– Kuo kiaušiniai naudingi mūsų sveikatai?

– Kiaušinių nauda mūsų sveikatai – nenuginčijama. Jie vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo būtinomis amino rūgštimis. Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo, tai pat – vandenyje ir riebaluose tirpių vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų. Kiaušiniuose gausu ir kitų maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti, pavyzdžiui, Omega-3 riebalų rūgščių.

Kalbant apie kiaušinių maistingumą, tai – ne tik visų būtinųjų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų turintis, tačiau ir sąlyginai nekaloringas maisto produktas.

– Ką parodo kiaušinių ženklinimas?

– Parduotuvių lentynose siūlomos kiaušinių pakuotės ir patys kiaušiniai būna pažymėti antspaudu, nurodančiu, kokiomis sąlygomis laikomos vištos, kokia yra kiaušinio kilmės šalis ir tą produktą užauginusio ūkio numeris. Žymuo ant kiaušinio yra sudarytas iš skaičių ir raidžių sekos.

Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia vištų dedeklių laikymo būdą, kuris priklauso nuo vištų laikymo sąlygų: 0 – pažymėti kiaušiniai yra užauginti ekologiniame ūkyje (taikant ekologinio ūkininkavimo reikalavimus); 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (tokiu būdu auginamoms vištoms yra sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose, kuriuose yra augmenijos ir vištai tenka ne mažiau 4 kv. m ploto, o jų skaičius ūkyje neviršija 2500); 2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti aptvaro viduje); 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

Kiaušiniai

Kitos dvi raidės ant kiaušinio žymi šalies kodą, kurioje registruota kiaušinių gavybos įmonė ir yra vištų dedeklių laikymo vieta. Pavyzdžiui, Lietuvoje pagaminti vištų kiaušiniai pažymėti LT kodu, Latvijoje – LV, Lenkijoje – PL ir t. t.

Trečioji kodo dalis, sudaryta iš penkių skaičių, nurodo vištų dedeklių laikymo vietos numerį, kuris patvirtina, kad vištų dedeklių laikymo vieta yra registruota ir kontroliuojama šalies, kurioje pagaminti kiaušiniai, valstybinės veterinarijos tarnybos.

Kalbant apie tai, kokius kiaušinius geriausia rinktis, rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į jų ženklinimą ir užauginimo būdą, bet ir į produkto galiojimo laiką. Tinkamas kiaušinių galiojimo laikas yra 28 dienos nuo tada, kai kiaušinis buvo padėtas, todėl perkant kiaušinius parduotuvėje vertėtų žvilgtelti į jų galiojimo terminą, kad produktas būtų suvartotas saugiai laiku. Be to, prieš ruošiant patiekalus iš kiaušinių namuose visada reikėtų juos kruopščiai nuplauti, gaminti laikantis visų higienos normų ir gerai patikrinti – ar ant kiaušinio nėra matomų pažeidimų bei įsikilimų.

– Kodėl svarbu atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių?

– Ar vištos auginamos laisvai, ar nelaisvai yra etiniai ir gyvūnų gerovės dalykai, tačiau čia susideda ir keletas kitų niuansų. Visų pirma, laisvai augantis paukštis turi galimybę laisvai ganytis lauke, kas yra artimiausia jo prigimčiai. Tokiomis sąlygomis augantis paukštis šalia jam suteikiamo maisto, gali papildomai lesti tai, ką pats pasirenka lauke. Todėl tikėtina, kad ir taip augančio paukščio kiaušinio sudėtis bus pati maistingiausia.

– Ką reiškia A, B klasės ženklinimas?

– Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. Prekybos vietose gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai, tuo tarpu B klasės kiaušiniai naudojami perdirbimui.

Prekyboje esantys A klasės kiaušiniai privalo būti paženklinti minėtu gamintojo kodu, kurį sudaro skaičių ir raidžių junginys. Šios klasės kiaušiniai papildomai dar rūšiuojami ir pagal svorį – XL, L, M, S dydžius. Visi kiaušiniai turi būti surūšiuoti, tinkamai paženklinti ir supakuoti per dešimt dienų nuo padėjimo datos.

– Ar reikia atkreipti dėmesį į kilmės šalį?

– Renkantis kiaušinius svarbu atsižvelgti į jų kilmę. Prekybos centruose parduodami kiaušiniai griežtai kontroliuojami ES standartų ir ženklinami pagal jau minėtą sistemą. Tuo tarpu perkant kiaušinius iš neaiškių tiekėjų didėja ir rizika dėl produkto kokybės ir saugumo, laikymo sąlygų užtikrinimo ir pan.

Kiaušiniai

Pastebėjome, kad mūsų pirkėjai dažniau renkasi vietoje užaugintus, lietuviškus kiaušinius ir jie sulaukia didesnio populiarumo nei atvežtiniai kiaušiniai.

– Ką simbolizuoja kiaušinių kaina?

– Kalbėdami apie aukštesnę ekologiškų ar laisvėje užaugintų vištų kiaušinių kainą, svarbu pažymėti, kad tokiuose ūkiuose auga mažesnis kiekis paukščių, tad atsiranda ir daugiau rankų darbo, paukščiai turi gauti specialius, ekologiškai užaugintus pašarus. Visa tai padidina ir tokio produkto kainą.

– Kokius kiaušinius dažniausiai renkasi lietuviai?

– Pirkėjai pirmenybę teikia ekologiškiems ir laisvėje užaugintų vištų kiaušiniams, jie vertina lietuvišką produkciją, jos šviežumą, naudą šalies verslo sektoriui, todėl mes nuolat peržiūrime ir atnaujiname savo prekių asortimentą, plečiame bendradarbiavimą su vietos gamintojais ir ūkiais, tarp kurių – ir mažieji šalies ūkininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)