Tam numatyta 20 mln. eurų. Iki šiol daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų jau yra įsigiję saulės elektrinės dalį iš saulės parkų ir gavę daugiau kaip 4,5 mln. eurų kompensacijų.

Energetikos ministerija atkreipia dėmesį, jog teikti paraiškas kompensacijoms galima dar neįsigijus elektrinės. Gavus patvirtinimą apie planuojamą skirti kompensaciją, gyventojai įsigyti elektrinę galės per dvejus metus. Tai svarbu, nes šiuo metu didelė dalis nuotolinių elektrinių saulės parkuose yra beveik išparduota, tačiau, Energetikos ministerijos duomenimis, saulės parkų vystytojai vien iki metų pabaigos pasiūlys apie 38 MW galios elektrinių įsigijimui naujuose projektuose. Tokio kiekio užtektų vidutiniškai aprūpinti apie 7600 naujų nutolusių gaminančių vartotojų – t.y., didesnį skaičių, nei šiuo metu jų yra Lietuvoje.

ESO duomenimis, nutolusių gaminančių vartotojų yra daugiau nei 6 tūkst. gyventojų, ir jų augimas per metus sudaro 300 proc.

Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė taip pat akcentuoja, kad nuotolinės saulės elektrinės yra patogiausias sprendimas elektros sąskaitas siekiantiems susimažinti daugiabučių gyventojams, taip pat kai nėra galimybės įsirengti saulės elektrinę nuosavame sklype ar ant stogo.

Paraiškas galima teikti iki rugpjūčio 15 dienos. Detalios kvietimo sąlygos skelbiamos informacinėje sistemoje per informacinę sistemą APVIS. Finansavimas skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę, įsigytą iš saulės parkų. Kompensacijos dydis už 1 kW siekia 323 eurų. Paraiškos bus vertinamos pagal du kriterijus: gyvenamojo pastato (buto) šildymo būdą ir įsigyjamą saulės elektrinės iš saulės parko galią. Aukštesnis balas skiriamas tiems būstams, kurie neprijungti prie centralizuotai tiekiamos šilumos tinklų, ir tiems, kurie rinksis mažesnės galios elektrines.

Sparti žaliosios energetikos plėtra Lietuvai būtina, norint užsitikrinti visišką energetinę nepriklausomybę nuo energijos importo ir kainų augimo pasaulinėse rinkose. Siekiama, kad 2030 metais kas trečias namų ūkis elektros energiją pasigamintų pats.

2022 I ketv. daugiau nei pusė Lietuvoje pagamintos energijos buvo žalioji, ir ji augo daugiausiai dėl gausėjančių saulės elektrinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją