Apie tai, kokia skaitmeninė ateitis mūsų laukia ir kaip prie jos saugumo prisideda Europos Sąjunga, rugsėjo 2–3 d. diskusijų festivalyje „Būtent!“ kvies diskutuoti Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Kodėl prireikė imtis permainų?

Pasiteiravus, kodėl nusprendė inicijuoti diskusiją tema „Mūsų skaitmeninė ateitis. Kam tarnauja algoritmai ir technologijų milžinai?“, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega pranešime spaudai paminėjo algoritmus bei dažnai ribojamas startuolių galimybes.

„Algoritmai yra tam tikros juodosios dėžės, darančios didelį poveikį mūsų pasirinkimams ir pasaulio suvokimui. Taip pat skaitmeniniame pasaulyje turime sisteminių sąžiningos konkurencijos pažeidimų. Todėl norime, kad skaitmeninis pasaulis nustotų būti laukiniais Vakarais ir kad vartotojai labiau pasitikėtų skaitmeninėmis technologijomis, o įmonės galėtų geriau pasinaudoti jų teikiamomis galimybėmis“, – teigia pašnekovas.

Pasak jo, prieš dešimtmetį baigėsi era, kai principas „per dideli, kad jiems būtų leista žlugti“ galiojo bankams. Dabar ES priimti Skaitmeninių paslaugų ir Skaitmeninių rinkų aktai užtikrins, kad elgtis kaip panorėjusios negalės ir didelės interneto platformos. M. Vaščega aiškina, kad nuo šiol visoje ES rinkoje, turinčioje 450 mln. vartotojų, bus taikomos vienodos skaitmeninio pasaulio taisyklės. Apie šias naujoves ekspertai diskutuos ir Birštone.

Marius Vaščega

„Pagrindinė taisyklė, kurią nustato naudotojų teises ginantis Skaitmeninių paslaugų aktas, – kas draudžiama offline, turi būti nelegalu ir online. Tai reiškia, kad skaitmeninės platformos turi informuoti visuomenę apie tai, kaip veikia jų algoritmai ir sistemos, atrenkančios turinį, kurį matome ekranuose.

Tuo tarpu sąžiningą ir atvirą interneto rinką kuriantis Skaitmeninių rinkų aktas skelbia, kad su dydžiu ateina galia, o su ja – ir dar didesnė atsakomybė. Daugelis skaitmeninių platformų jau seniai peržengė paprastų tarpininkų vaidmenį. Jos nustato žaidimo taisykles mažoms įmonėms, kurios neturi kito pasirinkimo, kaip tik naudotis jų paslaugomis, kad pasiektų klientus. Todėl didžiausios platformos negali elgtis nesąžiningai startuolių atžvilgiu“, – pasakoja diskusijai besiruošiantis M. Vaščega.

Skaitmeninėje erdvėje jausimės saugesni

Prakalbus apie tai, kaip į permainas reaguoja technologijų milžinai, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas pastebi, kad pokyčiai buvo neišvengiami.

„Atskirais atvejais galime atkreipti jų dėmesį dėl netinkamo elgesio, duoti pastabas ar bausti, tačiau kai skaitmeniniame pasaulyje matome sisteminių problemų, reikia reguliavimo ir aiškių taisyklių. ES lygiu priimtos skaitmeninių paslaugų taisyklės padės sukurti saugesnę ir atviresnę skaitmeninę erdvę, grindžiamą pagarba pagrindinėms teisėms“, – sako ekspertas.

Pasakodamas apie tai, kokią ES priimtų sprendimų naudą ateityje pajus kiekvienas gyventojas, M. Vaščega teigia, kad interneto vartotojai bus dar geriau apsaugoti nuo neteisėtų veiklų ir rizikos įsigyti pavojingas ar nekokybiškas prekes.

„Žmonėms bus užtikrinta saugesnė interneto aplinka, leidžianti laisvai reikšti mintis, bendrauti ir pirkti internetu“, – priduria pašnekovas.

Asociatyvioji nuotr.

Taip pat europiečiai gaus dar daugiau informacijos apie socialinės medijos rekomenduojamą turinį. Taip lengviau suprasime, pavyzdžiui, ar konkreti reklama ar rekomendacija yra skirta konkrečiai mums bei kas ir kaip bando mums daryti poveikį. Pasak M. Vaščegos, turėdami šią informaciją, galėsime paprasčiau nuspręsti, ar pasitikėti mus pasiekiančiu turiniu.

Be to, apie internete aptiktą neteisėtą turinį, taip pat neleistinus produktus pranešti galės visi vartotojai. Taip pat tais atvejais, kai interneto platformos nuspręs pašalinti vartotojų paskelbtą turinį, šį sprendimą gindami savo teises jie galės užginčyti.

Geriausios idėjos gimsta diskusijoje

Diskusijos iniciatoriai kvies klausytojus drauge pagalvoti, kaip europiečių privatumas, žodžio laisvė ir atsakomybė internete atrodys ateityje, kaip juos užtikrinti kasdienybėje padės ES priimti teisiniai aktai ir kur prasideda bei baigiasi internetinių platformų atsakomybė.

Diskusijų formatas ne tik leidžia išgirsti ir įsiklausyti į skirtingus požiūrius, bet ir padeda drauge ieškoti atsakymų į visiems rūpimus klausimus.

„Diskusijos yra puikios tuo, kad, viena vertus, prie bendro stalo susodina žmones su skirtingomis idėjomis, žiniomis bei nuomonėmis. Kita vertus, diskusijos dalyvių skirtumai nesupriešina, o suartina. Juk geros diskusijos tikslas yra ne įveikti kitaip manantį, bet visiems kartu ieškoti geriausių sprendimų ir taip tobulėti“, – mintimis dalijasi Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas M. Vaščega.

Jau ketvirtą kartą Birštone 2022 m. vyksiantis diskusijų festivalis „Būtent!“ yra atviras, nepolitinis, nemokamas renginys, kurio tikslas – skatinti šalyje diskusijų ir įsiklausymo kultūrą, toleranciją skirtingiems požiūriams, pilietinį įsitraukimą ir gerinti priimamų visuomenei svarbių sprendimų kokybę

Daugiau apie šią ir kitas diskusijas išgirskite gyvai rugsėjo 2–3 d. Birštone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją