Akademikas, dirbęs ir dėstęs prestižiniuose Australijos, Švedijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Jungtinės Karalystės universitetuose, pelnęs ne vieną akademinį pripažinimą tvarumo srityje savo daugiamete patirtimi dalinsis „Tvarumo kurso“ konferencijoje.

Tarp teorinio ir praktinio tvarumo – vis dar didelis atotrūkis

Paklausus, koks išties skirtumas tarp teorinio ir praktinio tvarumo turint omeny įmonių bei organizacijų kasdienybę, L. Wainwrightas sako, kad akademinėje bendruomenėje yra daug naudingų teorinių koncepcijų, kurios padeda mums paaiškinti reiškinį ir suprasti supantį pasaulį.

„Nors daugelis iš šių teorijų yra neišsamios, nes sunku paaiškinti, kodėl viskas yra taip, kaip yra, nemažai jų iš tiesų gan aiškios ir pagrįstos daugybe mokslinių įrodymų. Pavyzdžiui, tokia sistema kaip „Planetary Boundaries“ modelis (Rockströmas, 2009) leidžia mums pažvelgti, kaip ir kur viršijame savo planetos keliamąją galią. Vis dėlto išlieka didelis atotrūkis tarp tvarumo teorijos ir praktikos“, – pastebi L. Wainwrightas.

Tvarumo magistrantūros studijų programos direktorius sako, kad kai kurie akademikai, įskaitant ir jį patį, teorinės koncepcijos naudingumą vertina pagal tai, kiek pagalbos ji teikia realiame pasaulyje atlikti tam tikrus dalykus.

„Per pastaruosius trejus metus tvarumo srityje įvyko didžiulių pokyčių. Asmenys, įmonės, organizacijos ir iš esmės valstybės vis labiau suvokia mūsų laukiančių aplinkosaugos iššūkių aktualumą. Dar prieš penkerius metus tvarumas ir įmonių socialinė atsakomybė daugeliui verslų buvo šalutinis dalykas. Šiandien pradedame matyti daug pavyzdžių, kai daugelis įmonių aktyviai ir gana giliai integruoja tvarumą į savo verslo modelius ir strategijas. COVID-19 ligos pandemija kartu su precedento neturinčiu neramumų, netikrumo, naujumo ir dviprasmiškumo lygiu, kurį šiuo metu matome pasaulyje, suteikė tvarumui tvirtesnį kelią. Daugelis įmonių tikrai siekia būti tvarios, ieško geriausių sprendimų“, – pastebi Oksfordo akademikas.

5 esminiai patarimai verslininkams

L. Wainwrightas verslus jau turinčius ir dar tik norinčius sukurti tvarų verslą, būti atsakingus pirmiausia kviečia peržvelgti visas savo verslo sritis ir išsiaiškinti, kur galite gauti geriausią pelną už lėšas ir grąžą tvarumo srityje. Nors įmonėms verta keisti elektros lemputes ar vykdyti biuro perdirbimo programas, tačiau didžiausią galimą poveikį dažnai daro pagrindinė paties verslo veikla.

Antra, pasak akademiko, savo kalbas reikia paremti veiksmais: „Gerai turėti blizgią tvarumo metinę ataskaitą, tačiau galutinis išbandymas yra tai, ar įmonės iš tikrųjų vykdo tai, ką skelbia.“

Trečias tvarumo eksperto patarimas – įmonės turėtų nusistatyti mokslu pagrįstus tikslus ir užtikrinti, kad jų tvarumo iniciatyvos būtų vykdomos įrodymais pagrįstomis sistemomis: „Pirmiausia reikėtų aktyviai bendradarbiauti su suinteresuotosiomis šalimis visoje savo vertės grandinėje ir ieškoti bendros vertės kūrimo sričių, tvarumo požiūriu naudingų visiems. Tai nebūtinai turi būti nuožmi „laimi–pralaimi“ konkurencinė situacija. Bendra vertė vienu metu gali būti sukurta visiems, o taip pat – naudinga planetai.“

Galiausiai, pasak L. Wainwrighto, įmonės turi parodyti lyderystę, drąsą ir įsitikinimą: „Kad pasiektume nulį ir tvarų vystymąsi, kad gautume ilgalaikę naudą, turime būti pasirengę patirti trumpalaikį skausmą. Įmonės turėtų stengtis pademonstruoti lyderystės lygį, išsikėlusios ambicingus tikslus ir nuoširdžiai stengdamosi juos pasiekti.“

Gyvūnai primena, kad būtina pertvarkyti verslo, visuomenės ir gamtos santykius

„Toli gražu nesu tobulas, bet stengiuosi toks būti. Kalbant apie paties perkamas prekes, ypač maisto produktus, visada stengiuosi rinktis tokius, kurie tam tikrų organizacijų pakartotinai sertifikuoti. Pavyzdžiui, jūrų gėrybes, sertifikuotas Jūrų priežiūros tarybos. Esu išties didelis gyvūnų mylėtojas, turiu daug augintinių, įskaitant varles, vėžlius, salamandras, žuvis. Stebėti šiuos gyvūnus, kai dirbu savo biure, man didžiulis malonumas ir džiaugsmas, jie nuolat primena, kad būtina perorientuoti verslo, visuomenės ir gamtos santykius“, – į klausimą, kaip propaguoja tvarumą savo kasdieniame gyvenime, atsako L. Wainwrightas.

Tvarumo magistrantūros studijų programos direktorius Oksfordo universitete dalyvaus pirmoje Lietuvoje įmonių tvarumui skirtoje tiesioginėje konferencijoje „Tvarumo kursas“ spalio 17–18 dienomis. Savo sesijose L. Wainwrightas apžvelgs daug dalykų – nuo geriausios praktikos, susijusios su tvarumo integravimu į verslo strategiją, iki verslo, visuomenės ir gamtos sąveikos praeities, dabarties bei galimos ateities.

„Savo sesijas remsiu ne pernelyg idealistine perspektyva, bet realistine, kuri pripažįsta mums reikalingų sprendimų niuansus ir būtiną pragmatiškumą“, – pabrėžia akademikas.

Ši konferencija kviečia įmones mokytis kurti tvarias verslo strategijas. Joje lankysis įvairių lygių vadovai, turintys tvarumo tikslų savo įmonėse, priimantys sprendimus ir norintys daryti pokytį. Čia susitiks strategai, ieškantys koncentruotų žinių ir naujausių praktikų tvarumo srityje.

Kaip galima matyti konferenciją?

Konferencija rodoma tik internetu tiesiogiai.
Žiūrėti galima paspaudus šią nuorodą.
Nemokamai gali žiūrėti visi esami „Delfi plius“ prenumeratoriai.
Nereikia jokio specialaus bilieto, kodo ar kitokio prisijungimo, užteks prisijungti prie savo „Delfi plius“ paskyros arba ją įsigyti.
Neturintiems prenumeratos ją galima įsigyti jau dabar ČIA.
Po konferencijos bus galima peržiūrėti visus vaizdo įrašus.