Vietos valdžios visame pasaulyje jau aktyviai nustatinėja mažų emisijų zonas ir planuoja naujų benzininių ir dyzelinių automobilių draudimus. Po truputį nelieka nieko kito, kaip rinktis tokias švaresnes ir žalesnes susisiekimo priemones kaip elektriniai automobiliai.

Deja, bent jau kol kas įsigyti elektrinį automobilį yra žymiai brangiau nei vis dar tradiciniu laikomą dyzelinį ar benzininį. Nors kainų skirtumai augant paklausai ir pasiūlai galiausiai ir susilygins, labai greitai, deja, taip nenutiks.

Įsigyti naują elektrinį automobilį – tikrai nepigu, tad visai vertėtų pasvarstyti apie nenaują tokį pirkinį. Tam, kad neįsigytumėte katės maiše, ekspertai pateikia įžvalgų, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis elektra varomą transporto priemonę iš antrų rankų.

Raskite jums geriausiai tinkantį elektrinį automobilį

Nors ir atrodo savaime suprantama, iš tikrųjų labai svarbu išsiaiškinti, kokio elektrinio automobilio jūs norite, ir kokio elektrinio automobilio reikia jūsų gyvenimo būdui. Vienas iš labiausiai pasijuntančių pokyčių, iš dyzelinio ar benzininio automobilio persėdus į varomą elektra, yra griežtai ribotas atstumas, kokį galima įveikti.

Kaip toli galima nuvažiuoti elektriniu automobiliu prieš įkraunant iš naujo, priklauso nuo konkretaus modelio, kokį įsigysite. Kai kuriais elektromobiliais nuvažiuosite ir 482 kilometrus, o kitais – vos 193. Svarbu nepamiršti, kad elektrinio automobilio baterija, laikui bėgant, praranda našumą, o tai reiškia, kad trejų metų senumo elektromobilis po pilno įkrovimo gali nuvažiuoti 5 proc. mažiau nei naujas.

Hibridinis automobilis

Taip pat svarbu įsivardyti, kam jums bus reikalingas tas automobilis, kiek kilometrų per dieną ir savaitę vidutiniškai nuvažiuojate. Apgalvoję šiuos veiksnius, lengviau rasite sau tinkamiausią variantą. Jeigu per dieną nuvažiuojate mažiau nei 160 kilometrų, jums puikiai tiks mažesnis variantas, pavyzdžiui, „Renault Zoe“. Keliaujantys toliau ar turintis didesnę šeimą, turėtų rinktis erdvesnį variantą, pavyzdžiui, „Kia e-Niro“.

Pasidomėkite automobilio istorija

Kaip ir prieš perkant kiekvieną automobilį, labai svarbu pasidomėti automobilio techninės priežiūros istorija. Greičiausiai žinote, kad elektriniams automobiliams nereikia tokios priežiūros kaip benzininiams ir dyzeliniams, tačiau ir jie genda bei dėvėsi. Kaip ten bebūtų, ne veltui sakoma – automobilis geras tiek, kiek geras buvo jo ankstesnis savininkas.

Paprašykite informacijos apie automobilio bateriją

Elektrinio automobilio baterija – pati svarbiausia tokio automobilio dalis. Kaip ir jūsų telefono, nešiojamojo kompiuterio ar planšetės baterijos, taip ir elektrinio automobilio baterijos būklė priklauso nuo daugybės veiksnių, įskaitant, kaip ir kiek buvo tuo automobiliu važinėjama.

Šiuo metu ekspertai prognozuoja, kad elektrinio automobilio baterijos gyvenimas trunka nuo 10 iki 20 metų, o tada ją reikia keisti. Gana neblogas rezultatas, nes tai reiškia, jog ir ne naujo elektromobilio baterija tarnaus dar ilgai. Bet ir sąlyginai seni rinkoje esantys automobiliai, pavyzdžiui, BMW i3, dar nėra dešimties metų senumo.

Prieš įsigydami elektromobilį iš antrų rankų, galite paprašyti bet kokio prekiautojo elektriniais automobiliais informacijos apie baterijos būklę. Taip susidarysite pilną paveikslą ir galėsite priimti protingą sprendimą, ar šis automobilis jums tinka, ar ne.

Elektromobilio baterija

Išsiaiškinkite, ar nebuvo keista automobilio baterija

Kad jau prakalbome apie elektrinio automobilio baterijas, turėtumėte pasidomėti, ar elektrinis automobilis jau susidūrė su baterijos keitimu. Jeigu taip, tuomet pardavėjas turėtų pateikti su tuo susijusius reikiamus dokumentus.

Kaip jau buvo minėta, elektrinio automobilio baterija gali būti tinkama nuo 10 iki 20 metų, taigi, jeigu ji buvo pakeista nauja, tuomet tai gera žinia. Kuo mažiau laiko praėjo nuo baterijos pakeitimo, tuo menkesnė tikimybė, kad artimiausiu metu prireiks tą daryti.

Pasidomėkite automobilio saugumo reitingu

Kartu su baterija automobilio saugumo reitingas – dar vienas labai svarbus dalykas, į ką vertėtų atkreipti dėmesį prieš iš antrų rankų perkant elektrinį automobilį. Lengviausias būdas patikrinti konkretaus automobilio saugumo reitingą – pasinaudoti Europos nepriklausoma naujų automobilių įvertinimo programa „Euro NCAP“ („The European New Car Assessment Programme“). Tai pelno nesiekianti organizacija, kiekvienais metais atliekanti visų automobilių saugumo vertinimus.

Automobiliai vertinami žvaigždučių sistema, kuri padeda įvardyti, kiek iš esmės saugus konkretus automobilis. Be to, automobiliai vertinami pagal modernią saugumo technologiją, įskaitant tai, kaip gerai apsaugo suaugusiuosius, vaikus ir pažeidžiamiausius eismo dalyvius.

2021 metais geriausius rezultatus pademonstravo „Polestar 2“, „Mercedes EQS“ ir „Volkswagen ID.3“. Visi trys automobiliai, vertinant pagal skirtingus saugumo kriterijus, įvertinti penkiomis žvaigždutėmis, o tai reiškia, kad „avarijos atveju juose rizikuojame nukentėti mažiausiai“.

Ieškant įsigyti naudotą elektrinį automobilį, vertėtų užmesti akį į ankstesnį „Euro NCAP“ reitingą. Nors važinėti elektriniu automobiliu ir smagu bei naudinga aplinkai, jis privalo būti saugus, stabilus ir patikimas. Automobilio saugumas – tai, dėl ko nevalia leistis į jokius kompromisus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)