Draudimo bendrovė „BTA Baltic Insurance Company“ (BTA) jau ketvirtus metus vykdo socialinį-edukacinį projektą #BE STRESO, kuriuo siekia ne tik gerinti savo darbuotojų emocinę savijautą ir produktyvumą, bet ir šviesti visuomenę su stresu susijusiais klausimais.

Tradicija tampantis projektas

Kaip pasakoja BTA Marketingo ir viešųjų ryšių skyriaus projektų vadovė Ieva Pabiržė, #BE STRESO idėja bendrovės viduje gimė visai neatsitiktinai. Socialiai atsakinga įmonė nuolatos ieško būdų, kaip galėtų prisidėti prie savo darbuotojų, klientų ir visuomenės gerovės, kokiose srityse, be tiesioginio savo darbo, galėtų skirti jiems dėmesio ir investicijų.

„Po vienos ilgos diskusijos apie draudimo prasmę, naudą ir misiją, priėjome išvadą, kad pats draudimas, kaip produktas ir paslauga, yra skirtas gyventi ramiau, sumažinti streso lygį, nes gyvenimas kartais užgriūna ne vien malonumais, bet ir išbandymais ar iššūkiais. Supratome, kad turime edukuoti visuomenę, pasiūlyti jai veiklas, padedančias mažinti stresą, būdus, kaip su juo kovoti ir šiais permainingais laikais gyventi bent šiek tiek ramiau", – sako I. Pabiržė.

 Ieva Pabiržė

Jau pirmaisiais savo gyvavimo metais projektas susilaukė didelės sėkmės, todėl bendrovė nusprendė jį pratęsti dar metams. Po metų susidomėjimas nemažėjo, todėl projektas tęsėsi toliau ir šiandien iniciatyva skaičiuoja jau ketvirtus metus. Pasiūlyti vis naujas antistresines veiklas nėra itin paprasta, tačiau bendrovė deda visas pastangas, o ir pačios aplinkybės kartais padiktuoja tam tikrus sprendimus.

„Prasidėjus karui Ukrainoje pastebėjome, kad darbe tapo sunku susikaupti, pirmomis karo dienomis buvo sunku dirbti: vietoj įprastų užduočių kur kas daugiau dėmesio sulaukdavo informacija iš karo lauko, galvoje sukosi įvairiausios mintys. Tuomet darbuotojams surengėme virtualių paskaitų ciklą, kurio metu profesionalai dalinosi patarimais kaip su vaikais kalbėti apie karą, kaip grėsmės akivaizdoje padėti sau pačiam ir kaip atpažinti patikimą informaciją nuo melagienų ar propagandos", – pasakoja I. Pabiržė.

Darbe streso išvengti sunku, tačiau sumažinti jį tikrai įmanoma

Net ir dirbdami savo mylimą darbą, kartais pervargstame, perdegame ar persistengiame. Kitose gyvenimiškose situacijose lygiai taip pat susiduriame su stresą bei įtampą keliančiais veiksniais, kuriuos neišvengiamai atsinešame ir į darbinę aplinką. Kartais sustabdyti šį streso ratą yra labai sunku, o priežasčių, kodėl jis atsiranda, yra ne viena.

„Stresą darbe dažnai kelia sudėtingos užduotys, nesusikalbėjimas tarp komandos narių, nepateisinami lūkesčiai, griežti deadline'ai, darbo krūvis, o ką jau kalbėti apie dabartinę ekonominę situaciją, tiek karą pašonėje, tiek infliaciją. Šie veiksniai neabejotinai kelia stresą, verčia susimąstyti apie gyvenimo kokybę, o kai kuriems apskritai pragyvenimą, pamatinius žmogiškuosius poreikius", – sako I. Pabiržė.

Dažnai pasikartojanti įtampa neišvengiamai turi neigiamų pasekmių – mažina darbingumą ir motyvaciją, o su ja menksta ir rezultatai. Čia užsisuka dar vienas ratas – rezultatai netenkina darbdavio, o tai gali kelti dar daugiau įtampos, priklausomai nuo to, kaip ši žinutė yra perduodama darbuotojui.

Be streso

Dažnai pasikartojantis stresas lygiai taip pat yra daugelio ligų ir negalavimų priežastis. Ši emocinė būsena žmogaus organizavimą veikia psichosomatiškai, todėl gali iššaukti įvairias ligas.

„Pandemijos metu pabandėme dirbti iš namų, o šiuo metu darbuojamės hibridiniu būdu. Tai mums padeda labiau subalansuoti darbo ir namų santykį – skirti daugiau dėmesio sau bei namiškiams ir tuo pačiu išlikti labai produktyviems. Kolegos gali laisviau planuoti savo laiką, pasirinkti dienas, kai ryte ir vakare neteks sėdėti kamščiuose, o pietų pertrauka bus išnaudota sportui ar ramiam pabuvimui tyloje", – apie vieną iš streso mažinimo priemonių pasakoja I. Pabiržė.

Visus savo darbuotojus BTA yra apdraudusi papildomu sveikatos draudimu bei draudimu nuo nelaimingų atsitikimų. Naudodamiesi sveikatos draudimu, bendrovės darbuotojai gali konsultuotis su psichologais, sveikatos draudimo krepšelį naudoti sveikatinimosi paslaugoms – masažams, sporto klubui ar kitai rekreacinei veiklai. BTA statistika rodo, kad tiek bendrovės darbuotojai, tiek ir sveikatos draudimo klientai, pastaraisiais metais aktyviai naudojosi šiomis paslaugomis.

„Lyginant su praėjusiais metais, besikreipiančiųjų psichologo konsultacijai skaičius išaugo apie 20 proc., o besikreipiančiųjų dėl sveikatingumo paslaugų, masažų, terapijų – padidėjo 25 proc.", – sako BTA Marketingo ir viešųjų ryšių skyriaus projektų vadovė.

Be šių priemonių BTA organizuoja žingsnių iššūkius, paskaitas ir susitikimus su savo sričių profesionalais, kurie dalinasi naudingais patarimais, moko atlikti sveikatai naudingus ir atsipalaiduoti padedančius pratimus. Kasmet baigus projekto veiklas, bendrovė atlieka darbuotojų apklausas, aiškinasi, kas jiems patiko, ko trūko.

Be streso

„Taip galime pasimatuoti, kuri dalis darbuotojų aktyviau įsitraukė į projektą ir pasinaudojo projekto veiklomis. Galime pasidžiaugti, kad BTA darbuotojai įžvelgia šio projekto naudą, aktyviai dalyvauja ir naudojasi projekto teikiamomis naudomis. Mokėdami susitvarkyti su stresu, darbuotojai tampa produktyvesni, dirba kokybiškiau. Jie paprasčiausiai yra laimingesni, jaučia mažiau įtampos, o patys gerai jausdamiesi, tuo jausmu dalinasi ir su kitais – klientais, kolegomis", – sako I. Pabiržė.

Indėlis į visuomenės gerovę

BTA vykdomas projektas #BE STRESO apima kur kas daugiau, nei tik darbuotojams skirtas veiklas bei iniciatyvas. Bendrovė per šiuos metus prisidėjo prie Jolitos Vaitkutės ir Andriaus Mamontovo meninės instaliacijos „Skambina", kurioje žmonės buvo kviečiami atnešti jiems stresą simbolizuojančius daiktus ir tuo pačiu papasakoti, kodėl būtent tas daiktas yra asmeninis stresorius.

Siaučiant pandemijai, įmonė ieškojo būdų mažinti užsikrėtimo baimę – rinko saugų sveikinimosi būdą, sudarinėjo antistresinius grojaraščius platformoje „Spotify". Pernai metais draudimo bendrovė kvietė atrasti austriškas paslaptis Vilniuje ir dalyvauti orientaciniame žaidime, organizavo šachmatų turnyrą. Šiais metais BTA suteikė galimybė Lietuvos ir Ukrainos vaikams pavasario atostogas leisti muziejuose nemokamai, sudarė Lietuvos antistresinių vietų žemėlapį – vietas, kuriose galima ramiai ir jaukiai praleisti laiką.

„Tai tik dalis veiklų, įgyvendintų per ketverius projekto metus. Tikimės, kad ilgainiui idėjų mums nepritrūks ir galėsime pasidžiaugti bei be paliovos vardinti skirtingas antistresines veiklas net ir tada, kai projektas skaičiuos savo 10 ar 20 metų veiklą", – sako I. Pabiržė.