomo sveikatos draudimo vertes vardija G. Bulenokas.

Perka ir maisto papildus, ir masažus

BTA Asmens draudimo rizikų skyriaus produktų vadovas skaičiuoja, kad priklausomai nuo pasirinkto paketo, sveikatos draudimo paslaugomis vidutiniškai naudojasi apie 80 proc., kai kuriose įmonėse – net 95 proc. darbuotojų.

Sveikatos priežiūros specialistų teigimu, sveiki darbuotojai yra tris kartus produktyvesni, o galiausiai greičiau patekę pas mediką ir nelaukdami eilėse, gali tiesiog ilsėtis ir sveikti. Tačiau klaidinga manyti, kad šis draudimas skirtas sergantiems žmonėms. Priešingai – šio produkto tikslas užkirsti kelią ligoms, skatinti rūpintis savo sveikata ir gerove“, – sako G. Bulenokas.

Būdų panaudoti papildomą sveikatos draudimą yra labai daug. Jis dažniausiai dengia ambulatorines paslaugas, dantų gydymo paslaugas, įsigyjamų vaistų ir maisto papildų išlaidas. Turint sveikatos draudimą, taip pat galima apsilankyti pas psichologą, sveikatinimo krepšelio lėšas naudoti tiek sporto klubo paslaugoms, tiek gydomajam masažui.

Pandemija, karas ir kitos nuo mūsų nepriklausančios ekonomikos ir sveikatos krizės ragina darbdavius imtis priemonių motyvuoti darbuotojus ir padėti jiems tvarkytis su savo emocijomis. Čia taip pat gelbėja sveikatos draudimas, dengiantis psichoterapinio gydymo paslaugas“, – pastebi BTA atstovas.