agrastai

agrastai

Agrastas (lot. Ribes uva-crispa, angl. Gooseberry, vok. Stachelbeere) – agrastinių (Grossulariaceae) šeimos daugiametis uogakrūmis. Lietuvoje auginama iš paprastojo agrasto rūšies kilusios kultūrinės veislės. Stiebai ir ūgliai dygliuoti arba be dyglių. Lapai 3–5 skiaučių. Vaisius – uoga su koteliu, apvalus arba pailgas, plikas arba plaukuotas; geltonas, žalias, raudonas, purpurinis. Neprinokusios uogos vartojamos konditerijoje, apnokusios – konservavimui, uogienėms, prinokusios – desertui, marmeladui, vynui, valgomos žalios. Ilgam laikymui uogos šaldomos ir sublimuojamos, konservuojamos cukrumi.

Kad užmigtų, daugybė lietuvių vartoja tabletes: žolininkė Bružienė vardija kur kas geresnes priemones (32)

Kad rudenį lydinčios peršalimo ligos negadintų savijautos ir nejauktų planų, kartais gali užtekti puodelio arbatos. Vasarą surinktos žolelės – ne...

Rudeninis augalų genėjimas, kuris medžiams suteikia antrą gyvenimą kaip elgtis su serbentais, avietėmis, šilauogėmis, vijokliais (15)

Daugelis nepatyrusių sodininkų iki šiol mano, kad medžius ir krūmus genėti galima tik anksti pavasarį. Tačiau daugeliu atvejų geriau šį darbą...

Kaip ir kuo rudenį tręšti agrastus ir serbentus (2)

Agrastus ir serbentus reikia nuolat maitinti, gerinti dirvą aplink jų šaknis. Kaip teisingai juos tręšti rudenį, kad naująjį sezoną akį ir gomurį...

Lietuvoje sirpsta tikri vynuogynai, bet vietinio vyno parduoti negali (68)

Žalios ir mėlynos, tačiau daugybės skirtingų veislių – štai tokios uogos šiandien kekėmis sirpsta Olgos ir Vytauto Vilkelių sodyboje. Anksčiau...

Jei nuskynę uogas pamirštate pasirūpinti vaiskrūmiais, kitais metais gausaus derliaus nesitikėkite (1)

Daugelis sodininkų mano, kad surinkus derlių galima atsipūsti ir vaiskrūmius pamiršti iki pavasario. Iš tikrųjų taip pasielgę patys pailsėsite, bet...