Galimybė sparčiai augti

Energetikos teisė – viena greičiausiai kintančių ir kone daugiausiai šiuo metu galimybių jauniems specialistams siūlančių teisės sričių, sutarė diskusijos dalyviai. 18 metų patirtį energetikos teisėje turintis advokatų kontoros „Sorainen ir partneriai“ ekspertas Andrius Šimkus teigia, kad šioje srityje galima greitai atsidurti keliais žinginiais priekyje ir taip įgauti konkurencinį pranašumą.

„Energetikos teisė smagi tuo, kad nėra užtupėta. Juk bet kurioje kitoje tradicinėje teisės srityje rasi ten daugybę metų sėdinčius tetas ir dėdes, tad naujiems specialistams prasistumdyti pečiais – šiek tiek sudėtinga. Turint tam tikrą akademinį pagrindą, pavyzdžiui, apie vandenilio technologiją, energetikos teisėje iškart pakilsite konkurencinėje eilėje, pradėjus vystyti minėtą technologiją, tapsite paklausiais teisininkais. Toks energetikos teisininkų poreikis atveria galimybes įgauti daugiau praktikos, užsiauginti kompetenciją ir vardą“, – teigia A. Šimkus.

Tokių bei panašių sėkmės istorijų yra ir didžiausioje Baltijos šalyse listinguojamoje bendrovėje „Ignitis grupė“. Bendrovės teisės vadovė Adelė Gurevičienė prie „Ignitis grupės“ prisijungė prieš beveik dešimtmetį, iškart po studijų baigimo. Nors ir neturėdama patirties energetikos teisėje, greitai mokėsi ir kilo karjeros laiptais.

„Buvo ir baimės, kas yra normalu imantis naujos veiklos. Taip pat aplankydavo mintys, kad tai – pernelyg didelė industrija, bet, tuo pačiu, esant daugybei veiklų, lengviau atrasti kas iš tiesų patinka ir sekasi. Energetikos teisė – plati sritis, kurioje yra daug naujų situacijų ir neapibrėžtumo, bet tuo pačiu joje yra geros sąlygos mokytis, realizuoti save ir dirbti prasmingą darbą“, – patirtimi dalinasi A. Gurevičienė

Jau kurį laiką energetikos sektoriuje vyksta transformacija. Karas Ukrainoje atkreipė dėmesį į energetinės nepriklausomybės svarbą ir skubų poreikį dar greičiau vystyti strateginius projektus.

„Teisininkai, kurie išmano energetikos teisę, padeda užtikrinti teisingus ir tvarius sprendimus tiek viešajame sektoriuje, tiek versle. Energetikos teisininkai ypač reikalingi, nes energetikos industrija yra milžiniška ir auganti, todėl šių specialistų pritraukimas ir ugdymas įgauna dar didesnę svarbą“, – teigia A. Gurevičienė.

Svarbiausia – nuolat mokytis

„Ignitis grupės“ ginčų teisės teisininkas Lukas Dirgėla prie bendrovės prisijungė prieš kelis metus, iškart po studijų baigimo. Tuomet, prisimena, pats sau davė pasitikėjimo kreditą – juk nesvarbu, į kokią teisės sritį įžengsi, prireiks laiko išmokti.

„Kitaip ir negali būti, ypač kai tai – nauja sritis, kasdien gauni naujos informacijos. Mokytis tenka nuolat, po tų dviejų metų šiame darbe negaliu pasakyti, kad viską žinau. Juk tai, ką žinojai vakar, šiandien gali nebeveikti, ką žinai ir pritaikai šiandien, galbūt nebeveiks rytoj, visada turėsi ieškoti naujų sprendimų, suktis iš situacijos ir bandyti pasiekti teigiamą rezultatą“, – pasakoja L. Dirgėla.

Naujoke save energetikoje taip pat vadinanti, bet nemažai patirties kitose teisės srityse turinti Aida Raziulytė, „Ignitis grupės“ dukterinės įmonės „Ignitis renewables“ teisės vadovė, priduria, kad nors mokytis tenka nuolat, dažniausiai atsakymų nereikia ieškoti toli, problemas išspręsti padeda mokymai ir kolegos.

„Lengva dirbti ir todėl, kad visi suprantame, jog turime eiti į ten, kur niekada nebuvome – energetikos sektorius transformuojasi, bus pritaikyta įvairių inovacijų. Taip pat šiandien priimami sprendimai yra tvaresni ir neša didesnę vertę“, – teigia pašnekovė.

Nebelieka sienų

A. Raziulytė akcentuoja, kad likti energetikos teisėje motyvuoja ir tarptautiniai projektai. Vien „Ignitis grupė“ dirba Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Suomijoje ir Lenkijoje, pastarojoje „Ignitis renewables“ yra įsigijusi ir vėjo jėgainių parkus valdančias įmones. Advokatų kontoros „Sorainen ir partneriai“ partneris Sergej Butov pastebi, kad Lietuvos energetikos įmonės apskritai pirmauja daugybėje sričių, kas energetikos teisės specialistams tampa galimybe daryti karjerą ir didesniu mastu.

„Teisėje turime lyg kokį inkarą. Atrodo, žinai Lietuvos civilinį ir baudžiamąjį kodeksus, bet vien Latvijoje viskas kitaip. Tačiau pradėjus vykdyti tarptautinius projektus pamatai, kad Lietuvos teisė nėra specifinė, Europos Sąjungoje – 80 proc. tų pačių principų, visa baimė dėl teisės lokalizacijos – galvoje. Pasaulis – globalus, teisinės žinios – universalios,

svarbiausia – mokėti mąstyti, prisitaikyti prie naujos realybės ir technologijų“, – pataria S. Butov.

Iš tiesų, pavyzdžių, kai prie kitos teisės srities ar teisės aspektų kitoje valstybėje pavyksta prisiderinti išvykus gyventi svetur, daugėja ir nereikia ieškoti toli. Viena „Ignitis Renewables“ darbuotojų – lietuviškai nekalbanti, Prancūzijoje teisininkės išsilavinimą įgijusi kolegė.

Darbas įmonėje ar advokatų kontoroje?

Nusprendus išmėginti jėgas energetikos teisėje, dažnam kyla klausimas, kur pradėti ar tęsti karjerą – energetikos įmonėje ar advokatų kontoroje. Darbo patirties abejose turinti A. Raziulytė dabartinę poziciją pasirinko dėl galimybių giliau įsitraukti į procesus.

„Įmonėje gali matyti verslą iš arti: vykdyti projektus nuo pamatų įkasimo iki besisukančių vėjo elektrinių turbinų, geriau suprasti rizikas ir iššūkius, lengviau pritaikyti savo žinias ir padėti projektinėms komandoms. Advokatūroje kaip patarėjas esi kiek apribotas, neturi visos informacijos, o dirbant įmonėje puikiai žinai, kas bus ir po trejų ar penkių metų“, – patirtimi dalinasi „Ignitis Renewables“ atstovė.

A. Šimkus taip pat išmėgino darbą energetikos įmonėse, tačiau dabar apsistojo advokatų kontoroje. Joje jis matė ne vieną sėkmės pavyzdį auginant energetikos teisės raumenis ir dabar vadovaujant nuolatinėms energetikų komandoms, ir įžvelgia ne vieną pliusą.

„Advokatų kontoroje savo praktiką gali plėsti per jurisdikciją, paprastai yra įvairesnis ir platesnis klientų ratas, tad atsiranda didesnis, nors gal ne toks gilus supratimas. Esminis skirtumas, įmonėje turi malonumą įgyvendinti projektą nuo pamatų iki rakto. Aišku tik viena, kad šią sritį verta rinktis ir mylėti“, – teigia A. Šimkus.