Nepabūgę darganos ir šalčio, antradienio pavakarę žvėryniečiai surengė neeilinę žiemos palydėjimo šventę. Pamėgtoje gamtos oazėje, po Vingio parko viaduku rinkosi keli šimtai žmonių. Čia netrūko nei šokių, nei tradicinių patiekalų, o visas pramogas bei gėrybes savo lėšomis parūpino pati vietos bendr...
Užgavėnės
150 straipsnių
Užgavėnės – žiemos šventė, kuri simbolizuoja žiemos išvarymą ir skatina pavasarį ateiti. Tradiciškai per Užgavėnes kepami blynai, vaikšto persirengėliai, vyksta Lašininio ir Kanapinio kova, deginama Morė.
Užgavėnės švenčiamos likus 47 dienoms iki Velykų, tad jų tada gali kisti nuo vasario 3 dienos iki kovo 9 dienos.
Antroji vasario savaitė šiemet – kaip niekad šventiška: per ją reikės suspėti užmaišyti tešlą gardiems Užgavėnių blynams, išragauti burnoje tirpstančio šokolado Valentino dienos proga bei pasipuošti tautine atributika Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga. O šią savaitę „Rimi“ nuolaidas bers kaip...
Vasario 13 d. Vilniaus etninės kultūros centras kviečia vilniečius ir miesto svečius į Užgavėnių šventę. Sostinės gatvėmis judėsianti eisena sukurs siautulingą Užgavėnių linksmybių šurmulį, padėsiantį atsisveikinti su žiema ir šauktis pavasario.
Lietuva kvepės blynais. Kas jau šiandien žiemą varo, o kai kas šio darbo imsis po kelių dienų, per Užgavėnes. Blynai – bene labiausiai dominuojantis šios šventės akcentas. Tad dalijamės pačių įvairiausių blynų receptais. Neabejoju, kad patenkinti bus visi. Tekste: sotieji žemaičių blynai su mėsa, su...
Sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė LNK vidurdienio žinioms pasakė, kokių orų laukti artimiausiomis dienomis.
Jau šį sekmadienį, vasario 11 d., Kultūros ir poilsio parke švęsime vieną žaismingiausių tradicinių švenčių – Užgavėnes.
Sviestiniai skrebučiai – puiki idėja artėjančioms Užgavėnėms. Šiuos be galo minkštus skrebučius mėgsta ir vaikai, tad tai gali būti puikus receptas pusryčiams. Patiekite sviestinius skrebučius su uogomis.
Vasario 21-ąją Lietuvoje minima viena smagiausių metų švenčių – Užgavėnės. Ta proga sostinėje įvyko kone tikras maskaradas – po miestą buvo vežiojama Morė, o vilniečiai šėlo, kad tik žiema pasitrauktų.
Vilniaus etninės kultūros centras kasmet per Užgavėnes sumanydavo originalių būdų, kaip susidoroti su More. Šventės organizatoriai šią mitinę, mirtį ir marą simbolizuojančią būtybę vis atitolindavo nuo jos tradicinio įvaizdžio: ir iš spurgų buvo ją pagaminę, ir sukonstravo iš perdirbimui skirtų atli...
Prof. Rimvydas Laužikas: Užgavėnės Žemaitijoje skyrėsi nuo aukštaitiškų ir tradicijomis, ir valgiais
Užgavėnės – tai tarsi pirmas žingsnis pavasario link, kai po tamsios žiemos norisi jas švęsti skanaujant gardžius patiekalus. Nors jos mums neatsiejamos nuo pačių įvairiausių blynų, gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas pastebi, kad kadaise jie nebuvo svarbiausias šios šve...
Senovėje, švenčiant Užgavėnes, žiemos išvarymo šventę, buvo leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, nes kitą dieną prasidėdavo iki Velykų trunkanti Gavėnia, kai privalu susilaikyti nuo mėsos patiekalų. Todėl per Užgavėnes ne tik blynai kepami, bet ir riebus kiaulienos šiupinys verdam...
Gerai atmenam, kaip pernai besibaigiant žiemai gražuolės nuotakos Morės vedyboms rengėmės ir lagaminus povestuvinei kelionei krovėm. Tačiau nutiko nedžiugus, dramatiškos serialo scenos vertas siužeto vingis – nuotaka prie altoriaus taip ir nepasirodė.
Jei, kaip ir dauguma, esate pavargę nuo, regis, jau amžinai pilko dangaus, jei ilgitės saulės ir spalvų, vadinasi, Užgavėnes pasitinkate džiugiai. Nes ši šventė, senu lietuvių papročiu išvaranti žiemą, sufleruoja apie artėjantį pavasarį.
Legenda byloja, kad kadaise ežeras plytėjo toli vakaruose. Tačiau per audrą jį pasigriebė viesulas ir ėmė nešti į rytus. Iš ežero-debesies labai smarkiai lijo. Viena žemaitė su nuostaba sušuko: vaje, kaip plate lej! (plačiai lyja). Tai viena iš Platelių miestelio pavadinimo atsiradimo versijų.
Užgavėnės jau šiandien! Jeigu pamiršote šią šventę arba išvakarėse nespėjote pasiruošti sočių patiekalų – ne bėda! Delfi Maistas rekomenduoja 5 sočių blynų receptus, kuriuos pagaminsite greitai ir lengvai.
Nuo archajinės šventės iki Antano Smetonos suformuotos lietuvybės skatinimo ar žiemos palydos šventės – Užgavėnes švenčiame jau seniai, tad ir papročių (tiek išlikusių, tiek dingusių) galime rasti ne vieną dešimtį. Bet atverskime lapą atgal, prieš sumoderninant ir suvienodinant Užgavėnes. Kas dėjosi...
Retai taip būna, kad pavasario pradžia sutaptų su Užgavėnėmis. Saulės, šviesos, vilties niekada nebus per daug! O kokios Užgavėnės be blynų. Parinkome net 7 receptus – išsirinkite skaniausią ir mėgaukitės. Na o jei atrodo, kad bus sudėtinga, pergyventi neverta – visi receptai nufilmuoti, tad nepasis...
Užgavėnės jau rytoj, todėl pats metas raitotis rankoves ir gaminti sočius patiekalus šiai šventei. Delfi Maistas dalijasi ukrainietiškų lietinių blynų receptu, kuris tikrai patiks blynų mėgėjams ir ragautojams.
Rytoj, vasario 28 d., Vilniuje turėję vykti Užgavėnių renginiai atšaukti dėl Rusijos karo veiksmų Ukrainoje.
Blynai – vienas mėgstamiausių patiekalų vaikams, kurį pagaminti nereikia nei daug ingredientų, nei laiko ar išskirtinių žinių. Prie blynų tinka ir saldūs, ir sūresni garnyrai – varškė, keptos daržovės, salotos, lašiša, rašoma pranešime spaudai.