Įrengė savo sistemą

„2019 metų birželį, kai Alytaus miesto šilumos ūkis buvo grąžintas iš nuomininkų, bendrovei teko susidurti su iššūkiu: nuotolinis duomenų perdavimo tinklas priklausė prieš tai šeimininkavusiems paslaugų teikėjams, o šie už apskaitos prietaisų duomenų surinkimą paprašė kasmet mokėti virš 360 000 eurų. Todėl teko ieškoti alternatyvų", - pasakojo Mindaugas Nevardauskas, UAB „Alytaus šilumos tinklai" generalinis direktorius.

Bendrovė investavo, įsirengė savo nuotolinę duomenų nuskaitymo sistemą ir dabar be jokių tarpininkų gauna informaciją iš karšto vandens skaitiklių butuose bei įvadinių šilumos skaitiklių.

Šiuo metu „Alytaus šilumos tinklai" surenka informaciją iš virš 840 objektų, besinaudojančių šilumos tiekimo paslaugomis, ir virš 20 000 karšto vandens skaitiklių.

„Alytus yra pirmasis miestas Lietuvoje, kur visi šilumos ir karšto vandens apskaitos prietaisai yra nuskaitomi nuotoliniu būdu. Be puikių darbuotojų, aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie dirba „Alytaus šilumos tinkluose" to nebūtume atlikę", - teigia bendrovės vadovas.

 Mindaugas Nevardauskas

Prisijungė ir vandens tiekėjai

Nuotolinė duomenų perdavimo sistema veikia radijo ryšiu ir ja naudotis gali įvairių paslaugų įmonės. Nuotoliniai davikliai yra pritaikyti patalpų temperatūrų, vandens ar kitų skysčių lygio šuliniuose, šiukšlių konteinerių užpildymo, gatvių apšvietimo, laisvų automobilių parkavimo vietų stebėjimui.

Tad ir „Alytaus šilumos tinklų" įrengta sistema leidžia stebėti ne vien bendrovės apskaitos prietaisus. Šiemet energetikai pradėjo bendradarbiauti su UAB „Dzūkijos vandenys" ir nuotoliniu būdu jau nuskaitoma apie 3000 šalto vandens skaitiklių.

Vartotojams nebereikia kiekvieną mėnesį deklaruoti duomenų – skaitiklis radijo ryšiu periodiškai ištransliuoja rodmenis, kurie antenų tinklo pagalba kaupiami duomenų keitiklyje. Duomenų keitiklis mobiliuoju ryšiu sukauptus skaitiklių parodymus perduoda į „Alytaus šilumos tinklų" duomenų bazę. Duomenis siunčiantys skaitikliai ne tik pateikia esamą vandens suvartojimą, bet ir leidžia identifikuoti skaitiklio bei karšto vandens sistemos netinkamą funkcionavimą ar gedimą.

„Šia sistema ir nuotoliniu skaitiklių nuskaitymu gali pasinaudoti ir privačios įmonės, biurai, įstaigos, turinčios tokį poreikį. Esame atviri ir kviečiame bendradarbiauti", - kvietė Mindaugas Nevardauskas.

 Sistema

Per atstumą gali reguliuoti šilumą

Kita naujovė, kurią šiemet įdiegė „Alytaus šilumos tinklai" – nuotolinis šilumos punktų valdymas, susietas su temperatūriniais davikliais patalpose.

Net 47 švietimo įstaigose buvo įdiegta išmani ir moderni nuotolinė šilumos punktų reguliavimo sistema: sumontuoti išmanūs šilumos punktų valdikliai, patalpose įdiegti temperatūriniai davikliai. Visa ši sistema leis tinkamai subalansuoti šildymo ir karšto vandens sistemas ir tokiu būdu taupyti šilumos energiją, kadangi jos padavimas bus reguliuojamas atsižvelgiant į konkrečių patalpų temperatūrą. Paprasčiau sakant, sistema padeda išlaikyti vienodą temperatūrą visose patalpose, kai iki šiol vienos patalpos perkaisdavo, tuo tarpu kitose buvo šildoma nepakankamai.

Sistema taip pat kaups vidaus ir lauko temperatūrų istoriją, o tai, išanalizavus vartojimo tendencijas, padės efektyviau reguliuoti šilumą pastatuose. Be to visą procesą lengva stebėti ir valdyti: duomenys matomi ir šiluma reguliuojama iš kompiuterio, planšetės ar mobiliojo telefono.