Apdovanojimą pelniusios stotelės dizainą kūrusios studijos „Desdorp“ kūrėjai Deividas Juozulynas ir Denis Orlenok sako, kad dizaino pasaulyje šis konkursas yra vienas svarbiausių, nes pagal jo rezultatus sudaromas pasaulinis dizaino reitingas. Anot D. Juozulyno, kuriant „Inbalance“ įkrovimo stotelės dizainą, svarbiausiu įkvėpimo šaltiniu buvo pati urbanistinė aplinka, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Pasirinktą koncepciją padiktavo besikeičiantis miestas ir modernūs biurų pastatai, kuriems būdinga pusiausvyra tarp formos, funkcijos ir medžiagos. Sukurta stotelė susilieja su miesto architektūra, dera senamiesčio ar centro gatvėse, šalia naujų verslo centrų, automobilių stovėjimo aikštelėse ar privačių namų aplinkoje. Kartu minimalistinis dizainas padeda vartotojui sutelkti dėmesį į funkciją, greičiau susipažinti su produktu ir pradėti juo naudotis“, – pasakoja D. Juozulynas

Deividas Juozulynas

Kiekvienais metais „A’ Design Competition“ komisija išrenka ir apdovanoja geriausius darbus šešiose – erdvės, industrinio, komunikacijos, mados, sistemų dizaino bei menų ir literatūros – kategorijose. Pagrindinis konkurso tikslas – skatinti ir įgalinti dizainerius, verslą bei prekės ženklus kurti geresnius, prie bendros žmonijos gerovės kūrimo prisidedančius produktus.

Išmanius elektromobilių įkrovimo sprendimus kuriančios „Inbalance“ technologijų vadovas ir bendraįkūrėjas Nerijus Šiaulys pastebi, kad užduotis sutalpinti daug pažangių sprendimų į vieną tvarų produktą, kurio gamyba paliktų kuo mažesnį CO2 pėdsaką, tapo nemenku iššūkiu visai komandai.

„Nors elektromobilio įkrovimo stotelės yra utilitarinis produktas, jo forma ne mažiau svarbi už atliekamą funkciją. Apgalvotas dizainas užtikrina, kad stotelė derės mieste, bus estetiška ir nekurs papildomos vizualinės taršos. Dėl šių priežasčių, plėtodami savo produktą šalia išmanių sprendimų bei inovacijų ieškojome ir joms tinkamo „kūno“ – minimalistinio elemento gimstančiam ateities miestui“, – pasakoja „Inbalance“ bendraįkūrėjas.

Jis džiaugiasi, kad bendros lietuvių startuolio ir industrinio dizaino studijos pastangos buvo pastebėtos dizaino profesionalų, akademikų, žurnalistų ir svarbiausių pramonės ekspertų – būtent jie sudaro „A’ Design Award“ komisijos branduolį. „Inbalance“ ir „Desdorp“ sinergija įrodo, kad Lietuva pasaulyje matoma kaip kurianti ne tik pažangius produktus, bet ir juos atliepiantį dizainą.

Elektromobilių įkrovimo stotelė

„A’ Design Competition“ apdovanojimas – ne pirmasis išskirtinio dizaino elektromobilių įkrovimo stotelės įvertinimas: „Inbalance“ ir „Desdorp“ kūrinys jau buvo pastebėtas praėjusių metų Lietuvos „Dizaino savaitėje“, kur gavo „Gero dizaino“ apdovanojimą produkto dizaino kategorijoje.

Dizainas atspindi ir ateities miesto kūrimo tendencijas

Anot N. Šiaulio, nors elektromobilių įkrovimas turi būti vartotojo neapsunkinanti, paprasta veikla, sklandžiam funkcionalumo išpildymui reikia atlikti daug namų darbų. Transformuojantis miestams ir keliavimui juose, įkrovimo stotelių poreikis tik augs, todėl būtina ieškoti „lengvų“, vizualiai patrauklių, tvarių ir nesunkiai plėtojamų sprendimų.

„Su komanda kėlėme tikslą kuo labiau atliepti sklandžią vartotojo patirtį – svarbiausia informacija jam pateikiama tiek šviesos indikatoriais, tiek išmaniojo telefono ekrane. Įkrovimo stotelės yra atsparios ekstremalioms aplinkos sąlygoms, tad gali būti įrengiamos praktiškai bet kur – stovėjimo aikštelėse, daugiabučių kiemuose, garažuose“, – tvirtina jis.

Elektromobilių įkrovimo stotelė

Anot „Desdorp“ studijos bendraįkūrėjo D. Orlenok, svarbiausias miesto atskaitos taškas yra žmogus ir jo poreikiai – gyvenimo būdas, judumas, estetika. Todėl technologijos turi padėti jiems pritaikyti ir urbanistinę infrastruktūrą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Miestas – tai nuolat kintantis gyvas organizmas, besiadaptuojantis prie tendencijų ir žmonių gyvenimo ritmo. Miestai turi tapti ne tik patogesni, bet ir žalesni, žalumą šiuo atveju suprantant ne vien kaip augalų vegetaciją, bet ir ekologiškų transporto priemonių naudojimą, alternatyvius judėjimo būdus. Stebint Europos žaliąjį kursą ir panašias iniciatyvas, atrodo, kad tvarumas tapo labai svarbia aplinkos kūrimo dalimi, o kertiniu elementu kuriant ateities miestus bus orientavimasis į žmogų bei jo poreikius“, – įsitikinęs D. Orlenok.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją