Kupiškiečių Venslavų šeima pirmąją 30kW galios elektrinę įsirengė dar 2014, kai valstybė supirkinėjo iš saulės jėgainių pagaminamą elektros energiją. Ši elektrinė jiems jau yra atsipirkusi, nors tuo metu ji kainavo 100 tūkst. litų.

Prieš 10 metų Mindaugas Venslavas pradėjęs kelionę atsinaujinančios energetikos srityje sulaukė kandžių replikų bei pašaipų, buvo išvadintas svajotoju, o dabar džiaugiasi savo tikėjimu ir grįžtančiais klientais. Pirmoji elektrinė ne tik atsipirko, bet ir neša pelną, o energetinė nepriklausomybė ir atsinaujinanti energetika tapo kasdienos aktualija.

 Saulės elektrinė ant Venslavų šeimos stogo

Pasiūla nespėja paskui paklausą

Ignitis“ produkto vadovė Indrė Baltušienė pastebėjo, kad susidomėjimas saulės elektrinių įsigijimu ir noras tapti gaminančiais vartotojais šiemet yra rekordinis ir viršijo bet kokias prognozes. Įmonė vien per pirmąjį metų pusmetį pardavė tiek nutolusių saulės parkų, kiek planavo per metus. Tai rodo ypatingą gyventojų aktyvumą prisidėti prie žaliosios energetikos. Vos pateikti rinkai, saulės parkai išperkami per keletą dienų. Rekordas – gegužės pradžioje du saulės parkus „Ignitis“ pardavė per pusvalandį. Tam įtakos turi rekordus mušančios elektros kainos, žmonių noras gyventi tvariau, kvėpuoti švaresniu oru, ne mažesnę įtaką daro Europos Sąjungos teikiama parama, kurią administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA)“, – apie lietuvių pasirinkimus kalbėjo I. Baltušienė.

 Indrė Baltušienė

APVA Komunikacijos skyriaus vedėja Eglė Pliuskuvienė pateikė duomenis apie paramos teikimą saulės elektrinėms. Paskutinį kvietimą teikti paraiškas įsirengti saulės elektrinę namų ūkiuose APVA buvo paskelbusi birželio 30 d.

„Per liepos mėnesį trukusį paraiškų priėmimą buvo sulaukta daugiau nei 17 tūkst. paraiškų už beveik 47,5 mln. eurų. Gautų paraiškų skaičius rodo neslūgstantį šalies gyventojų susidomėjimą ir norą pereiti prie atsinaujinančių energijos išteklių. Per šių metų sausio mėnesį vykusį kvietimą buvo sulaukta kiek daugiau nei 15 tūkst. paraiškų. Taigi akivaizdu, kad skaičiai auga“, – sakė ji.

Venslavų šeima, įsirengę pirmąją elektrinę nesustojo – dabar tvarią elektrą naudoja ir jų draugai bei giminaičiai. Pernai prie gaminančių vartotojų prisijungė ir vyro brolis bei tėvai. Jie pasistatė jėgaines sklype ir naudojasi savo saulės elektrinėmis per nuotolį.

Buitiniam vartojimui elektrinę šeima pradėjo diegti 2020-aisiais. Savo namuose įsirengė 14 kW galios saulės elektrinę, kuri tuo metu kainavo apie 15 tūkst.eur. Šeimos vyrai vienaip ar kitaip susiję su elektros inžinerija ir saulės elektrinių statymu, tad įrengimo darbais užsiėmė patys. Dar 3229,12 Eur. kompensavo APVA. Vienam namų ūkiui kompensuojama suma už 1 kW yra 322,91 Eur., o „lubos“ – kompensavimui už 10 kW.
 Venslavų saulės elektrinė

Kadangi elektrinė statyta su rezervu, nes tiek pagaminamos elektros namuose jie nesuvartoja, dalį elektros „dovanoja“ už tai, kad pasaugojimo mokestis nebūtų taikomas. Nuo pagaminto ir pateikto į tinklus elektros energijos kiekio – 33 proc. yra priskiriami operatoriui, 67 proc. saugomi pas operatorių, o gamintojai gali naudotis pagal poreikį. Praėjusią savaitę šeima įsirengė dar 5 kW galios elektrinę. Tad šiuo metu, namų ūkis naudojasi jau 19 kW galios elektrine.

„Artimiausiame draugų rate, beveik visi jas jau turi. Iš draugų rato – pagalba suteikta jau beveik 10 šeimų, kartais pasijuokiame, kad ryšiai nenutrūko nei su vienais, priešingai, nori plėstis, vadinasi judame tinkama linkme. Nei vienas pasisėdėjimas su draugais nebepraeina be pokalbių apie saulės elektrines ir elektromobilius. Kadangi vyras dar ir dirba atsinaujinančios energetikos srityje, natūralu, kad draugams padeda užpildyti paraiškas paramai, sutvarkyti dokumentus, konsultuoja įrengimo klausimais“, – pasakojo Vilma Venslavė.

 Vilma Venslavė

Elektrinių įrengimas brangsta

Gali atrodyti, kad augant paklausai saulės elektrinės pigs, tačiau taip toli gražu nėra. I. Baltušienė pabrėžė, kad kainos šiais metais didėja. Tam daugiau įtakos turi brangstanti įranga, išaugusi infliacija, bei auganti paklausa. Per šių metų pirmą pusmetį saulės elektrinės pabrango nuo 10 iki 30 proc.

„Tikėtina, kad kylančios elektros energijos kainos turi įtakos gyventojų norui tapti gaminančiais vartotojais ir įsigyti dalį saulės elektrinės nutolusiame saulės parke arba įsirengti saulės elektrinę ant stogo“, – sakė „Ignitis“ atstovė.

APVA komunikacijos skyriaus vedėja pastebėjo, kad kasmet daugėja žmonių, atrandančių saulės parkų galimybes, o šią vasarą jų skaičius šoktelėjo drąstiškai: „Rugpjūčio 15 d. baigėsi kvietimas teikti paraiškas kompensacijoms už elektrines iš saulės parkų gauti. APVA sulaukė beveik 7500 paraiškų už kiek daugiau nei 12,1 mln. eurų. Per sausio mėnesį vykusį kvietimą sulaukta kiek daugiau nei 4800 paraiškų.

Šie skaičiai akivaizdžiai parodo, jog kasmet daugėja gyventojų, atrandančių saulės elektrinių parkų galimybes. Jei pernai ar užpernai tokių gyventojų būdavo kiek daugiau nei 2 tūkstančiai, šiemet jų jau per 12 tūkstančių. Tiek jų planuoja energija apsirūpinti patys ir užsitikrinti mažesnes išlaidas už elektros energiją“.

M. Venslava aiškino, kad kainos varijuoja priklausomai nuo daugelio aplinkybių: „Mes rinkomės ilgiau rinkoje esančių gamintojų produktus („Solax Power“ inverterius, „Trina solar vertex“ ir „Eterbright CIGS“ modulius), naujokų kainos – žemesnės. Pamatėme reklamą, kad 10kW įrangos komplektas kainuoja 5999 Eur., nustebau ir paskambinau pasiteirauti. Paaiškėjo, kad už tiek gauni „plikus“ saulės modulius ir inverterį, o visa kita tenka pirkti papildomai ir viską sudėjus (konstrukcijas, kabelius, jungtis, laikiklius, t.t.) kaina siekia 8 tūkst. O dar darbai, dokumentų parengimas ir pridavimas“.

 Mindaugas Venslava

Pašnekovas pridūrė, kad kainos skiriasi ir nuo to, kur įrengiama elektrinė. Jo komanda stengiasi pirmiausia apžiūrėti stogą ir įvertinti galimybes statyti saulės jėgainę ant stogo, nes pigiau, paprasčiau ir patogiau. Deja kartais aplinkybės neleidžia to padaryti, dėl netinkamos pusės, aplinkos metamo šešėlio, kelių skliautų, stoglangių ir panašių dalykų.

Statant ant žemės – kaina kyla dėl konstrukcijos ypatumų, ją reikia įtvirtinti, todėl metalo sunaudojama gerokai daugiau, tad pakyla ir kaina. Taip pat galioja teisės aktai, kad tam tikrose vietovėse saulės elektrinė turi būti įrengta taip, jog neišsiskirtų iš kraštovaizdžio.

Atsipirkimo laikas trumpėja

Nors elektra brangsta, saulės elektrinės įrengimas ar nuomojimas iš parko – nėra pigi paslauga. Daugeliui kyla klausimas – per kiek laiko atsiperka tokia investicija. Venslavai pastebėjo, kad atsipirkimo trukmė priklauso, nuo kelių dedamųjų: elektrinės tipo (nutolusi ar ne), įrangos kainos, darbų atlikimo kainos, dokumentų pildymo ir pridavimo paslaugos kainos, pasinaudojimo parama. Ne visi žmonės naudojasi parama arba užsisako darbus. Tad atsipirkimas varijuoja tarp 4–7 metų. Jie paskaičiavo, kad esant dabartinei elektros kainai, elektrinė atsipirks 2027.

Prieš elektros kainų šoką saulės elektrinė ją įsirengusiems atsipirkdavo maždaug per 8 metus, kuo toliau, tuo labiau šis laikotarpis trumpėja. „Ignitis“ skaičiavimais, pasinaudojus Europos Sąjungos teikiama parama, investicijos į saulės elektrinę atsiperka vos per maždaug 4–5 metus, o be paramos tokia elektrinė atsiperka per maždaug 6 metus“, – sako I. Baltušienė.

Venslavų šeima džiaugėsi, kad jau pusantrų metų nemoka už elektrą, tačiau jei tektų pakeisti paslaugos planą, už susigrąžintą 1kWh mokėtų 0,044 euro ir „nebedovanotų“ energijos savo operatoriui. „Kai šviečia saulė, mes, gamindami elektrą, tuo pačiu dalį suvartojame iš karto namuose. Šio kiekio „nemato“ nei tinklas, nei operatorius, tad ji neapskaitoma. Šiuo atveju ir mūsų „dovanojamas“ kiekis sumažėja, nes operatoriui priskiriama tik nuo to kiekio, kuris „matomas“ tinklui. Turint nutolusią elektrinę, šis niuansas dingsta, nes nuo pirmos kilovatvalandės pagaminta energija patenka į tinklą ir yra apskaitoma“, – pasakojo V. Venslavė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)