Jo teigimu, būdų, kaip tinkamai atsikratyti elektronikos, buitinės technikos įrangos, tikrai nemažai.

„Šioms atliekoms skirti specialūs konteineriai, elektronines atliekas galima atiduoti visose vietose, kur tokia įranga prekiaujama, didesnius prietaisus ar metalą galima nuvežti į stambių gabaritų atliekų aikšteles, be to, atliekų tvarkymo ir perdirbimo įmonės, tokios kaip mes, teikia nemokamą technikos ir metalų išvežimo iš namų paslaugą bei superka atliekas supirktuvėse, už tai dar ir sumokama“, – kalba D. Valeika.

Jis pabrėžia, kad žmonių sąmoningumas tikrai didėja ir prie komunalinių atliekų konteinerių tokių kiekių, kokie buvo prieš keletą metų, tikrai nebėra.

Į šiukšlynus monitoriai ir televizoriai keliauja sulaukę ne tik fizinės, bet ir moralinės senatvės

„Didesnė problema vis dar išlieka su smulkiąja technika. Gyventojams kyla klausimas, kur dėti sugedusį didelį šaldytuvą, skalbimo mašiną, tačiau kur padėti bevieles ausines, elektrinį dantų šepetėlį, susimąstome ne visi, ir dažnai itin smulkūs elektronikos prietaisai nukeliauja į bendruosius konteinerius kartu su kitomis atliekomis“, – kalba įmonės generalinis direktorius.

Anot jo, į sąvartynus patekusios elektronikos atliekos virsta aplinkai ir žmonių sveikatai kenksmingais teršalais, mat juose yra pavojingų medžiagų, tad tokias atliekas būtina tinkamai utilizuoti bei perdirbti.

„Beje, prietaisuose gausu tauriųjų ir spalvotųjų metalų – juos galima išgauti perdirbus aplinkai nekenksmingu būdu ir taip išsaugoti gamtos resursus. Tokį ciklą, kai metalai grąžinami naujiems daiktams pagaminti, galima kartoti daugybę kartų“, – aiškina D. Valeika.

Namuose siūlo nekaupti nenaudojamos buitinės technikos

Kartais žmonės linkę kaupti stambiąją ir smulkiąją buitinę techniką ar kitas elektronikos priemones savo namuose, rūsiuose, garažuose. D. Valeika nerekomenduoja to daryti, nes sugedę, surūdiję, pažeisti ir yrantys prietaisai į aplinką išskiria ypač pavojingų medžiagų: tepalų, plastikų, sunkiųjų metalų, ozono sluoksnį ardančių dujų.

 Darius Valeika

„Kaupti senų, sugedusių prietaisų nerekomenduojame ir dėl saugumo namuose – pažeistos baterijos, akumuliatoriai gali lengvai užsidegti“, – perspėja jis.

Pasak eksperto, visi būdai, kaip atsikratyti el. prietaisų, tinka ir kalbant apie stambiąją ir smulkiąją elektroniką.

„Visi el. prietaisai, nesvarbu, kokio dydžio, turi pavojingų medžiagų ir yra priskiriami pavojingų atliekų grupei, todėl jų negalima mesti į bendruosius atliekų konteinerius“, – sako D. Valeika.

Ir priduria, kad atliekų išvežimo paslauga „EMP Taxi“, kurią teikia įmonė „EMP Recycling“, yra nemokama. Darbuotojai atvyksta ir išneša atliekas iš buto, namų, biurų ar kitų patalpų.

„Visa technika keliauja į perdirbimo punktus, tad tikrai nesvarbi jų būklė – mums svarbiausia, kad ja būtų pasirūpinta“, – patikina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją