Nuo vakar dienos Lietuvos miestuose stebimas sveikatai kenksmingas reiškinys – tarpvalstybinė oro teršalų pernaša, sako Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė. Didžiausias ore esančių kietųjų dalelių ribinės vertės viršijimas fiksuojamas Vilniuje bei Kaune. Pasak specialistės, prastesnė oro kokybė bus šiandien ir rytoj. Taip pat išlieka tikimybė, kad teršalų norma bus viršijama ir kituose Lietuvos miestuose.

Lauke geriau nebūti

Reiškinys, kai vykstant gaisrams su oro mase teršalai pernešami ir į mūsų šalį, stebimas kasmet, pažymi V. Bimbaitė.

„Rytų ir Pietryčių krypčių vėjas jau kurį laiką lemia šalies orus. Vietovėse, iš kurių atkeliauja oro masė, šiuo metu vyksta kariniai veiksmai ir gaisrai, – pažymi Delfi pašnekovė. – Ši oro masė keliauja ne tik per Ukrainą, bet ir per Baltarusiją ir Rusiją. Ten yra labai karšta ir jau kurį laiką tęsiasi sausra bei vyksta sprogimai dėl karinių veiksmų, o tai irgi sukelia gaisrus.“

V. Bimbaitės teigimu, tokiomis sąlygomis susidarę teršalai akumuliuojasi, kaupiasi ir atkeliauja į kitas šalis. Šiuo atveju – į Lietuvą.

Vilma Bimbaitė

Be to, šiuo metu mūsų šalyje – sausa ir nėra vėjo, o tai yra labai nepalankus oras teršalų sklaidai. Todėl jie tiesiog tvyro miesto ore, sako pašnekovė.

Taip pat oro užterštumui įtakos turi ir vietinė tarša, todėl specialistė rekomenduoja šiomis dienomis vengti buvimo miesto centre, ypač – prie intensyvaus eismo gatvių: „Geriau kuo mažiau laiko leisti lauke, neiti pasivaikščioti ir jokiu būdu lauke nesportuoti. Geriau jau vykti į gamtą, kur yra mažesnis vietinių teršalų poveikis.“

Poveikis sveikatai

Ypač rekomenduotina namuose šiomis dienomis likti asmenims, turintiems kvėpavimo takų problemų.

National Geographic publikacijoje primenama, kad pasaulyje vis dažniau pasireiškianti intensyvi oro tarša gali dirginti nosį, gerklę, akis bei odą, ar net sukelti plaučių uždegimą bei bronchitą. Taip pat dėl buvimo užterštame ore gali pradėti skaudėti galvą ar pykinti.

Vis dėlto, į oro taršą kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja skirtingai. Taršai jautresni dažniausiai būna maži vaikai ar vyresnio amžiaus žmonės, kurių imuninė sistema yra silpnesnė. Taip pat ji gali stipriau veikti žmones, sergančius astma, širdies ar plaučių ligomis.

Svarbu nepamiršti, kad užterštas oras ne tik kelia pavojų sveikatai, bet ir prisideda prie vis spartėjančio klimato atšilimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)