Susidomėjimas buvo milžiniškas

O gabumų Jelena nestokojo – ji ir mezgė, ir piešė, ir iš popieriaus krepšelius pynė. Visa tai stengėsi parduoti tiek mugėse, tiek internetinėse parduotuvėse – kartais sekėsi geriau, kartais – prasčiau.

Tačiau situacija pasikeitė, kai du vaikus auginanti vilnietė pabandė kurti ir miniatiūrinius baldus lėlėms. Pirkėjų dėmesys šiems daiktams buvo toks staigus ir didelis, kad moteris visą savo pastangas ir laiką nutarė skirti tik šiems gaminiams. Ir jei iš pradžių baldų mastelis buvo 1x6, ilgainiui jų dydžiai susitraukė iki vos kelių centimetrų.

Paakinta sėkmės moteris ėmė kurti išskirtinius, vienetinius baldus, jų brėžinius kurdavo specialių programų pagalba, o vėliau išpjaudavo iš medžio ar kartono. Nuo kėdžių iki lovų ar spintų – Jelena išmoko kurti pačius įvairiausius baldus.

Po jų atėjo eilė ir įvairiems buities aksesuarams – patalynei, lėlės drabužėliams, įvairiems gaminiams iš vilnos, veltinio, kol galiausiai moteris iš savo kūrybos galėjo sukurti lėlių kambarius, namus, peizažą.

„Pagaminusi kėdę, paskui – stalą, spintelę, sumaniau ir visą kambarį įrengti – pritaikiau foną, pagaminau įvairių detalių, aksesuarų ir štai – vaiko kambarys, svetainė ar jaukus gamtos kampelis“, – pasakoja 36 m. kūrėja. O kad būtų patogiau tiek žaisti, tiek transportuoti – kambarius ji rengia nedideliuose lagaminuose. Tai ir fantaziją lavinantis žaidimas – kaskart atsidarius dėžutę iš ten esančių detalių galima sudėlioti vis kitą vaizdą. Šie lagaminėliai – viena populiariausių Jelenos gaminamų prekių.

Reikia ir kariuomenei

Na o didžiausias pirkėjų susidomėjimas – atskiriems miniatiūriniams Jelenos rankų darbo baldams.

Moteris stengiasi, kad jos verslas kiek įmanoma būtų tvarus. Tarkime, patalų ir drabužių gamybai naudoja siuvėjai atlikusias medžiagos atraižas. Kurdama miniatiūrinius peizažą ar kambarių interjerą, naudoja sode rastus pagaliukus, samanas iš miško, pakuotes.

Kas perka Jelenos gaminius? „Yra kelios pirkėjų rūšys. Vieni perka vaikams – didesnius baldus, drabužėlius lėlėms. Itin didelę pirkėjų dalį sudaro kolekcionieriai, kurie perka baldus, figūrėles, lėles, drabužėlius joms. Mano gaminių reikia ir maketams – tarkime, miniatiūrines kėdes pirko kariniams mokymams“, – pasakoja vilnietė.

Domisi baldais iš filmų

Dažnai Jelena gamina ir pagal specialius užsakymus. Tarkime, viena užsakovė norėjo tradicinės japonų skrybėlės sandogasa, kurias japonai dėvi dirbdami ryžių laukuose.

„Teko studijuoti, kaip jos gaminamos, o vėliau – pagaminti miniatiūrinę kopiją. Iš vielos – kaip ir gaminant tikrą sandogasą – pagaminau karkasą, apsukau jį popieriumi ir pritvirtinau juosteles skrybėlei surišti“, – kūrėja nevengia iššūkių.
Dažnai kolekcionieriai prašo baldų ar drabužių, kurie atkurtų filmo, animanicinio filmo, žaidimo ar akimirkas iš praėjusių amžių. Dauguma gaminių keliauja į užsienį – dauguma kolekcionierių yra nuolatiniai Jelenos pirkėjai.

Paklausta, ar iš tokio amato galima pragyventi, Jelena neleidžia tuo suabejoti. Prekyba vyksta keliose elektroninėse parduotuvėse ir platformose. Visko nespėjanti nudirbti menininkė kai kuriems gaminiams samdo ir pagalbininkes. „Lietuvoje yra porą merginų, kurios gamina baldus, tačiau mano asortimentas – plačiausias ir daugiau konkurentų čia neturiu“, – sako Jelena.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją