„Laikas pamatyti technologiją, sukurtą ir pagamintą Lietuvoje“, – taip pristatytas unikalus sprendimas.

Skaičiuojama, kad vienas toks traktorius, palyginti su dyzelinu varomais analogais, sumažina anglies dvideginio emisijas iki 100 tonų per metus.

„Kuo važiuos traktorius? Karvės misija ateityje ne tik gaminti pieną, bet ir kurą traktoriams“, – „Auga Group“ generalinis direktorius.

Kęstutis Juščius paaiškina, kas gamins kurtą traktoriui.

Traktorius varomas hibridine biometano-elektros kuro sistema. Vidaus degimo variklis varomas biometanu generuoja energiją ir tiesiogiai ją perduoda į elektros variklius, kurie suka ratus.

Traktoriai turės specialias ertmes, kuriose bus sudėti biometano balionai.

„Šių biometano balionų yra toks kiekis, kad galima važiuoti su viena pakrauta kasete visą darbo dieną“, – sako įmonės vadovas.

„Nereikės biometano pildymo stotelių ten, kur vyksta žemės ūkio darbai. Tai reiškia, kad nereikės įrengti infrastruktūros, sunkvežimiai atgabens ne dujas balionuose, o veš dujas tam tikrose kasetėse, kurias bus galima keisti, kaip kaime keisdavome tokius raudonus dujų balionus. Tik žmonės tai darydavo rankiniu būdu, o čia bus daroma automatiškai ir technologijų pagalba“, – paaiškina pašnekovas.

K. Jusčius skaičiuoja, kad įprastiniai traktoriai, sezono metu, per mėnesį sunaudoja apie 7 tūkst. litrus dyzelino – tai yra tiek, kiek paprastas lengvasis automobilis sunaudoja per visą savo gyvavimo laikotarpį.

Pristatymo renginyje dalyvavo ir Aplinkos, Žemės ūkio bei Ekonomikos ir inovacijų ministrai.

„Čia yra ateitis, žemės ūkio ateitis ir ne kažkur, už jūrų-marių, o Lietuvoje. Mes pamatysime pirmąjį tokį traktorių pasaulyje, kuris panaudoja karvučių išskiriamą metaną kurui. Tai yra išradimas. Inovacija jis taps, kai pavyks parduoti masinę gamybą ir taip keisti pasaulį“, – Lietuvos vizitine kortele išradimą įvardijo Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Mes esame gerai uždirbti tauta iš maisto eksporto, maisto gamybos, bet labai mažai pinigų uždirbame iš technologijų, todėl man dvigubai smagu matyti žemės ūkio sektorių, kuris sugeba kurti technologijas, kad eksportuoti ir prisidėti prie sprendimų. Dažnai kalbama, kad žemės ūkyje tie, kurie daug eksportuoja, importuoja taršą. Tai, deja, yra tiesa. Žemės ūkis susijęs su daug negatyvių emisijų: taršos, purškimo, kitų elementų. Be galo džiugu matyti „AUGĄ“ – tą kompaniją, kuri vysto technologijas, kurios bus sprendimai“, – teigė Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Auga traktorius

„Prieš porą metų mes virtualiai susitikome su Kęstučiu Juščium, tuomet vyko konferencija apie tvarų žemės ūkį, žaląjį kursą ir „AUGA“ pasakė: „mes turime viziją, turime siekį turėti 0 emisijų iš savo veiklos“. Daugas kas tada sukiojo pirštą prie smilkinių, bet aš noriu padėkoti už tai, kad nepasidavėte, judėjote“, – atviravo Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, kad traktoriaus kūrėjų idėja neturėjo vieningo palaikymo, tačiau vis tiek įgyvendino savo tikslą.

Anot K. Juščiaus, bus siekiama, kad naujaisiais traktoriais galėtų naudotis ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio ūkininkai. Atlikus technologinius baldymus laukuose, įmonė sieks kuo greičiau paleisti masinę gamybą ir tai planuojama padaryti dar šiais metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją