„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa rodo, kad energetinio efektyvumo temą lietuviai laiko svarbia. Apklausos dalyviai buvo paprašyti įvertinti temos aktualumą nuo 1 iki 5 balo – vidutinis energetinio efektyvumo aktualumo vertinimas siekė 3,7.

Ši tema aktuali ne tik dėl finansinių motyvų, pastaraisiais mėnesiais geopolitinė situacija įnešė dar daugiau nerimo į rinką ir nuvylė gyventojus, laukusius kainų sumažėjimo. Negana to, gaminant elektrą į aplinką skleidžiamas CO2, kuris greitina klimato atšilimą. Šių metų gegužę atlikta apklausa parodė, kad 51 proc. lietuvių pradėjo taupyti elektrą, o 16 proc., kurie taupė iki šiol – tai daro dar atidžiau.

Poreikį suvartoti mažiau parodė ir sujudimas, kilęs pasirenkant nepriklausomą elektros tiekėją. Įmonės konkuruoja tarpusavyje siūlydamos kuo mažesnes kainas, o gyventojai atidžiai tikrina kiekvieną centą už kilovatvalandę.

Sutaupyti gali kiekvienas

Nesvarbu, kas skatina mažinti elektros suvartojimą – kaina, noras sumažinti Rusijos pajamas karo akivaizdoje ar tvaresnio gyvenimo siekis, tai padaryti gali kiekvienas. Pakanka apsižvalgyti namuose ir stebėti savo pačių elgesį.

Schneider Electric“ nuotolinio pardavimo inžinierius Andrius Perevičius sako, kad daugiausiai elektros namuose „suryja“ skalbyklė, džiovyklė bei viryklė. Sutaupyti padėtų bet kurio buities prietaiso pakeitimas į aukštesnės energetinės klasės. O neturintys galimybių tai padaryti, minėtus prietaisus galėtų jungti tuo paros metu, kai elektros kaina – mažiausia, pavyzdžiui, įjungti skalbti drabužius ar plauti indus vėlai vakare.

Prie lietuvių turimų žinių apie elektros taupymą stengiasi prisidėti ir ESO. Įmonė siekia efektyvaus elektros energijos naudojimo savo veikloje bei edukuoja privačius vartotojus. Bendrovė konsultuoja efektyvaus energijos vartojimo klausimais, rekomenduoja naujausius ir veiksmingiausius sprendimus, skatina elektros vartotojus imtis priemonių, kurios leistų elektros energiją išnaudoti efektyviai. Tad kiekvienas buitinis vartotojas gali kreiptis į ESO ir pasikonsultuoti.

Dar 2010 m. inicijuoto konkurso „Tiek, kiek reikia“, metu buvo išrinkti ir įgyvendinti 7 projektai, supažindinę kelis šimtus tūkstančių įvairaus amžiaus Lietuvos gyventojų su racionalaus elektros energijos vartojimo ir lėšų taupymo galimybėmis. Šiuo metu patarimų tvarumo bei taupymo temomis gali pasiūlyti bene visi nepriklausomi tiekėjai.

„Jaučiame atsakomybę komunikuoti bei dalintis su visuomene informacija apie galimus sprendimus skatinant efektyvų energijos vartojimą. Turime nusistatę ambicingus tikslus energinio efektyvumo ir jo skatinimo srityje – atitinkamai imamės visų priemonių jiems įgyvendinti. Visi galime išsiugdyti efektyvaus energijos vartojimo įpročius. Tai nėra sudėtinga – reikia tik šiek tiek žinių ir noro“, – sakė ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Taupyti padeda ir išmaniosios technologijos

Tam, kad būtų galima taupyti, naudinga žinoti, kurie įrenginiai konkrečiame būste naudoja daugiausiai energijos. Atsirado prietaisas, kuris palengvina dalią taupantiems ar norintiems pradėti, bet neturintiems laiko stebėti kiekvieno įrenginio namuose.

Wiser Energy“ vadinama sistema veikia belaidžiu režimu, serveris gauna duomenis iš jutiklių, juos perduoda į debesiją, o vartotojas gali stebėti rezultatus aplikacijoje. Gamintojai tikina, kad prietaiso galiojimo laiko nėra, tad jis pasitarnaus daugybę metų.

Apie 150 eurų kainuojantį prietaisą namie turėtų įjungti elektrikas, tai padarius pradedami fiksuoti ir kaupti duomenys, pagal kuriuos galima priimti elektros taupymo sprendimus. Prietaisą platinančios „Schneider Electric“ namų segmento produktų vadovas Gatisas Arajumsas sako, kad taupymo būdai priklauso nuo to ar vartojimas – aktyvus, ar pasyvus:

„Pagrindinis sistemos privalumas – nustatyti, kiek elektros suvartojame ir kada, o tuomet galime priimti sprendimus, ką daryti. Pasyvus energijos vartojimo efektyvinimas reiškia esamų elektros įrenginių keitimą naujesniais, energiją taupančiais. Aktyvus – kai naudojame energiją taupančius įrenginius priklausomai nuo poreikio ir gauname maksimalų efektyvumą. Remdamasis patirtimi galiu pasakyti, kad didžiausi energijos „vagys“ bute ar name yra vandens boileriai, šildomos grindys, orkaitės, elektrinės viryklės ir panašūs didelės galios elektros prietaisai“.

Gatisas Arajumsas

Išmaniai savo elektros suvartojimą stebėti siūlo ir ESO. Analizuoti ir kontroliuoti savo energijos suvartojimą gaima pasitelkus išmanios energijos apskaitos duomenis. Pasibaigus ESO išmanios apskaitos įrenginių diegimo projektui, tokius skaitiklius turės visi elektros vartotojai. Taip ESO svetainėje galima stebėti praėjusios paros suvartojimo tendencijas, matyti savo suvartojimo palyginimą su panašios grupės vartotojų ir rasti patarimus, kaip mažinti energijos švaistymą.

Nuo ko pradėti taupyti

Įmonės atstovas Paulius Kalmantas pasidalino patarimais, kurie padeda gyventi tvariau ir sutaupyti pinigų.

Elektros taupymo patarimai:


Tapti gaminančiu vartotoju. Neturite vietos saulės elektrinei, galima naudotis nutolusio gaminančio vartotojo pasiūlymu.

Optimaliai apšviesti patalpas. Kai dienos šviesos nebepakanka, siūloma naudoti lokalų apšvietimą, pavyzdžiui, stalines lempas. Taip sunaudojama mažiau energijos.Ten, kur daug šviesos nereikia, pavyzdžiui, koridoriuje ar rūsyje, pakanka ir mažesnės galios lempučių. Kiemams ir laiptinėms apšviesti galima naudoti šviestuvus su judesio davikliais.  

Parama saulės elektrinėms

Šaldytuvai ir šaldikliai yra vieni iš daugiausiai elektros energijos sunaudojančių prietaisų namuose. Jie naudos mažiau energijos, jei bus pastatyti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, viryklės ar šildymo prietaisų. Į šaldytuvą nereikėtų dėti karšto ar šilto maisto, nes garams atvėsinti šaldytuvas naudos papildomą energiją.  

Dulkės – efektyvaus prietaisų veikimo priešas. Dulkės neleidžia elektronikai ir varikliams veikti maksimaliai efektyviai. Būtina nuvalyti dulkes nuo kompiuterio, televizoriaus, elektronikos, elektros lempučių, radiatorių ir kitų įrenginių.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)