Skelbiama, kad Aplinkos ministerijos žalieji pirkimai 2022 m. sudarė 99,9 proc., Kultūros ministerijos – 84,4 proc., Užsienio reikalų – 74,7 proc. 50 proc. ribą viršijo ir Vidaus reikalų, Teisingumo bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

Viešųjų pirkimų tarnybos paskelbtos 2022 m. viešųjų pirkimų ataskaitos duomenimis, žaliųjų pirkimų vertė siekė 4 690,1 mln. eurų. Tai sudaro 60,2 proc. bendros pirkimų vertės (7,8 mlrd. eurų). Didžiąją dalį žaliųjų pirkimų sudarė darbų pirkimai (49,9 proc.), o vykdant paslaugų ir prekių pirkimus rodiklis siekė 21,7 ir 28,4 proc.

Minėta ataskaita parodė, kad pirkimų vykdytojai plačiai taiko aplinkos ministro patvirtintus aplinkosauginius kriterijus, pavyzdžiui atsižvelgia į minimalius reikalavimus dėl cheminių elementų tekstilės gaminiuose, dažuose, statybos produktuose, pakuočių perdirbimo, atsinaujinančių išteklių elektros energijos šaltinių vartojimo, antrinių žaliavų, sertifikuotos medienos naudojimo ir pan. Tokių pirkimų vertė siekė net 3 072,7 mln. eurų, o tai sudaro apie 48 proc. visų žaliųjų pirkimų vertės.

Aplinkos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos pernai buvo užsibrėžusios, kad 90 proc. visų viešųjų pirkimų būtų žalieji. Tai padaryti pavyko 3 institucijoms – Aplinkos apsaugos agentūrai, kurios žalieji pirkimai sudarė 93,4 proc. viešųjų pirkimų, Aplinkos projektų valdymo agentūrai – 92,1 proc. ir Valstybinei miškų tarnybai – 90,1 proc.

Aplinkos ministerija primena, kad nuo šių metų sausio 1 d. vykdant viešuosius pirkimus būtina taikyti minimalius aplinkos apsaugos kriterijus aplinkos ministro įsakyme nustatytiems produktams arba taikyti kitus aplinkosauginius reikalavimus įsigyjant produktus, kurių nėra patvirtiname produktų sąraše.