Tenka stabdyti įrenginius

Nors kartais pasigirsta nuomonė, kad atliekų rūšiuoti neverta, nes jos vis tiek suverčiamos į bendrą katilą, iš tiesų tai – mitas. Plastiko ir popieriaus pakuočių konteinerio turinys keliauja į atliekų tvarkymo bendrovės rūšiavimo centrus Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Marijampolėje, kur perrūšiuojama ir perdirbimui paruošiama net 70 proc. Lietuvoje surenkamų pakuočių atliekų. Beveik visas darbas tvarkant pakuotes atliekamas automatizuotai, tačiau žmonių rankos ištaiso mechanizmų paliktas klaidas.

„Pirmiausia rūšiavimo centre suplėšomi maišai ir juose esančios pakuočių atliekos patenka ant automatizuotos rūšiavimo linijos konvejerio. Specialus būgninis separatorius atskiria trijų dydžių atliekas ir nukreipia jas į atskirus srautus: pirmiausia atsijojamos bioskaidžios ir mažesnės nei šešių centimetrų dydžio atliekos, kartu pašalinamos žemės, pelenai, stiklo gabaliukai, galintys sugadinti konvejerius. Didesnės nei 6 cm, bet 35 cm skersmens nesiekiančios atliekos nukreipiamos į rūšiavimo įrenginius, kur optinis separatorius atskiria popierių nuo plastiko, tuomet specialus balistinis separatorius atliekas išskirto pagal formą – atskiria tūrines ir plokščias pakuotes“, – komentuoja R. Viskauskienė.

Vėliau atliekos keliauja pro didelį magnetą, kurio pagalba atrenkamos metalinės pakuotės, galiausiai tūrinės plastiko pakuotės išrūšiuojamos pagal plastiko medžiagos sudėtį. Didesnės nei 35 cm dydžio atliekos atskiru konvejeriu nukreipiamos tiesiai darbuotojams, kur popierius, plastikas ir metalas atskiriami rankiniu būdu. R. Viskauskienė akcentuoja, kad rūšiavimo linijos įrenginiai pritaikyti būtent popieriaus, metalo ir plastiko atliekoms apdoroti, todėl į rūšiavimui skirtą konteinerį patekusios netinkamos atliekos gali pridaryti daug nemalonumų.

Atliekos Atliekų tvarkymo bendrovės nuotr.

„Į popieriaus ir plastiko pakuočių konteinerį išmesti laidai, vielos, virvės ar tinklai trikdo mechanizmų darbą. Virvės apsiveja įrenginius, todėl mechanizmai negali tinkamai dirbti ir tenka stabdyti visą rūšiavimo įrangos darbą. Pasitaiko, kad popieriaus ir plastiko konteineryje atsiduria stiklainiai, nereikalingos stiklinės, kalėdiniai žaisliukai, kalėdinės girliandos, kitos dekoracijos. Stiklas linkęs sudužti, todėl linija įsimaišusios tarp plastiko ir popieriaus keliauja šukės, kurios kelia pavojų darbuotojams ir įrenginiams, supjausto konvejerio juostas. Tai apsunkina darbą ir stabdo atliekų rūšiavimo procesą“, – teigia R. Viskauskienė.

Į konteinerius tik tuščios pakuotės

Per metus Lietuvoje atliekų tvarkymo bendrovė perrūšiuoja daugiau nei 50 tūkst. tonų pakuočių atliekų, prognozuojama, kad šiais metais kiekis augs iki 70 tūkst. Tonų. Įrengimų linijomis judančių pakuočių yra itin daug, todėl laiku pastebėti visus netinkamus daiktus nėra lengva. „Nors rūšiavimo konteinerių turinys turėtų būti gana monotoniškas – čia turėtų patekti tik įvairių gaminių pakuotės ir makulatūra – esame radę lygintuvų, žaislų, plytų, įvairių statybinių atliekų, net kanalizacijos vamzdžių. Plastiko pakuotės yra gana lengvos, o sunkūs tarp jų įsimaišę daiktai, keliaudami rūšiavimo linija, stringa, krenta ir gadina įrengimus“, – teigia R. Viskauskienė.

Nors įvairių dažų, pigmentų skardinės ir buteliukai, tepalų bakeliai ir yra šių produktų pakuotės, jų nereikėtų mesti į rūšiavimo konteinerį. Įvairios statybinės atliekos yra surenkamos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse.

Atliekos Atliekų tvarkymo bendrovės nuotr.

„Keliaudamos įrengimų linijomis, atliekos yra visaip vartomos, krenta iš didesnio aukščio, yra suspaudžiamos, todėl tarp pakuočių atliekų įsimaišius įvairių dažų ar tepalų bakeliams, ypač jei jie nėra ištuštinti, jų turinys išsilieja ir yra išnešiojamas po visus rūšiavimo įrengimus. Dažai ar tepalai patenka ant konvejerio juostų, įrengimų, užteršia tuo metu čia rūšiuojamas pakuotes, todėl neretai jų nebegalima perdirbti“, – paaiškina R. Viskauskienė.

Kad pakuočių rūšiavimo procesas vyktų sklandžiai, labai svarbus kiekvieno gyventojo indėlis. Prieš metant atliekas į rūšiavimo konteinerį reikia atsiminti 3 paprastus dalykus: į pakuočių konteinerį gali keliauti tik pakuotės (išskyrus nuo pavojingų medžiagų), makulatūra, plėvelė ir metalo gaminiai, pakuotės turi būti tuščios ir išardytos, atskirtos skirtingos medžiagos, pavyzdžiui, popierinė dalis nuo plastikinės ar metalinės dalies, ir prieš metant į konteinerį pakuotes ir dėžes reikia suspausti, kad užimtų kuo mažiau vietos ir konteinerio tūris būtų išnaudojamas maksimaliai.

Anot R. Viskauskienės, taip rūšiuodami popierių ir pakuotes, saugosime gamtą ir gyvensime švarioje bei tvarkingoje aplinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją