Pagrindinė „EV100+“ iniciatorė – tarptautinė ne pelno siekianti organizacija „Climate Group“, siekianti tvarių permainų visame pasaulyje ir apimanti platų sektorių spektrą.

„Climate group“ duomenys rodo, kad nors didžiagabaritės ir sunkiasvorės transporto priemonės sudaro vos 4 proc. pasaulinio transporto priemonių parko, jos yra atsakingos už 40 proc. visos kelių transporto ŠESD emisijos.

Be to, ši transporto priemonių grupė 2019 m. buvo atsakinga už 5 proc. į aplinką patekusio CO2. Skaičiuojama, kad nesiėmus veiksmų, šis rodiklis iki 2050 m. padidėtų daugiau nei dukart.

Anot „DPD Lietuva“ vadovo Roberto Vilkaičio, įmonių grupė jau kurį laiką įgyvendina tvarias permainas ir gausiai investuoja į aplinkai draugiškas transporto priemones. Pasak jo, tikimasi, kad naujausias „DPDgroup“ sprendimas padės dar sparčiau katalizuoti taip reikalingus pokyčius transporto sektoriuje.

„Visai neseniai „DPDgroup“ užsibrėžė ambicingą tikslą – iki 2040 m. pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį. Šio uždavinio sėkmė priklausys ir nuo to, kokiu tempu naujinsime savo didžiagabaričių ir sunkiasvorių transporto priemonių parką. Todėl džiaugiamės, galėdami kartu su bendromis vertybėmis besivadovaujančiais verslais pasiųsti svarbią žinutę, kad sunkvežimių ateitis – nulinė taršos emisija“, – teigia R. Vilkaitis.

Bendrovės taip pat sieks, kad nuo 2030 m. visos įsigyjamos didžiagabaritės ir sunkiasvorės transporto priemonės neterštų aplinkos.

Iniciatyvos „EV100+“ nariai bus atskaitingi „Climate Group“ organizacijai, kuriai turės kas metus pateikti savo veiksmų planus, padėsiančius siekti užsibrėžtų tikslų.

Tvarias permainas inicijuoja ilgą laiką

Prisijungimas prie „EV100+“ iniciatyvos – tik vienas iš veiksmų, kurių imasi „DPDgroup“ ir „DPD Lietuva“, siekiant pažaboti klimato kaitą ir kurti švaresnę Lietuvą.

Įmonių grupės pristatymas jau nuo 2012 m. yra neutralus CO2 atžvilgiu, taip pat „DPDgroup“ aktyviai įvairina savo transporto parką, įtraukdama tvaresniais būdais varomas transporto priemones.

Be to, bendrovė siekia pereiti prie atsinaujinančios energijos ir yra įsipareigojusi iki 2030 m. įmonių grupės logistikos centruose bei biuruose naudoti bent 70 proc. žalios energijos, o iki 2035 m. – 100 proc.

Tvarios permainos neaplenkia ir Lietuvos. Dar pernai į Vilniaus gatves išriedėjo 60 naujų įmonės elektromobilių, jų parkas bus sparčiai plečiamas ir toliau. Vien ši investicija leidžia kasmet sutaupyti apie 270 tonų CO2.

Aplinką „DPD Lietuva“ tausoja ir kitaip. Pavyzdžiui, jau kelerius metus į Naujamiestyje esantį mikrodepą jau atkeliauja siuntos, kurios Senamiestyje ir centre yra pristatomos pėsčiomis arba elektriniu paspirtuku, taip pat nuolat vykdoma paštomatų tinklo plėtra. Šiandien Lietuvoje veikia beveik 300 įmonės paštomatų, leidžiančių kasmet išvengti apie 870 tonų CO2 emisijos.